MAMOS ATVIRAI: kova su kilogramais po gimdymo

Mėnuo po gimdymo jau gali didžiuotis idealia figūra. Tokį standartą jau kuris laikas bruka Holivudo ir kai kurios Lietuvos žvaigždės. Tačiau realybė visai kitokia. Vienoms stebuklingai svorio atsikratyti padeda žindymas, kitoms tenka paplušėti sporto salėje. Penkios mamos dalijasi savo patirtimi.

Rūta, dviejų vaikų mama:

„Ir prieš vieną, ir prieš kitą nėštumą turėjau gerą figūrą. Ačiū genams, bet daug darbo įdėjau ir pati. Visada žiūriu ką ir kiek valgau bei sportuoju. Per pirmą nėštumą priaugau vos dešimt kilogramų. Kūno linijas atgavau per tris mėnesius. Jau per pirmą mėnesį netekau didžiosios dalies svorio, o per likusius du tereikėjo pakoreguoti figūrą. Lankiau užsiėmimus sporto klube ir laksčiau.

Per antrą nėštumą priaugau keliais kilogramais daugiau nei per pirmąjį, tačiau lygiai taip pat greitai atsikračiau. Tiesa, dabar sportuoti tenka gerokai intensyviau nei prieš abu vaikus. Manau, tos moterys, kurios skundžiasi, kad niekaip negali atsikratyti svorio, tiesiog tingi.“

Aušra, vieno vaiko mama:

„Mano nėštumas buvo itin sunkus – nuolat grėsė persileidimas. Pirmus penkis mėnesius dar galėjau vaikščioti bent į darbą, o likusius jau teko gulėti lovoje. Pati galėjau nueiti tik iki tualeto. Dar kaip tyčia pirmuosius mėnesius nepykino, o siaubingai norėjosi valgyti. Todėl svoris augo neįtikėtinais tempais. Jau prieš nėštumą nebuvau liekna, o jo metu priaugau dar virš 30 kilogramų.

Tikėjausi, kad bent po gimdymo nukris koks dešimt. Buvau girdėjusi iš draugiu, kad jos jau po dviejų dienų atrodė gerokai sulieknėjusios. Tačiau net ir praėjus savaitei atrodė, kad aš vis dar nėščia, o kojos buvo siaubingai sutinusios. Gydytojai nustatė, kad yra sutrikęs limfos pratekėjimas. Teko užsirašyti į kelis limfodrenažo procedūras ir problema išsisprendė.

Per kokius tris ar keturis mėnesius nukrito virš dvidešimt kilogramų. Nieko labai ypatingo nedariau – pakako žindymo ir streso, nes vaikutis pirmagimis. Tačiau dar liko dešimt per nėštumą priaugtų kilogramų. Jų atsikratyti negaliu jau kone metai laiko. Tiesa, dažnokai nusidedu saldumynais ir neprisiverčiu sportuoti“.

Miglė, dviejų vaikų mama:

„Pirmojo nėštumo metu priaugau beveik dvidešimt kilogramų. Ypač svoris augo paskutinius du mėnesius. Prieš pat gimdymą vaikščiojau kaip balionas, net veidas buvo išsipūtęs. Iki nėštumo savo figūrą prižiūrėjau: sportuodavau namuose (darydavau po šimtą atsilenkimų) ir ribojau maistą. Džiaugiuosi, kad nemėgstu saldumynų ir bandelių.

Pagimdžius kone per savaitę netekau apie dešimt kilogramų. Žinoma nebuvo jokios talijos ir dalis kilogramų buvo nusėdę ant šlaunų. Apie tris mėnesius negalėjau sportuoti, nes dukrytę pagimdžiau po cezario pjūvio. Tačiau svoris nukrito labai greitai, net tapau net dar lieknesnė nei buvau iki nėštumo. Taip atsitiko, nes dėl įtemptų nervų beveik nieko nevalgiau: dukrytė nuo pat gimimo buvo labai nevalgi, sunkiai priaugdavo bent kelis gramus, teko gulėti ligoninėse.

Su antruoju vaiku priaugau mažiau, negu su pirmuoju. Gimdžiau taip pat su cezario pjūvio operacija, todėl sportuoti negalėjau ilgai. Vaikas valgė normaliai, buvo gerokai lengviau, nors pieno ir pati neturėjau. Svoris krito kiek lėčiau nei pirmą kartą.

Išbandžiau aibę dietų. Geriausia buvo – grikių. Gėriau ir visokias liekninamąsias arbatas, tabletes. Dariau viską, kad vėl būčiau liekna. Po pusės metų jau turėjau tokią figūrą kaip iki nėštumų.“

Diana, vieno vaikučio mama:

„Pirmieji keturi nėštumo mėnesiai buvo tikras košmaras: pykindavo nuo viso maisto, nuo bet kokio kvapo. Užtat buvau liekna kaip skiedra, net vestuvinis žiedas ėmė kristi. Daug svorio (apie dvidešimt kilogramų) priaugau tik nėštumo gale.

Pagimdžiusi sūnų tikėjausi greitai susitvarkyti ir su papildomu svoriu – žindžiau pati. Mano draugė prieš atsirandant vaikeliui nebuvo labai liesa, bet pažindžiusi metus laiko tapo labai liekna. Man, deja, svoris visai nekrito. Aišku, per pora mėnesių koks dešimt kilogramų gal ir nukrito. Guodžiausi, kad kol maitinu, negaliu stipriai mesti svorio – dings pienas. Tačiau sūnui jau beveik dveji metai, o vestuvinio žiedo užsimauti negaliu. Kaip ir įlįsti į senus drabužius.“

Laura, dviejų vaikų mama:

„Su pirmuoju vaiku pastojau būdama gana jauna – vos dvidešimties. Tad nelabai žiūrėjau nei kiek, nei ko valgau. Priaugau gal dvidešimt kilogramų. Pusę jų netekiau per pirmas savaites, o likusių atsikratyti sekėsi sunkiai. Vaikui paaugus turėjau gerokai su savimi padirbėti, kol figūra tapo daili.

Antrą kartą pastojau po dešimtmečio ir jau žinojau kas manęs laukia, jei neprisižiūrėsiu. Tuo labiau, kad su metais svorio atsikratyti tampa vis sunkiau. Todėl su gydytojo palaiminimu susidariau valgiaraštį. Jame buvo tik sveiki produktai: daug daržovių, žuvis ir mėsa. Jokių saldumynų, bandelių, tik kartais sau leisdavau vaisių.

Stengiausi kuo daugiau vaikščioti, lankiau nėščiųjų mankštą baseine. Per nėštumą priaugau tik septynis kilogramus. Pagimdžius mano figūra, kai susitraukė pilvo oda, tapo dar dailesnė nei prieš nėštumą. Ir toliau sportavau bei skrupulingai prižiūrėjau savo valgiaraštį.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis