Teo ir Ieva pristato: lavinantys užsiėmimai, kurie išmokys vaiką raidžių

Raidės - tai neatsiejama mūsų pasaulio dalis. Su jomis susiduriame kiekvieną dieną. Lygiai taip pat ir vaikai. Nors vieningos nuomonės, kada pradėti savo vaiką mokyti raidžių nėra, manau, yra labai svarbu nepraleisti momento, kai vaikas pradeda jomis domėtis.


Iš prigimties visi vaikai yra smalsūs. Jeigu skatinsime jų norą tyrinėti ir atrasti, yra didelė tikimybė, kad vaikai augs kūrybingesni ir norės tobulėti, mokytis visą savo gyvenimą.

Vaikai mokosi žaisdami, todėl ir su raidėmis galima supažindinti žaidžiant, neperspaudžiant, be jokios prievartos.

Sensorinės dėžės

Sensorinės dėžės - tikras vaikų džiaugsmas. Viena tokia, pripildyta spalvotų ryžių, gyvena ir mūsų namuose. Teo patinka pilstyti ir kitaip žaisti su jais.

Asmeninio archyvo nuotr.

Kartais ryžiuose jis randa paslėptas mašinas ar gyvūnų figūrėlės, o kartais – magnetines raides. Šaukštų, samčių ar pirštukų pagalba, vaikas jas rūšiuoja ar su magnetu bando "pagauti" mūsų sugalvotų žodžių pirmąsias raides.

Žaidimas, lavinantis smulkiąją motoriką ir susikaupimą

Labai geras būdas miklinti pirštukus yra darbeliai, kurie reikalauja nemažai susikaupimo. Kaip, pavyzdžiui, iš mažų pompomsiukų suklijuoti raidę. O jei tai dar pirmoji vardo raidė!

Asmeninio archyvo nuotr.

Vaiko vardas

Vaiko vardas yra pirmas žodis, kurį jis kada nors išmoks "perskaityti". Ir kodėl gi taip neturėtų būti? Juk tai svarbiausias žodis vaiko pasaulyje.

Asmeninio archyvo nuotr.

Raidžių ir žodžio atpažinimas skiriasi nuo skaitymo, nes vaikas prisimena, kaip atrodo žodis, ir gali greitai jį atkartoti. Todėl belieka tik supažindinti su svarbiausiomis – vaiko vardo – raidėmis.

Svarbu draugystę su raidėmis pradėti smagiais ir linksmais būdais. O kuo skirtingesniais būdais mes tą informaciją pateiksime, tuo labiau ji bus įdomi. Kad ir kokio rimtumo ji bebūtų.

Smėlio arba modelino pyragai

Vienas iš tokių linksmų būdų yra žaidimai su smėliu ar modelinu ir raidžių "pyragai".

Asmeninio archyvo nuotr.

Gaminant raidžių atspaudus galima išmokti tikrai ne vieną raidę.

O, kaip žaidimai lauke? Be jų niekaip!

Raidės ant asfalto

Ant asfalto parašius kreidelėmis raides, galima duoti jas apvedžioti teptuko ir vandens pagalba.

Asmeninio archyvo nuotr.

Tai visapusiškas lavinimas. Nes vaikas gali ne tik susipažinti su raidėmis, bet ir lavinti akies ir rankos koordinaciją, smulkiąją motoriką.

Gamtos gėrybės virsta raidėmis

Puiku, jei turite galimybę prisirinkti įvairių akmenukų, kankorėžių, gėlių, lapelių, žolės, šakelių, žodžiu, visokių smulkmenėlių, svarbu, kad būtų kuo įvairesnės tekstūros ir spalvų.

Asmeninio archyvo nuotr.

Tada galima, kaip kad mes su Teo darėme, sodyboje ant pievutės dėlioti raides iš surinktų gėrybių. K - kankorėžiai, Ž - žolė ir t.t. Raminanti ir atpalaiduojanti veikla.

Smagių žaidimų Jums linki TEo ir Ieva!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis