Įvaikintas „Gyvybės langelyje“ paliktas kūdikis

Iš viso 2017 metais Lietuvoje įvaikinti 92 globos netekę vaikai, tarp jų – „Gyvybės langelyje“ paliktas kūdikis.

Per praėjusius metus Lietuvoje nuolat gyvenantys žmonės įsivaikino 92 tėvų globos netekusius vaikus: 47 mergaites ir 45 berniukus. Iš jų 67 vaikai turėjo įvairių sveikatos sutrikimų.

Vienas iš įvaikintų vaikų buvo paliktas „Gyvybės langelyje“, 5 - gydymo įstaigose.

Praėjusiais metais 81 įvaikintas vaikas buvo nuo 3 mėnesių iki 3 metų amžiaus, 8 įvaikinti vaikai 4-6 metų amžiaus, 2 įvaikinti vaikai 7-9 metų amžiaus ir 1 vyresnis vaikas.

Daugiausiai be tėvų globos likusių vaikų įvaikinta Vilniaus miesto savivaldybėje (19) bei Vilniaus apskrityje (18 vaikų).

Palyginti su 2016 metais, pernai padaugėjo įvaikinusių šeimų, kurios pačios turi vaikų. 2016 metais iš 80 įvaikinusių šeimų 30 jau turėjo vaikų (biologinių, iš ankstesnių santuokų ar įvaikintų vaikų), o 2017-ais metais iš 84 įvaikinusių šeimų net 50 proc. (42 šeimos) šeimų jau turėjo vaikų.

Iš devyniolikos šeimų, auginančių įvaikintus vaikus, septyniolika įvaikino antrą kartą, dvi šeimos - trečią kartą.

Pasak Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Įvaikinimo ir globos skyriaus vyriausiosios specialistės, vykdančios vedėjo funkcijas Giedrės Mikalauskienės, tai, kad žmonės pasiryžta kartoti įvaikinimo procedūrą griauna mitą, jog įvaikinti globos netekusį vaiką Lietuvoje yra sunku, o procedūros trunka ilgai ir yra sudėtingos.

Anot G. Mikalauskienės, dažnai pasitaiko atvejų, kai šeimos pasiryžta įvaikinti jau įvaikintų vaikų biologinius brolius ar seseris.

Nuo 2018 metų sausio 1 dienos yra priimti įstatymų pakeitimai, kurių tikslas - gerinti įsivaikinančių šeimų gyvenimo sąlygas. Darbo kodekso pakeitimai įtėviams dabar leidžia pasinaudoti 24 mėnesių vaiko priežiūros atostogomis neatsižvelgiant į įvaikinto vaiko amžių, mėnesio trukmės tėvystės atostogomis. Pagal Išmokų vaikams įstatymą, tuo laiku įtėviams skiriama nustatyto 304 eurų dydžio išmoka.

„Be to, kiekviena savivaldybė dar gali turėti atskirą įtėvių skatinimo sistemą. Pavyzdžiui, kai kuriose savivaldybėse įvaikinti vaikai į darželius priimami be eilės“, - atkreipė dėmesį Įvaikinimo ir globos skyriaus vyriausioji specialistė, vykdanti skyriaus vedėjo funkcijas G. Mikalauskienė.

Jau trejus metus iš eilės Lietuvos Respublikos piliečiams vidutiniškai įvaikinama apie 90 tėvų globos netekusių vaikų, o užsienio valstybių piliečiams - iki 60 vaikų per metus.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis