Festivalis „Labas!“ į teatrą kviečia net naujagimius

Gegužės 6 dieną Vilniuje prasideda tarptautinis teatro festivalis kūdikiams ir vaikams „Labas!“.

Jo metu profesionalios trupės iš 8 šalių pristatys daugiau nei 20 spektaklių ir kūrybinių užsiėmimų. Ketvirtąjį kartą Lietuvoje organizuojamame festivalyje laukiami žiūrovai nuo pat gimimo iki 7 metų. Festivalio renginiai vyks visą savaitę, gegužės 6-13 dienomis, Vilniuje ir Birštone.

„Dar prieš gerą penkmetį dauguma lietuvių turbūt nustebtų išgirdę, kad spektakliai kuriami net ir kelių savaičių kūdikiams. Šiandien nemažai tėvų jau žino, domisi, aktyviai ieško tokių renginių. Mes nuo metų pradžios sulaukiame festivaliu besidominčiųjų laiškų. Smagu, kad ankstesnių metų „Labas!“ festivalio žiūrovai grįžta ir skleidžia žinią“, – pasakoja festivalio organizatorė, „Teatriuko“ aktorė Dalia Mikoliūnaitė.

Šiemet festivalis skirtas pilietiškumo temai. „Spektaklių ir kitų renginių metu bandysime atsakyti į klausimą – nuo kada save suvokiam kaip pilietį, ką reiškia būti piliečiu net ir pačiame jauniausiame amžiuje“, – pasakoja D. Mikoliūnaitė.

„Labas!“ festivalyje dalyvaus menininkai ne tik iš Lietuvos, bet ir Latvijos, Kroatijos, Airijos, Graikijos, Vokietijos, Danijos, Flandrijos, Pietų Afrikos Respublikos.

Organizatoriai pasakoja, kad festivalyje netrūks skirtingos raiškos ir įdomių temų. Pavyzdžiui, latvių pristatomame spektaklyje vaikams nuo 3 metų pieš profesionali dailininkė, o jai akomponuos modernaus šokio šokėja ir gyvai atliekama muzika.

Organizatorių nuotr.

„Teatriuko“ spektaklyje kūdikiams iki 11 mėn. pasitelkiami įvairūs objektai, pavyzdžiui, arbatinukai, o kol aktorė pasakoja savo tikrą istoriją apie virsmą tėvais, personažas Bildukas bendrauja su kūdikiais.

Danų spektaklyje vaikams nuo 5 metų pristatomos žmogaus teisių temos, ieškoma atsakymų į klausimus, ką reiškia būti žmogumi.

Aktorė Kristina Savickytė-Damanskienė ves užsiėmimą apie vaizduotę ir jos lavinimo būdus.

Programoje numatomi ne tik spektakliai, bet ir kūrybinės laboratorijos aktoriams, mokytojams.

„Tikime, kad kūrybiškumas svarbus kiekvienam mokytojui. Festivalyje jų laukia ypatingas svečias – Tarptautinės teatrų vaikams ir jaunimui asociacijos (ASSITEJ) prezidentė Yvette Hardie iš Pietų Afrikos Respublikos. Ji ves seminarą apie meno pasitelkimą lyderystėje“, – pasakoja viena festivalio organizatorių, „Acting Up Arts“ atstovė Cliodhna Noonan.

Organizatorių nuotr.

Taip pat bus pristatyta specialiai festivaliui parengta vaiko teisių į meną chartijos paroda, sukurta Italijoje. Ji bus eksponuojama Valstybės pažinimo centre, Birštono bibliotekoje ir Nacionalinėje Martyno Mažvydo biliotekoje.

Festivalio „Labas!" renginiai nemokami, detali programa skelbiama interneto svetainėje www.teatriukas.lt. Būtina registruotis el. paštu info@teatriukas.lt.

2015 m. startavusį tarptautinį festivalį organizuoja „Teatriuko“ aktorė Dalia Mikoliūnaitė ir „Acting Up Arts” įkūrėja Cliodhna Noonan. Pagrindinis festivalio tikslas – ugdyti jauniausios visuomenės dalies – kūdikių, ikimokyklinukų, pradinukų sąmoningo aktyvaus dalyvavimo kultūroje poreikį ir vystyti kūrybiškumą, pilietiškumą per meną.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis