Nėščiosios mitybos problemos: kaip sau padėti be vaistų

Kai nėštumas persirita į antrą pusę, nemalonus ir deginantis pojūtis už krūtinkaulio, rūgštus skonis burnoje neaplenkia net kas antros moters. Susitaikyti ar kreiptis į gydytoją?

Pastojus įsivyrauja hormonas progesteronas, kurio placenta nesiliauja gaminti visą nėštumo laiką. Šis hormonas slopina ne tik gimdos lygiųjų raumenų įtampą ir padeda išsaugoti vaisių, bet ir sumažina kitų organų lygiųjų raumenų, taip pat stemplės bei jos žiedinio rauko (raumens, jungiančio stemplę su skrandžiu) įtampą.

Šis raukas neleidžia maistui iš skrandžio kilti atgal į viršų. Tačiau laukiantis vaikelio raumuo atsipalaiduoja, todėl dalis skrandžio rūgščių ir apvirškinto maisto sugrįžta į stemplę, graužia gleivinę ir sukelia gleivinės uždegimą, encofagitą (rėmens ėdimą).

Rūgštaus pojūčio priežastis – ir per nėštumą padidėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas. Be to, išsiskiria daugiau seilių, kurios laukiantis vaikelio taip pat parūgštėja.

Įtakos turi ir gerokai padidėjusi, todėl skrandį spaudžianti gimda. Tada maistas sunkiau slenka žemyn, jo patenka atgal į stemplę.

7 NE būsimajai mamai:

1. Venkite kavos, alkoholio, mėtinių saldainių, pipirmėtės arbatos ir riebaus maisto. Šie produktai atpalaiduoja rauką. Atsisakykite aštraus, riebaus maisto, nes sudirgs stemplės gleivinė. Gali pakenkti ir citrusiniai vaisiai, šokoladas, pomidorai bei daržovės, kurios skatina žarnyne kauptis dujas (žirniai, pupelės, kopūstai).

2. Netinka gėrimai su angliarūgšte.

3. Nevalgykite karštų patiekalų. Palaukite, kol pravės.

4. Nedirbkite per daug pasilenkusi ar susikūprinusi, nes tada atsivertų apatinė stemplės dalis ir į ją patektų skrandžio sulčių.

5. Pavalgiusi nesėskite iškart prie televizoriaus, kompiuterio ar darbo stalo. Geriau pasivaikščiokite.

6. Negulėkite susirietusi ar ant nugaros, po galva pasikišusi mažą pagalvę. Taip skrandžio sultys pakils į viršų.

7. Neprisivalgykite labai sočiai, kad neužkimštumėte skrandžio ir maistas nepradėtų kilti aukštyn.

6 TAIP būsimajai mamai:

1. Stenkitės valgyti lengvai virškinamą maistą, kad skrandyje „neužsistovėtų“ ir greičiau pasiektų apatinius virškinimo organus.

2. Dažniau mėgaukitės vaisiais ir daržovėmis. Čia daug ląstelienos, kuri skatina žarnyno judesius, todėl maistas žarnyne neužsibūna.

3. Valgykite daugiau baltymų turinčio maisto: žuvies mėsos, pieno produktų, bet porcijos turėtų būti nedidelės. Baltymai šiek tiek mažina skrandžio sulčių rūgštingumą.

4. Kai atsiranda rūgštus pojūtis krūtinėje, ties duobute, atsigerkite vandens, arbatos su medumi arba pieno.

5. Pavalgiusi bent tris valandas neikite gultis, venkite net ir trumpo pogulio.

6. Miegokite aukščiau pakėlusi viršutinę kūno dalį, ne tik galvą. Antraip išaugs maistas gali grįžti atgal.

Kai niekas negelbsti

Jei nepadeda jokios priemonės, rėmuo ėda stipriai ir dažnai, skauda po krūtine, duobutės srityje, kreipkitės į šeimos gydytoją ar ginekologą. Jis patars, ar reikia vartoti vaistų (prieš arba po valgio bei prieš miegą).

Jei negelbsti ir jie, kreipkitės į gastroenterologą. Kad nustatytų negalavimą sukėlusią ligą, gydytojas gali patarti pilvo organų echoskopiją ar fibrogastroskopiją (į stemplę kišamas specialus optinis instrumentas). Šis tyrimas nėščiosioms atliekamas itin retai, tik tada, jei nėra priešlaikio gimdymo požymių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis