Ką reikia žinoti apie svorio augimą nėštumo metu

Yra vienintelis kartas gyvenime, kai moteris džiaugiasi, kai jai auga svoris - nėštumas. Kaip smagu neskaičiuoti kiekvieno centimetro aplink taliją, žinant, kad tai ženklas, jog vaikas auga, ir jam nieko netrūksta.

Nėra vieno skaičiaus, kiek rekomenduojama priaugti per nėštumą


Nėštumo metu tikrai nereikia valgyti nei už du, nei už pusantro. Mat kalorijų poreikis nėštumo metu padidėja vos apie 250. Tiek, kiek telpa mažame dubenėlyje dribsnių arba sumuštinyje su sūriu.


Kai nėščioji priauga per daug svorio, kyla padidėjusio kraujospūdžio ir nėštumo diabeto rizika. O tai yra pakankamai pavojingos mamos ir vaiko sveikatai būklės.


Be to, didelis antsvoris arba atvirkščiai, per maža kūno masė trukdo sklandžiai gimdymo eigai ir kelia įvairių komplikacijų riziką. Neretai pasitaiko, kad moterys, kurios nėštumo metu priauga daug svorio ir yra linkusios į antsvorį, pagimdo ir didesnio svorio naujagimius, negu įprasta.


Badavimas nėštumo metu gali lemti priešlaikinio gimdymo tikimybę, taip pat reikalingų vaiko augimui medžiagų trūkumą. Badaujančių moterų naujagimiai yra mažesnio svorio, palyginus su bendraamžiais. Vėliau tokie naujagimiai rizikuoja turėti antsvorį, nes pripratę maitintis mažiau, negu įprasta, jie ima sparčiai priaugti svorio, kai suvalgo daugiau.


Priklausomai nuo to, koks yra moters svoris iki nėštumo (didesnis, mažesnis, normalus), jai rekomenduojama priaugti nevienodai svorio. Moterys, kurių kūno masės indeksas yra mažesnis, negu norma, priauga daugiau, o turinčioms antsvorio rekomenduojama priaugti mažiau.


Nėštumo pradžioje svorio nepriaugama


Svorio priaugimas nėštumo metu nėra tolygus ir vienodas kiekvieną mėnesį. Štai nėštumo pradžioje (pirmuosius tris mėnesius) moterys gali visiškai nepriaugti svorio (arba jo net numesti).


Dėl pirmuosius mėnesius kankinančio pykinimo ir prastos savijautos daug moterų sumažina savo įprastas porcijas, valgo po nedaug ir dažniau. Jeigu pirmąjį nėštumo mėnesį moteris priauga neįprastai daug svorio, tai gali lemti netinkama jos mityba.


Antrojo nėštumo trimestro metu vidutiniškai priaugama nuo 250 iki400 gramų per savaitę. Trečia nėštumo mėnesį - nuo 400 iki 600 gramų per savaitę.


JAV Medicinos instituto rekomendacijomis, nėščiajai patartina priaugti tiek svorio:


KMI prieš nėštumą*Optimalus svorio prieaugis nėštumo metuRekomenduojamas savaitės prieaugis 2 ir 3 nėštumo trimestrais (vid.)Mažiau kaip 18,512,7 - 18,1 kg0,5 kgTarp 18,5 ir 24,911,3 - 15,9 kg0,5 kgTarp 25 ir 29,96,8 - 11,3 kg0,27 kgDaugiau kaip 30Iki 9 kg0,23 kg


* KMI = svoris (kg) : ūgis (m)2


Kada laikas sunerimti ir kreiptis į gydytoją?


Paprastai nėštumo metu pas savo gydytoją tenka lankytis kartą per mėnesį (nėštumui baigiantis dažniau). Gydytojas apžiūros metu pasveria nėščiąją ir duomenis užrašo. Taip bėgant mėnesiams stebima, ar nėra itin didelių svorio augimo šuolių, ar jie atitinka bendrąsias rekomendacijas.


Jeigu moteris per savaitę priauga po du kilogramus, jau yra ženklas, kad svoris didėja per greitai. Medikas pateiks jums mitybos rekomendacijas arba net rekomenduos atlikti tam tikrus tyrimus. Itin sparčiai didėjantis kūno svoris gali byloti apie didelį skysčių susilaikymą organizme, o to priežastis gali būti ir padidėjęs kraujospūdis, ir preeklampsija, viena dažniausių nėštumo komplikacijų.


Kaip pasiskirsto priaugti kilogramai nėštumo metu?


Pavyzdyje pateikta, kaip pasiskirsto nėštumo metu priaugti 14 kilogramų.


Gimda 1,5 kg; Padidėjęs kraujo kiekis 2,0 kg; Placenta 0,5 kg; Vaisiaus vandenys 1,0 kg; Mamos rezervai 2,0 kg; Pasunkėjusios krūtys (kiekviena - 250 g) 0,5 kg; Skysčių sankaupos organizme 3,0 kg; Vaiko svoris 3,5 kg. Iš viso 14 kg.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis