3 populiarūs nėštumo prietarai: tikėti ar ne?

Nėštumas net ir šiais laikais apipintais daug mitų, tai paslaptingas laikotarpis, kuomet ne visada klausome proto balso ir logiškų paaiškinimų. Ką jau kalbėti apie mūsų protėvius, kurie nėštumo metu turėjo daug draudimų ir prietarų.

Prietaras Nr.1 - nėščiosioms negalima kirpti plaukų


Nėštumo metu nevalia lankytis pas kirpėją ir kirptis plaukų, antraip sutrumpinsi vaikui gyvenimą, arba kita pasekmė - vaikas gims anksčiau laiko. Tokį mitą šiandien girdime retai, tačiau juo tikėjo mūsų močiutės.


Iš kur kilo šis prietaras?


Plaukai daugelyje kultūrų simbolizuoja jėgą, valią, energiją. Prisiminkime Samsoną - jo jėgos šaltinis buvo plaukai, kuriuos kirpti draudė įžadai. Dalilai išdavus ir apgaule nukirpus jam plaukus, jėgos dingo. Mūsų močiutės ir promočiutės nešiojo ilgas kasas. Jas kirpdavo ne bet kada, o tik per jauną mėnulį, esą tada plaukai bus tankesni ir stipresni. Tikėta, jog plaukų negalima kirpti per delčią. Per nėštumą - taip pat.


Kaip yra šiandien?


Šiandien niekas neabejoja, kad nėštumo metu kirpti plaukus galima ir net būtina. Stilinga šukuosena = geros emocijos, o tai nėščiosioms labai svarbu. Tačiau yra keletas plaukų priežiūros niuansų šiuo ypatingu moteriai laikotarpiu: rekomenduojama naudoti kuo natūralesnę plaukų priežiūros kosmetiką, taip pat nepatartina kardinaliai keisti plaukų spalvos. Nėštumas - tikrai ne metas iš juodaplaukės virsti blondine.


Prietaras Nr. 2 - nėštumo metu negalima siūti ir megzti virbalais


Šį prietarą išpažįstantys tikėjo, kad taip užtversime mažyliui kelią į laimingą ateitį, be to, mezgant apsivys virkštelė aplink jo kaklą.


Iš kur kilo šis prietaras?


Senosios kaimo trobos turėdavo labai mažus langelius, kol nebuvo elektros, šviesdavosi žibalinėmis lempomis, žvakėmis. Trobos viduje būdavo nuolatinė prietema. Moteris, užsiimdama rankdarbiais, turėdavo nepatogiai susiriesti, kad matytų, ką dirbanti. Tokioje padėtyje pablogėdavo jos kraujotaka bei vaisiaus aprūpinimas deguonimi.


Kaip yra šiandien?


Šiandien yra kone priešingai - daugelis būsimųjų mamų tik nėštumo metu "atranda" rankdarbių malonumą. Ne viena pasakoja užsigeidusi nerti, siūti, dekupažuoti, velti iš vilnos. Miela veikla veikia raminančiai ir turi terapinį poveikį. Megzdama kojinytes būsimam vaikui, mama sudeda į jas visą meilę ir šilumą. Tai labai svarbu motinystės bei prierašumo jausmų formavimuisi. Žinoma, pasivaikščiojimų gryname ore negalima užmiršti!


Prietaras Nr.3 - jei nėščioji, valgydama kiaušinį, ras jame du trynius, gims dvynukai


Valgant kiaušinį nėštumo metu, svarbu stebėti, ar jis turi vieną trynį, kaip įprasta, ar du. Jei du - gims ne vienas vaikas.


Iš kur kilo šis prietaras?


Anksčiau nėštumo diagnostika nė iš tolo neprilygo šiandieninei. Tai, kad gimdys du iš karto, moterys dažnai nė nežinojo - paaiškėdavo tik gimdymo metu. Žmonės ieškodavo pateisinimo šiam retam reiškiniui, ir susiejo tai su dvitryniu kiaušiniu. Kiaušinis daugelyje tautų yra vaisingumo ir moteriškumo simbolis.


Kaip yra šiandien?


Šiandien jau pirmo apsilankymo pas ginekologą metu, atliekant ultragarso tyrimą, gali būti nustatyti du vaisiai gimdoje. Moterys apie dvynius sužino nėštumo metu ir turi laiko tam pasiruošti morališkai. Vaiko lytis apsprendžiama apvaisinimo metu, ir įtakos daugiavaisiui nėštumui valgomi kiaušiniai tikrai neturi.


Kiti nėštumo prietarai, kurie šiandien sukelia šypseną, bet jais tikėjo mūsų proseneliai:

  • Nereikia dažnai liesti savo veido - vaikelis gims su dėmėmis ant veido.
  • Nėštumo metu nereikia žiūrėti į gaisrą.
  • Nėščiajai nereikia valgyti pasislėpus nuo kitų - gims bailus vaikas.
  • Jei nėščioji valgo labai daug žuvies - vaikas ims vėlai kalbėti.
  • Jeigu nėščioji per daug dažnai ir ilgai gėrisi savo atvaizdu veidrodyje, mažylis gali gimti žvairas.
  • Moteris, kuri nešdama kibirus nulieja daug vandens, pagimdys kūdikį, kuriam dažnai bėgs seilės.
  • Nėščiajai ko nors pageidaujant (ypač, jei kalbama apie maistą), negalima atsakyti neigiamai. Nes jūsų namuose apsigyvens pelės, kurios pridarys daug nuostolių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis