Kaip atpažinti ankstyvuosius sepsio simptomus ir užkirsti kelią nelaimei

Pasaulyje nuo sepsio kasmet miršta apie 100 tūkstančių nėščiųjų ir gimdyvių bei milijonas naujagimių.

Didžiosios dalies šių mirčių galima būtų išvengti imantis prevencinių priemonių, laiku diagnozuojant sepsį bei nedelsiant pradedant gydymą. Kauno klinikos, užtikrindamos mokslo pažangą, prisijungė prie Pasaulio sveikatos organizacijos šiais metais vykdomo Pasaulinio nėščiųjų ir gimdyvių sepsio tyrimo. Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė gydytoja akušerė-ginekologė prof. Rūta Jolanta Nadišauskienė tapo Rytų Europos šalių ir centrinės Azijos, dalyvaujančių tyrime, koordinatore.

Aktyviai įgyvendinant tyrimo veiklas, šiandien Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikoje įvyko mokymai Lietuvos medikams, kuriuose dalyvavo gydytojai iš 10-ties didžiausių Lietuvoje akušerijos stacionarų. Medikai dalijosi patirtimi ir mokėsi kaip atpažinti ankstyvuosius sepsio simptomus, kaip standartizuotai ir tiksliai surinkti duomenis apie nėščiąsias ir gimdyves, sergančias sepsiu ar kitomis infekcijomis.

Organizatorių archyvas

„Džiaugiamės galėdami būti šio labai reikšmingo nėščiųjų ir gimdyvių bei naujagimių sveikatai tyrimo centre", – kalbėjo profesorė Rūta Nadišauskienė, turinti didžiulę tarptautinio darbo reprodukcinės moters sveikatos srityje patirtį. „Nėščiųjų ir gimdyvių imuninė sistema yra ypatinga, nes tik silpnesnis imuninis atsakas leidžia sėkmingai išnešioti vaisių. Dėl nėštumo pakitusi imuninė sistema kartais tampa nepilnaverte, kai reikia reaguoti į vieną ar kitą infekciją. Normalūs organizmo pokyčiai nėštumo metu, pavyzdžiui, padidėjęs kraujo krešumas, dažnas širdies pulsas ar žemas arterinis kraujo spaudimas, gali slėpti ankstyvuosius sepsio požymius, todėl atpažinti sepsį nėščiajai ar gimdyvei yra ypatingai sunku", – tęsė profesorė.

Sepsio išsivystymui svarbiausias vaidmuo tenka pačiam organizmui. Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Priešlaikinio gimdymo sektoriaus vadovė, šio tyrimo nacionalinė koordinatorė prof. Meilė Minkauskienė pabrėžia, kad organizmas, reaguodamas į kartais labai banalią infekciją ir gindamasis nuo jos, pažeidžia savus audinius ir organus. „Vystosi vadinama organų disfunkcija – gyvybei grėsminga būklė. Tačiau neabejojama, jog anksti atpažinus sepsį ir pradėjus jį gydyti, prognozės yra teigiamos.

Visiems sveikatos priežiūros specialistams reiktų žinoti ankstyvuosius sepsio požymius: karščiavimą ar žemą kūno temperatūrą, dažną pulsą, žemą arterinį kraujo spaudimą, kvėpavimo sutrikimus, sutrikusį šlapinimąsi, sąmonės sutrikimus. Šių simptomų derinys medikams turėtų kelti įtarimų ir skatinti imtis papildomų tyrimų. Pastebėjus sutrikusius gyvybinius rodiklius, blogą bendrą moters būklę, pakitusius laboratorinius tyrimus, net ir nenustačius tikrosios infekcijos ar blogos būklės priežasties, verta pradėti gydymą nedelsiant. Jei skubiai skiriami skysčiai ir antibiotikai į veną, o moteris pervežama į specializuotą ligoninę ir skyrių, išgyvenimo ir pasveikimo galimybės smarkiai padidėja".

Pasaulinis nėščiųjų ir gimdyvių sepsio tyrimas, trunkantis vieną savaitę, vyksta 58 pasaulio šalyse – šešiuose regionuose. Šio didžiulio tyrimo tikslas – atrasti pačius ankstyviausius ir grėsmingiausius požymius, efektyviausias sepsio gydymo ir diagnostikos strategijas. Tyrimo metu vyksta didžiulė gydytojų ir viso medicinos personalo švietimo kampanija, apimanti internetinį kongresą su geriausiais šios srities ekspertais, elektroninę ir spausdintą informacinę medžiagą sepsio diagnostikos ir gydymo tema.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis