Patarimai, kaip vaikui išrinkti geriausią lauko aprangą žiemai

Daugelis tėvelių, tikriausiai, pastebėjo, kad šiltos lauko aprangosvaikams prireikia gerokai anksčiau nei prasideda kalendorinė žiema.

Jei norite, kad peršalimo ligos neužkluptų jūsų mažylių, jums prireiks kokybiško vientiso ar atskiro kombinezono, taip pat būtina žinoti kelias taisykles apie tai, kaip vaiką teisingai aprengti po juo.

Štai keletas patarimų, kurie jums padės ne tik išsirinkti geriausią lauko aprangą, tačiau ir pamokys, kokiu principu vaiką rengti, kad jis nei perkaistų, nei peršaltų.

VIENTISAS ARBA ATSKIRAS KOMBINEZONAS

Daugelis specialistų, prekiaujančių lauko apranga vaikams, jums patars rinktis pagal tai, ar vaikas jau vaikšto, ar ne. Tai labai individualu, nes vienas mažylis pirmus žingsnius žengia vos dešimties mėnesių, o kitas ir būdamas vyresnis nei vienerių – dar tik treniruojasi šiam svarbiam etapui. Jei kūdikis lauke vežimėlyje tik sėdi ar miega – šiam sezonui verta pirkti vientisą kombinezoną, nes taip ne tik daug greičiau ir paprasčiau aprengti vaiką, tačiau ir būsite tikri, kad nesušals jo nugara bei vėjui nebus per kur patekti prie kūdikio odos.

Atskirą kombinezoną geriau pirkti vaikui, kuris jau aktyviai juda, vaikšto, dūksta. Striukės ir kelnių (kartais jos būna su petnešomis, o kartais su liemene) komplektas nevaržys judesių, neleis sukaisti, bus itin patogus tais atvejais, kai užsuksite į prekybos centrą ar kitą vietą, kur vaiką reikia nurenti, nes užteks nuimti tik striukę.

Gamintojo archyvas

STORIS – NE PRIVALUMAS

Nuo senų laikų tikima mitu, kad žiemą geras tas lauko drabužis, kuris yra kuo storesnis. Šiuolaikiniai lauko drabužių gamintojai šį stereotipą griauną ir kuria tokią aprangą, kuri būtų ne tik šilta, tačiau ir lengva, leidžianti vaikui be didelių sunkumų judėti. Pavyzdžiui, palietus suomių gamintojo „Lassie" striukę ar kelnes, gali sudvejoti, ar jie tikrai bus pakankamai šilti, kai spaus minus dešimties ar dvidešimties laipsnių šaltukas, tačiau jų audinys būtent dėl to ir yra toks ypatingas, kad nors lengvutis, tačiau maksimaliai apsaugo nuo vėjo ar šalčio.

NEPERPUČIAMA APRANGA

Žvarbus vėjas – itin pavojingas mažiems vaikams. Kartais termometrų stulpeliai rodo ne itin didelį šaltį, tačiau vėjas jutiminę temperatūrą paverčia daug žemesne. Prieš pirkdami laukui skirtą aprangą, įsitikinkite, kad ji pasiūta iš medžiagos, atsparios vėjui. Jei rankų ir kojų galai su užraukimais ar kitais užsegimais – tai dar labiau sumažina vėjo patekimo galimybę.

Gamintojo archyvas

ATSPARŪS DRĖGMEI

Balos, purvai, o vėliau sniegas – toks tas mūsų šaltasis sezonas. Drėgmė – kitas svarbus faktorius, kurio reikia išvengti, kad vaikas lauke nesušaltų. Daugelis aprangos vaikams gamintojų siūlo būtent tokius kombinezonus – atsparius vandeniui. Tai reiškia, kad net vaikui įkritus į balą, drėgmė nepersigers iki jo apatinių drabužių ir neturės sąlyčio su oda. Kai kurie gamintojai, pavyzdžiui, „Lessie" siūlo net tokią aprangą, kuri nuo savęs lengvai atstumia ne tik vandenį, tačiau ir purvą, o tai reiškia, kad tėvams nereikės kaskart grįžus iš lauko drabužių dėti į skalbimo mašiną.

TINKAMAS DYDIS

Įvairiose internetinėse grupėse, kur diskutuoja mamos, galima pastebėti, kad itin populiari „mada" vaikams pirkti didesnio dydžio drabužius, kad tiktų keliems sezonams. Deja, „vienu šūviu nušauti dviejų zuikių" tikrai nepavyks, nes lauko apranga pirmiausia turi būti patogi ir nevaržyti vaiko judesių. Jei ją kelis kartus atraitosite, mažyliui jį smuks – ne tik bus sunku judėti per balas bei pusnis, tačiau ir sukaitimo tikimybė padidės. Vaikiškų prekių parduotuvių specialistai rekomenduoja – žiemos lauko aprangą pirkite kartu su vaiku. Tegul mažylis apsirengia, pabando pavaikščioti, pakilnoti rankas ir kojas. Tiesa, drabužis gali būti keliais centimetrais didesnis, tačiau tikrai ne keliais dydžiais.

Gamintojo archyvas

LEIDŽIA VAIKO ODAI KVĖPUOTI

Prieš įsigydami lauko aprangą, patikrinkite, ar gamintojas rašo, kad ji pralaidi orui, tai reiškia – ar leidžia kūnui kvėpuoti. „Šiltnamio efektas", kuris susidaro tuomet, kai drabužiai yra pasiūti iš „nekvėpuojančios" medžiagos, vaiką verčia prakaituoti, jam darosi per karšta, patikrinę jo nugarą, vis rasite drėgną odą, o tai – tiesus kelias į peršalimą. Ar drabužis pralaidus orui, turi būti rašoma ant jo etikečių, pavyzdžiui, vienas garsiausių skandinavų gamintojų „HUPA" pažymi: pralaidumas orui 10 tūkst. (BR).

Gamintojo archyvas

SVARBŪS PRIEDAI

Visada pravers kapišonas, kuris ne tik papildomai apsaugos galvą, tačiau ir neleis „pripūsti" už kaklo. Vaikų iki vienerių metų tėvai labai vertina ir užlenkiamus kojų bei rankų galus. Kol kūdikis miega vežimėlyje lauke – jį taip bus paprasčiau apsaugoti nuo šalčio nei su pirštinėmis ir papildomomis kojinėmis. Dėl tokių užlenkimų, kūdikių tėveliai itin mėgsta „Coccodrillo" firmos minkštučius kombinezonus.

ATŠVAITAI

Rudens ir žiemos sezonas ne veltui vadinamas tamsiuoju. Išties, temti pradės labai anksti, net apie penktą-šeštą valandą vakaro. Būtent tokiu laiku daugelis vaikučių keliauja iš lopšelių bei darželių, o kartais dar ir dūksta su tėveliais kieme, todėl atšvaitai gali juos apsaugoti. Vaikiškų prekių parduotuvėse rasite tokių, ant kurių jau specialiu būdu jie yra pritvirtinti taip, kad nuo drėgmės nenukristų ar skalbiant nenusiluptų. Pavyzdžiui, tokius atšvaitus turi prekinio ženklo „HUPA" kombinezonai.

APRENKITE VAIKĄ SLUOKSNIAIS

Svarbu įsidėmėti taisyklę – jei mažylį prirengsite labai storai, atsiras tikimybė, kad jis perkais, o tai ne mažiau pavojinga nei peršalimas. Vaikų aprangos specialistai pataria tiek kūdikį, tiek didesnį vaiką į lauką rengti tokiu principu: apatiniai drabužėliai (geriausia – merino vilnos, kuri išgarina drėgmę, tačiau sulaiko šilumą), „flyso" medžiagos megztinis ir kelnės (lengvai prižiūrima, itin minkšta bei greita džiūstanti medžiaga, kuri puikiai šildo, suteikia maksimalų komfortą pasivaikščiojimų metu). Kai kurie lauko drabužių prekiniai ženklai, pavyzdžiui, „Lassie", rudens-žiemos kolekcijose turi tiek lauko drabužius, tiek „flyso" medžiagos komplektukus, tiek per sniegą klampoti skirtus batus.

Gamintojo archyvas

Užsakymo nr.: PT_76087127

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis