Į Lietuvą atvyksta garsioji akušerė ir pribuvėja: svarbiausia pagalbos priemonė gimdyvei yra meilė

Su lietuvėmis savo patirtimi pasiruošusi dalintis Angelina Martinez Miranda yra garsi tradicinė akušerė/pribuvėja, gyvenanti ir praktikuojanti Meksikoje. Šį pašaukimą moteris paveldėjo iš savo motinos ir močiutės, kurios taip padėdavo vaikučiams ateiti į šį pasaulį.

Angelina Martinez Miranda gimdymuose lankytis pradėjo būdama 7 metų. Dabar jai 55 metai, yra ištekėjusi, turi 5 sūnus ir daugybę anūkų. Per gyvenimą Angelina padėjo ateiti į pasaulį maždaug 15 000 vaikučių. Ji turi savo gimdymo centrą, esantį šalia namų ir yra labai gerbiama savo bendruomenėje. Ilgametė Šiaurės Amerikos akušerių sąjungos (MANA) narė, aktyviai dalyvaujanti tarptautinėse konferencijose ir seminaruose visame pasaulyje. Ji yra daugelio Meksikos tradicinių akušerių, siekiančių išsaugoti ir atgaivinti seniausią žmonijos profesiją, įkvėpimo šaltinis. Angelina sujungia tradicinę Meksikos išmintį su šiuolaikiniu akušerijos mokslu.

Džiaugiamės galėdami publikuoti interviu su Angelina Martinez Miranda, kurį užrašė Ana Paula Markel iš Los Andželo, Tarptautinės dulų asociacijos DONA International valdybos narė, šios organizacijos tarptautinės plėtros direktorė.

TURIME TIKĖTI IR PASITIKĖTI

Angelina Martinez Miranda yra tradicinė akušerė/pribuvėja, gyvenanti ir praktikuojanti Cuernavacoje, Morelose, Meksikoje. Ji yra trijų kartų akušerių/pribuvėjų paveldėtoja: jos motina, močiutė ir promočiutė visos buvo tradicinės akušerės/pribuvėjos.

Turėjau garbės pabendrauti su Angelina konferencijos Midwifery Today („Akušerija šiandien"), vykusios Eugene'o mieste (Oregonas, JAV), metu.

Pristatydama pranešimą bendrojoje sesijoje, Angelina sužavėjo auditoriją, papasakojusi apie savo pirmąją savarankiško apsilankymo gimdyme patirtį. Pasak Angelinos, jos bendruomenėje mergaitė, vos sulaukusi pirmųjų menstruacijų, laikoma moterimi, pasirengusia santuokai. Būdama 14 metų, Angelina jau buvo laikoma moterimi ir tuo didžiavosi. Ji jau buvo mačiusi daugybę kūdikių, gimusių prižiūrint jos motinai ir močiutei, tačiau viena pati dar niekada nebuvo priėmusi gimdymo. Vieną rytą ji tvarkėsi namuose viena, t. y. darė tai, ką moteris privalo daryti, kai į duris pasibeldė vyriškis. Jis paprašė pakviesti mamą arba močiutę, o kai Angelina pasakė, kad jos abi išėjusios į gimdymą ir ji likusi viena namuose, jis atsakė: „Na, tuomet tau teks eiti su manimi, nes mano žmona tuoj gimdys". Angelina nedvejodama stvėrė keletą rankšluosčių ir siūlus, kuriuos mama su močiute laikė spirito stiklainėlyje, virkštelei užrišti ir nuėjo su vyriškiu. Atvykus į namus, paaiškėjo, kad procesas jau gerokai įsibėgėjęs ir moteris netrukus gimdys. Angelina nuramino gimdyvę ir priėmė naujagimį. Vos gimus, ji pastebėjo nedidelį kraujavimą. Tikėdamasi, kad netrukus pasirodys placenta, motina pradėjo aktyviai stangintis ir... – staigmena! – pasirodė dar vienas kūdikis! Maža to – sėdmenine pirmeiga! Angelina stebėjosi, kaip lengvai gimė šis kūdikis, ir atkreipė dėmesį, kad sėdmenine pirmeiga buvo netgi lengviau gimti nei galva į priekį. Tai buvo pirmasis Angelinos priimtas kūdikis – ar, tiksliau, pirmieji priimti kūdikiai!

Angelina vis dar atrodo kaip jauna mergaitė paraudusiais skruostais ir užkrečiančia, pasididžiavimo kupina šypsena. Ji jau 40 metų yra akušerė/pribuvėja ir kas mėnesį aplanko nuo 20 iki 42 gimdymų! Galite paskaičiuoti, kiek kūdikių ji yra priėmusi savo mylinčiomis rankomis. Sužavėta nuolankiai klausiausi jos atsakymų į savo klausimus:

AP: Angelina, kaip žinote, šis pokalbis skirtas Tarptautinei dulų asociacijai DONA Interantional. Ką pasakytumėte moterims, kurios dar tik žengia pirmuosius žingsnius pagalbos gimdyvėms teikimo kelyje?

Angelina: Svarbiausia nepamiršti, kad gimdymas – tai natūralus procesas. Tą dula privalo visuomet turėti galvoje. Turime tikėti ir pasitikėti, kad normaliame gimdyme nebūna jokių didelių sunkumų. Be to, moteriai reikia suteikti tai, ką būtų malonu patirti ir prisiminti.

AP: Kokie įgūdžiai, jūsų manymu, yra svarbūs padedant moteriai gimdyti?

Svarbiausia nepamiršti, kad gimdymas – tai natūralus procesas.Angelina Martinez Miranda
Angelina: Intuicija. Tai svarbiausia. Tuomet – ramybė. Galime liesti moterį, bet nereikia galvoti, kad privalome kažką daryti. Geriausia, ką galima padaryti sklandžiai vykstančiame gimdymo procese, tai nedaryti nieko ir palikti motiną vieną. Pastebėjusi, kad gimdyvei reikia pagalbos, pavyzdžiui, gimdymui užtrukus ar patiriant pernelyg daug skausmo, patikrinu kūdikio padėtį. Tokiomis aplinkybėmis aš naudoju rebozo kūdikiui padėčiai pakeisti, motinos dubeniui ar raumenims atpalaiduoti. Taip pat pasiūlau gimdyvei išbandyti naują padėtį, paprastai rankų ir kelių. Labai svarbu nepamiršti, kad sunkumai gimdant yra neeilinės aplinkybės, o ne norma. Svarbu stebėti gimdyvę iš tolo, gerai pagalvoti prieš įsikišant ir daryti tai tik tada, kai jai iš tiesų reikalinga pagalba.

AP: Angelina, o ką pasakytumėte apie pagalbą po gimdymo? Ką jūs darote po gimdymo ir kokių patarimų turėtumėte postpartum duloms?

Angelina: Po gimdymo svarbiausia – leisti mamai pailsėti, palikti kūdikį su ja ir įsitikinti, kad ji nekraujuoja. Mūsų kultūroje tikima, kad ką tik pagimdžiusiai mamai reikia vengti šalčio. Kūnui atsigauti reikalinga šiluma. Duodame jai tik šilto maisto ir vandens, taip pat žiūrime, kad jai pačiai būtų šilta. Dula gali ir nepastebėti kraujavimo, tačiau ji tikrai gali pastebėti, kai moteris atrodo prastai, ir pakviesti akušerės/pribuvėjas ar gydytojo pagalbą.

Mūsų kultūroje tikima, kad ką tik pagimdžiusiai mamai reikia vengti šalčio. Kūnui atsigauti reikalinga šiluma. Duodame jai tik šilto maisto ir vandens, taip pat žiūrime, kad jai pačiai būtų šilta.Angelina Martinez Miranda
Atsisveikindama Angelina pabrėžė, kad pagrindinė pagalbos moterims priemonė yra meilė, ir darsyk priminė, jog svarbiausia yra nedaryti per daug. „Žinokite visus pagalbos būdus ir technikas. Jeigu bus būtina, panaudokite. Jei ne – nedarykite nieko".

Buvo malonu pabendrauti su Angelina tokiame įkvepiančiame susitikime. Tiek daug galima išmokti iš jos didžiulės patirties ir labai paprasto, tiesaus požiūrio į gimimą. Taip pat ir mūsų dienomis bei mūsų kultūroje galima naudotis meile, sveiku protu ir paprastumu.

***

Lietuvoje Angelina Martinez Miranda rugsėjo 8-10 dienomis surengs trjų dienų seminarą, kurio metu bus kalbama apie vaisingumą, nėštumą, gimdymą ir pogimdyvinį laikotarpį. Seminaras atviras visiems gimdymo srityje dirbantiems specialistams: gydytojams, akušerėms/pribuvėjoms, duloms, osteopatams, psichologams, taip pat visiems, kam artima gimties tema. Daugiau informacijos – seminaro paskyroje feisbuke.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis