„BabyBjor gultukas: ar jis išties reikalingas?

Iki pirmojo vaikelio gimimo mažai tėvų suvokia, kaip keisis jų kasdienybė, poilsio režimas ir tai, kad rasti laisvą minutėlę sau bus labai sunku.

Tik grįžus su naujagimiu iš ligoninės, užgriūna pirmieji rūpesčiai, nemigo naktys. Kai kurios mamos nemeluodamos pasakys, kad pirmuosius mėnesius sunkiai rasdavo laiko nusiprausti ir pavalgyti, o kavą, kurią užsipildavo ryte, išgerdavo tik vakare.


Apsipratus su pokyčiais ir nauju gyventoju namuose, mamos pradeda ieškoti būdų, kaip to laiko sau atrasti kuo daugiau. Vienos klauso mamų ar draugių patarimų, kitos labiau atsipalaiduoja ir dalį pareigų perleidžia vyrui ar pasinaudoja močiučių bei draugų pagalba. Visgi, didžiąją dalį laiko namuose ji praleidžia viena su kūdikių, todėl būtina pasinaudoti keliomis gudrybėmis, kurios padės mažyliui savarankiškai užsiimti, o mamai – atrasti laiko sau.


Keliauti su mažyliu po visus namus


Daugelis mamų sutiks, kad iki pirmojo kūdikio pusmečio nepakeičiamas daiktas yra gultukas. Rinkitės tokį, kuris atitiktų visus saugumo reikalavimus ir būtų pritaikytas dar nesėdinčiam ir galvos nelaikančiam mažyliui. Vieni populiariausių pasaulyje, kuriuos pamėgo ir Lietuvos mamos – „BabyBjorn" gultukai. Jie ne tik labai stilingo dizaino, tačiau yra itin lengvi (mama viena ranka gali po namus nešioti gultuką su vaiku), reguliuojamo aukščio pagal mažylio svorį ir itin lengvai sulankstomi, todėl patogu jais naudotis tiek namuose, tiek pasiimti kartu į keliones ar einant į svečius. Namuose jame mažylis smagiai leis laiką, kol jūs valgysite ar maudysitės duše – gultuką visur galėsite su savimi nešiotis, o kūdikis tikrai bus saugus.


Gamintojo archyvas


Vaiką raminančios gudrybės


Jei kūdikiai iki mėnesio dažniausiai tik miega bei valgo (dalis dar ir daug verkia dėl pilvo dieglių ar pūtimo), tai kelių mėnesių mažyliui darosi vis įdomiau stebėti jį supančią aplinką. Būtent todėl gultukas leidžia kūdikiui patogiai gulėti ir stebėti, kas vyksta aplink.


Taip pat kūdikiams labai smalsu žiūrėti į juodus ir baltus paveikslėlius, šių spalvų figūras, ornamentus. Galite įsigyti taip margintų žaislų, medžiagines knygeles ar karuseles. Tėveliai, kurie mano, kad visą laiką reikia būti su kūdikiu – klysta, jam būtina šiek tiek laiko praleisti vienam, išmokti būdrauti. Vienas geriausių būdų, kuris padeda mažyliui nukreipti dėmesį – grojantys ar kitus garsus skleidžiantys daiktai. Tai gali būti barškučiai, minkšti žaislai, karuselės.



Gamintojo archyvas


Dėmesiui nukreipti ir lavinti


Net keliais kūdikio raidos etapais (mokantis laikyti galvą, vartytis, ropoti ir sėdėti) jam bus reikalingas lavinamasis veiklos kilimėlis. Pirmiausia, mažyliui įdomu virš jo galvos kabantys žaislai, kurie jo smalsumą žadina dėl skirtingų formų, spalvų, skleidžiamų garsų. Jis bando juos sučiupti rankomis, prisitraukti prie savęs ar bent paliesti. Ši veikla labai naudinga jo stambiosios motorikos lavinimui. Ant tokio kilimėlio vaikas yra visiškai saugus, jam nėra šalta, o tėveliai gali būti ramūs, jog jis nenukris, neužsigaus. Kasdien bent kelis kartus po pusvalandį leiskite mažyliui pasportuoti ant veiklos kilimėlio, pamatysite, kad ne tik jūs taip rasite laiko atsigerti kavos, tačiau ir jam tai bus naudinga.


Adobe Stock


Be režimo – nė iš vietos


Sunku patikėti, bet režimas ir dienotvarkė – nepaprastai naudingi tiek kūdikiui, tiek paaugusiam vaikui. Ką tai reiškia? Sudėliokite mažylio valgymo, miegojimo ir aktyvios veiklos tvarkaraštį. Kasdien jis šiuos dalykus turėtų daryti panašiu laiku. Neatidėliokite nakties miego laiko. Sakoma, kad kiekviena valanda iki vidurnakčio yra dvigubai naudingesnė nei valanda po jo. Vaikai iki vienerių metų turėtų eiti miegoti apie 19–20 val. Norėdami, kad mažylis būtų nurimęs ir atsipalaidavęs, prieš tai jį išmaudykite, pamasažuokite, padainuokite lopšinę, pamaitinkite. Dienos metu taip pat stenkitės, kad miegas būtų reguliarus. Visi puikiai žino auksinę taisyklę: gerai išsimiegojęs vaikas – ramus ir laimingas.


Gamintojo archyvas


Nebijokite pasinaudoti artimųjų pagalba


Pirmojo vaikelio susilaukusios mamos kartais taip pasineria į naują gyvenimą ir rūpestį mažyliu, kad visai užmiršta save bei santykius su vyru. Kasdienybė tikrai keičiasi, kai šeimoje atsiranda trečias, tačiau daugelis psichologų pataria – nesiaukokite arba nevaidinkite aukos, tai nebus naudinga nei kūdikiui, nei jums, nei visai šeimai. Pasikliaukite jus supančiais žmonėmis, pasinaudokite jų pagalba ir skirkite laiko tik sau. Tegul tėtis turi savo tradicijas ir įpročius su vaiku, pavyzdžiui, sekmadienio išvykas į parką, kol jūs pasimėgausite grožio procedūromis ar susitiksite su draugėmis. Seneliai – puikūs pagalbininkai, kurie tikrai gali kelioms valandoms jus su vyru išleisti pavakarieniauti ar į teatrą. Viskas priklauso nuo pačios mamos požiūrio – jei ji norės ir pasistengs, laisvo laiko tikrai atsiras.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis