Žindymo nauda mamai ir kūdikiui

Apie žindymo naudą svarbu priminti nuolat, nes tai – pati geriausia pradžia naujagimiui ir jo mamai.

Žindymas ir jo svarba


Žindymas yra labai svarbus ne tik sveikam mažylių augimui ir vystymuisi, bet yra palankus ir motinos sveikatai. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad siekiant užtikrinti kūdikių optimalų augimą, vystymąsi ir sveikatą, jie turėtų būti išimtinai žindomi pirmus 6 gyvenimo mėnesius. Išimtinis žindymas – tai kūdikių maitinimas, kai jiems duodamas tik motinos pienas, neprimaitinant kitais produktais ir neduodant gerti kitų skysčių, įskaitant vandenį, arbatas ir sultis. Sulaukus 6 mėnesių amžiaus kūdikiams turi būti pradedamas duoti papildomas maistas ir jie gali būti toliau žindomi iki 2 metų ar ilgiau.


Žindymo nauda kūdikiui


Meningitas – ilgalaikis žindymas sumažina susirgimo meningitu riziką 5–10 metų laikotarpiu.


Ūmi kvėpavimo takų infekcija – žindomi kūdikiai 3,6 karto rečiau miršta nuo ūmios kvėpavimo takų infekcijos.


Pneumonija – kūdikiai, kurie nebuvo žindomi, yra 17 kartų dažniau linkę sirgti pneumonija, o kūdikiai, kurie žindomi ir gauna papildomai kito gėrimo, linkę sirgti pneumonija 3,8 karto dažniau nei išimtinai žindyti.


Leukemija ir limfoma – nustatyta, jog ilgesnis nei 6 mėnesių žindymas gali apsaugoti nuo ūmios leukemijos ir limfomos vaikystėje atsiradimo.


Vėžiniai susirgimai – kūdikiai, iki 6 mėnesių amžiaus maitinti motinos pienu, vaikystėje du kartus rečiau serga vėžiu.

Viduriavimas – kūdikiai, negavę motinos pieno, 14,2 karto dažniau miršta nuo viduriavimo.


Diabetas – vaikai, kurie iki 2 mėnesių maitinti tik mišiniais, du kartus dažniau serga diabetu.


Staigi kūdikių mirtis – nemaitintus motinos pienu kūdikius tris kartus dažniau ištinka staigi mirtis.


Šlapimo takų infekcija – iki 6 mėnesių maitinti motinos pienu kūdikiai 5 kartus rečiau serga šlapimo takų infekcijomis.


Netaisyklingas sąkandis – kuo ilgiau kūdikiai žindomi, tuo rečiau pasitaiko netaisyklingas sąkandis.


Akių junginės išdžiūvimas (kseroftalmija) – nemaitinti motinos pienu vaikai 3 kartus dažniau serga šia liga.


Ausų uždegimai – žindomi kūdikiai 2 kartus rečiau serga ausų uždegimu.


Dantų ėduonis – žindomiems kūdikiams retai atsiranda dantų ėduonis.


Intelektas – kūdikių, kurie buvo žindomi arba gavo ištrauktą motinos pieną 8 mėnesius ir ilgiau, vidutinis kalbos intelekto koeficientas (IQ) buvo 10,2 taško, o elgesio IQ 6,2 taško didesni negu vaikų, kurie nebuvo maitinami motinos pienu.


Motinos nemeilė, smurtas – jei kūdikio lūpos paliečia motinos krūtį per pirmąsias jo gyvenimo valandas, motinai išsiskiria hormonas oksitocinas, kuris sužadina jos jausmus ir meilę kūdikiui.


Žindymo nauda motinai


Krūties vėžys – nors 3 mėnesius žindžiusios moterys 3 kartus rečiau serga krūties vėžiu. Kiekvieni žindyti metai 4,3 proc. sumažina moters tikimybę susirgti vėžiu.


Osteoporozė – vyresnėms nei 65 amžiaus moterims, žindžiusioms savo vaikus, 2 kartus rečiau išretėja kaulai. Jei motina žindė kūdikį iki 9 mėnesių, kaulų išretėjimo tikimybė sumažėja net 75 proc.


Natūralus šeimos planavimas – žindymas natūraliai retina pastojimų skaičių. Šio šeimos planavimo metodo patikimumas, išimtinai žindant kūdikį iki 6 mėnesių amžiaus – 98 proc.


Kiaušidžių vėžys – bent 2 mėnesius žindžiusi moteris turi 25 proc. mažesnę tikimybę susirgti kiaušidžių vėžiu.


Naujagimiams palankių ligoninių iniciatyva


Prieš 26 metus, tai yra 1991 m., Pasaulio sveikatos organizacija ir Jungtinių Tautų vaikų fondas (UNICEF) paskelbė Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyvą. Šios iniciatyvos tikslas buvo sutelkti pastangas, kad visose pasaulio ligoninėse būtų taikomos praktikos, kurios saugotų, skatintų ir palaikytų žindymą. Motinos pienas yra geriausias maistas kūdikiams, o žindymo sėkmė – kiek kūdikių ir kiek ilgai yra žindomi – labai priklauso nuo to, kaip ligoninėje personalas elgiasi su mamomis ir kūdikiais. Remiantis moksliniais tyrimais, buvo suformuluota dešimt principų (žingsnelių), kuriais vadovaujantis žindymo sėkmė padidėja. Ligoninėms, kurios savo noru įgyvendina visus šiuos principus, suteikiama teisė vadintis Naujagimiams palankiomis ligoninėmis. 10 žingsnelių programai įgyvendinti reikia personalo motyvacijos, požiūrio, vertybinių orientacijų ir praktikų pasikeitimo.


Lietuva Naujagimiams palankios ligoninės iniciatyvą pradėjo įgyvendinti 1993 m. Šiuo metu šios iniciatyvos įgyvendinimą koordinuoja Sveikatos apsaugos ministerija ir sveikatos apsaugos ministro įsakymu patvirtintas Žindymo skatinimo komitetas, susidedantis iš 11 narių. Komitetą techniškai aptarnauja Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras (www.smlpc.lt).


Informaciją parengė Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro specialistai

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis