Vasara – palankus metas lavinti kūdikį: 7 idėjos

Jei jūsų mažylis jau sulaukė savo pirmojo pusmečio, tai reiškia, kad jis visai nebepanašus į bejėgę būtybę, kuri tik vartosi, mosikuoja rankytėmis ir apdovanoja jus savo šypsena.

Tokio amžiaus mažyliai jau daug juda, nori, kad su jais kartu žaistumėte ir sparčiai pradeda pažinti pasaulį. Vasara – itin palankus metų laikas kūdikio stambiosios ir smulkiosios motorikų, jo raidos lavinimui.


Kuo dažniau į kiemą


Jei gyvenate nuosavame name, jums tiesiog privaloma „persikelti" į kiemą. Ant žolės patieskite pledą ar lavinamąjį kilimėlį, tegul jūsų mažylis kuo daugiau ant jo juda, sukiojasi, jei žemė nėra šalta – keliauja žolyte. Leiskite mažyliui būti be apavo – tegul žolė, žemė ir kiti paviršiai aktyvina jo delnų ir pėdų kraujotaką.


Nors mokslininkai jau seniai įrodė, kad laikas, kada vaikas pradeda vaikščioti ir jo tolimesnė intelekto raida – visiškai nesusiję dalykai, tačiau lauke labai palanku pradėti tam treniruotis. Žolė – minkštas ir saugus paviršius, todėl vaikas patirs mažiau traumų, o jūs išvengsite streso. Leiskite savo mažyliui bandyti stotis, prisilaikant į įvairius daiktus, kurie jį supa. Atminkite, gamtoje kūdikiai pradeda greičiau stotis ir vaikščioti, nes juos supa labai daug įdomių objektų, žadinančių jų smalsumą. Tai medžiai, gėlės, gyvūnai, žaidimų aikštelės, suoliukai ir t.t.


Ropojimas su kliūtimis


Ši smagi pramoga ne tik fiziškai aktyvina kūdikį, tačiau, dažniausiai, mažiesiems labai patinka. Jei jūsų namuose tam nėra pakankamai vietos ar baiminatės, kad baldai gali būti pavojingi, lauke tikrai rasite pievutę, kurioje, išdėsčius kelis daiktus, atsiras labai smagus kliūčių ruožas. Nereikia tikėtis, kad vaikas pirmas ropos jūsų suformuotu tuneliu. Imkitės iniciatyvos ir jam parodykite, kokia tai smagi ir visiškai saugi pramoga. Kai pastebėsite, kad mažyliui ši atrakcija tampa labai lengvai ir greitai įveikiama, „pasunkinkite" ją, įtraukite naujų kliūčių.


Žaiskite kartu su vaiku, o ne vietoj jo


Kūdikiams gimus, jų intelektualinė raida yra itin susijusi su fiziniu lavinimu – pasaulį vaikai pažįsta per pojūčius. Nuo tokių paprastų veiksmų kaip daikto suspaudimas kumštyje (supranta veiksmo ir atoveiksmio prasmę) iki rimtesnių žaidimų. Leiskite savo mažyliui pačiam tyrinėti ir atrasti aplinką, kas vasarą lauke itin palanku, stebėkite jį ir padėkite, kai matote, kad tai būtina. Net ir kūdikiams reikia erdvės ir laisvės bandyti, patiems atrasti. Tačiau tai nereiškia, kad vaikas turi nuolatos žaisti vienas. Tėvai privalo jį visada stebėti, jam padėti ir užtikrinti, kad jį supanti aplinka yra saugi. Beje, jei mažylis neramus, tačiau neserga, yra sotus, jo sauskelnės sausos, tikėtina, kad jam tiesiog nuobodu... Tokiu atveju suaugusieji turėtų inicijuoti naujas veiklas ir žaidimus, kurie sužadintų kūdikio smalsumą.


Savo erdvę mažyliui susikurti padės žaidimų namelis arba palapinė. Sakoma, kad vaikams tai tarsi atskiras jų pasaulis, jiems labai smagu ten susinešti savo žaislus ar pasikviesti draugus. Nors kūdikiui toks namelis bus tik trumpalaikiams žaidimas, tačiau tai daiktas, kuris auga kartu su vaiku ir ateityje bus labiau naudojamas.


Nebijokite atrodyti juokingai


Šių dienų vaikų raidos specialistai pabrėžia, kad vienas sėkmingiausių būdų lavinti mažą žmogeliuką – kalba. Kūdikis pats kalba dar visai nedaug, todėl jis turi girdėti kuo daugiau taisyklingai ištartų žodžių iš suaugusiųjų lūpų (ne televizoriaus ar kitų prietaisų). Jei namuose esančius objektus gana greitai nupasakosite, lauke kasdien atrasite vis naujų dalykų. Pavyzdžiui, jei vežate vaiką vežimėlyje, jam pasakokite, ką matote aplinkui: žmones, gyvūnus, augalus, gatvę, pastatus. Apibūdinkite mažyliui, ką žmonės veikia, pasakokite, kokia šiandien diena, įvardinkite, ką planuojate veikti. Kūdikius ne tik ramina švelnus mamos balsas, tačiau taip jie pamažu kaupia informaciją ir didina savo pasyvųjį žodyną (žodžius, kuriuos supranta, bet dar neištaria). Vaikas, kuris nuolat girdėjo aplinkui kalbančius žmones, su kuriuo aktyviai buvo bendraujama, jam užduodami klausimai – daug greičiau ir pats prabils.


Kai kurios mamos sako, kad joms nejauku gatvėje su vaiku kalbėtis lyg su suaugusiuoju. Numokite ranka į iš senų laikų atėjusius stereotipus ir mėgaukitės bendravimu su savo mažyliais. Pamatysite, kaip greitai jie pradės tarti pirmuosius žodžius ir taps jūsų pašnekovais.


Žaislai, lavinantys stambiąją motoriką


Jei jūsų kūdikis jau vaikšto ir yra labai judrus, jam tikrai patiks įvairūs paspirtukai ar triratukai. Vieni skirti tam, kad vaikas pats kojomis spirtųsi ir bandytų judėti (maždaug nuo 1,5 metų jam tai jau tikrai pavyks), kiti – pritaikyti tam, jog tėveliai galėtų juos stumti. Tokie triračiai dviratukai ir paspirtukai labai naudingi kūdikio koordinacijos lavinimui, jo lankstumui gerinti ir savarankiškumo formavimui. Tiesa, kol vaikas dar toks mažas, tėvai turėtų visada būti šalia ir pasirūpinti jo saugumu.


Sūpynės ir čiuožyklos – nepabostanti klasika


Šie žaislai buvo įdomūs mūsų kartos vaikams, jais mėgavosi mūsų seneliai, tačiau ne mažiau su jais smagu ir mūsų vaikams. Vaikų raidos specialistai pataria – planuokite šeimos biudžetą taip, kad prie jūsų namų atsirastų sporto inventorius, lavinantis vaiko fizinį aktyvumą. Jei gyvenate daugiabutyje – tokia žaidimų aikštelė, greičiausiai, yra jūsų kieme. Jei nuosavame name – ja reikės patiems pasirūpinti. Kol vaikas dar visai mažas (tačiau jau tvirtai sėdi) – jam užteks tik sūpynių. Daugeliui mažylių tai viena smagiausių pramogų, sukelianti labai daug gerų emocijų.


Smulkiosios motorikos lavinimas


Gryname ore galima ne tik labai smagiai pažinti pasaulį, tačiau ir suteikti darbo mažiems pirštukams. Pievoje su kūdikiu galite užsiimi įvairiausiais žaidimais: nuo piešimo pirštais su specialiais, kūdikiui saugiais dažais, iki žiedų vėrimo, kaladėlių dėliojimo ir t.t. Smulkiąją motoriką lavina ir veikla smėlio dėžėje. Kūdikio rankytėms tikras iššūkis berti smėlį į kibirėlį, tačiau jiems tai labai patinka.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis