Mankštos nėštumo metu – kam to reikia?

Nėštumas – itin atsakingas periodas, kurio metu svarbiausia – mamos ir mažylio sveikata bei gera savijauta. Tą užtikrinti padeda fizinis aktyvumas, kuris ne tik teigiamai veikia nėščiosios organizmą, bet yra naudingas ir į pasaulį ateinančiam vaikučiui. Tačiau labai svarbu, kad judėjimas šiuo itin atsakingu gyvenimo momentu būtų taisyklingas. Vienas tinkamiausių pasirinkimų – specialios nėščiųjų mankštos. Kas tai ir kuo jos reikšmingos, pasiteiravome kineziteraupeutės, studijos „Sveikas judesys“ įkūrėjos Tomos Kreivėnaitės.

Kuo pasižymi treniruotės nėščiosioms?

Visų pirma, atkreipiu dėmesį, kad šiuo atveju sportuojama ne siekiant dailių figūros linijų ar sportinių aukštumų, o tam, kad organizmas būtų sveikas ir būtų tinkamai pasiruošta išties atsakingam gimdymo momentui.

Tai specifinės mankštos, kurios skirtos saugiam vaisiaus išnešiojimui, mamytės sveikatai bei neskausmingam vaikučio gimimui. Kaip tai vyksta? Visai paprastai – mankštos metu didelis dėmesys skiriamas kvėpavimui, dubens dugnui ir sąnariams stiprinti, nes nėštumo metu jie tampa pernelyg elastingi.

Mankštos metu stengiamės mobilizuoti čiurnų, klubų sąnarius bei tarpumentį, stabilizuoti kelių sąnarius bei juosmeninę dalį. Taip pat be galo svarbu „pajungti“ kvėpavimą, kurio intensyvumas turi skirtis. Lėtas, greitas bei „lekavimas“. Tokiu būdu stiprinama širdies bei kraujagyslių sistema. „Lekavimai“ padeda gimdymo metu sulaikyti stangas. To reikia, kad gimdyvė pailsėtų tarp sąrėmių, nes vienu metu ji neturi tiek energijos, kad iškart akimirksniu pagimdytų mažylį.

Mankštos metu nuolatos kartojame, kad negalima sulaikyti kvėpavimo – tai prilygsta vaisiaus dusinimui. Svarbu viską daryti iš lėto. Rekomenduojamas pulsas mankštos metu iki 140-150 tv./min., nes vaisiaus pulsas užkyla dvigubai.

Ką svarbu žinoti būsimoms mamytėms, norinčioms pradėti mankštintis?

Jeigu tai pirmas nėštumas, rekomenduotina 3-4 mėn. nesportuoti tuo metu, kai turėtų būti mėnesinės. O ir pradėti sportuoti rekomenduoju tik nuo 3 mėn., kai vaisius pilnai įsitvirtinęs gimdoje. Žinoma, tai individualu, ypač, jei prieš tai jau aktyviai mankštinotės. Viskas priklauso nuo jūsų savijautos. Tiesa, jeigu nusprendėte pradėti sveikesnio, aktyvesnio gyvenimo etapą tik nėštumo metu, visgi tai – ne pats geriausias metas. Tačiau tai nereiškia, kad reikia būti pasyviai! Tiesiog būtina krūvį rinktis pasikonsultavus su specialistu.

Taip pat prie mankštų rekomenduotinas limfodrenažinis masažas, ypač jeigu jaučiate tinimą kojose.

Ir, atminkite, kai jūs gulite, vaisius juda, kai jūs judate – vaisius ilsisi. Jį ramina jūsų judesiai, tai lyg sūpavimas. To turėtumėte neužmiršti ir sąrėmių metu! Sėskitės ant tualeto, jei skauda judėti, taip padidėja spūdis ir mažylis greičiau išvys pasaulį. Prasidėjus sąrėmiams, daugelis stipriai įsikabina ir tiesiog laukia, kol praeis. Visgi turėtumėte judėti, tokiu būdu vaisius nusiramina. O ir pati save pasaugosite, nes pečių juosta įsitempia ir, jei sąrėmiai trunka ilgai, po to jausite nežmonišką skausmą ir įtampą toje vietoje.

Beje, jeigu tai daugiavaisis nėštumas, tuomet reikėtų būti itin atsargiomis. Visi niuansai, pastebėjimai geriausiai išryškėja pasikonsultavus su specialistu ir pradėjus mankštas.

Svarbiausia, nebijoti. Sportas ir nėštumas ne tik, kad suderinama, bet ir rekomenduotina. Kuo daugiau sveikų, aktyvių, pozityvių mamyčių, tuo laimingesni ir sveikesni vaikučiai!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis