Psichologė: gyvenimą po gimdymo daug kas įsivaizduoja klaidingai

Labai dažnai kūdikį planuojantys tėveliai tėvystę įsivaizduoją kiek kitaip, nei ji yra iš tikrųjų. Taiklios psichologės Karolinos Gurskienės įžvalgos šia tema.


Filmai, reklamos, kuriose gyvenimas su kūdikiu vaizduojamas kaip labai ramus ir palaimingas, formuoja įspūdį, kad tai daug pastangų nereikalaujantis gyvenimas. Ir iš tiesų, jausmas turėti kūdikį yra palaimingas ir nenusakomas žodžiais – tai tiesiog gera be aiškios priežasties, be jokio racionalaus paaiškinimo. Tačiau žmonės labiausiai nusivilia tada, kai jų lūkesčiai nepasiteisina. Realybė su kūdikiu yra visokia, ji permaininga, kaip ir pats kūdikis, ji kupina emocijų, yra labai priklausoma nuo galimybių pailsėti tiek fiziškai, tiek emociškai.Kūdikis - tai ne tik rami idilė, kai vaikas saldžiai miega savo lovytėje, tai ir atsakomybė, darbas, pareiga. Kūdikis pakeičia gyvenimą iš esmės ir visiškai nesvarbu, jis pirmas, antras ar ketvirtas – kiekvienas jų kaip naujas knygos lapas su visiškai kita istorija.


Gimus kūdikiui ne visos mamos iškart jam pajaučia neapsakomą meilę ir ryšį


Ir tai nėra nieko nenormalaus. Po ilgai trukusio nėštumo ir gimdymo skausmų moterys tikrai iškart pajaučia palengvėjimą, tačiau meilė kūdikiui gali ateiti ir pamažu. Labai dažnai, ypač pirmojo vaikelio susilaukusios moterys, būna tarsi išsigandusios ir pasimetusios. Joms viskas nauja, vyksta nepažįstami pokyčiai jų kūne, gaunamas didelis srautas informacijos apie kūdikį, jo priežiūrą ir maitinimą, dažnai išgirstama daug gąsdinančios informacijos. Taip meilė kūdikiui gali būti tarsi apkrauta daugybe informacijos.


Kūdikiai keliasi naktimis, dažnai valgo ir dažnai tuštinasi


Posakis „bemiegės naktys" yra visiškai tiesioginis ir be jokių užslėptų prasmių. Tik nuo maždaug 3 mėnesio mama gali rečiau keisti sauskelnes, nes mažylis nebesituština taip dažnai. Tada naktis tarsi įgyja daugiau laiko, nes iš dviejų darbų – pamaitinti ir pakeisti sauskelnes, lieka tik pamaitinti.


Kūdikiai labai retai užmiega greitai ir tiesiog paguldyti į lovytę


Didžiajai daliai mažylių reikia tėvelių pagalbos. Tėvams gali tekti supti ant rankų, supti vežimėlyje ar guldytis kūdikį į savo lovą. Tačiau jei tėveliai atidžiai stebės vaiko raidos etapus, mažyliui augant galės išmokti kontroliuoti ir užmigimo procesą. Kol kūdikis dar mažutis, nereikėtų bandyti laikytis kažkokių rekomendacijų ar taikyti metodų, stenkitės objektyviai įvertinti situaciją ir prisiderinti taip, kad nakties metu kuo daugiau laiko liktų miegui.


Kūdikių nereikia apkloti trimis antklodėmis dėl jo vėsių rankyčių ar kojyčių


Kūdikių termoreguliacija iš pradžių būna labai prasta, todėl šaltos galūnės yra visiškai natūralus ir normalus reiškinys. Nors gali atrodyti, kad mažam žmogučiui užklotam iki pusės gali būti šalta ir tik jaukiai įsuktas į apklotėlį ir iki kakliuko užklotas mažylis yra laimingas, realybė yra tokia, kad mažyliai labai lengvai perkaista, todėl geriau vėsiau, nei per šilta.


Kūdikius labai dažnai (beveik visada) kamuoja pilvo diegliai


Maitinančios mamytės gali kruopščiai prisižiūrėti savo mitybą, vengti pilvą pučiančių produktų, saikingai vartoti pieno produktus ir valgyti viską nedidelėmis porcijomis, tačiau net ir tada vaiką vis tiek gali kamuoti pilvelio skausmai. Bandyti verta visaip, nes kiekvienas atranda savo metodą. Padėti gali „baltasis triukšmas" (pavyzdžiui plaukų džiovintuvo garsas), pilvelio masažas, pilvelio šildymas tiesiog apgaubiant šiltais delnais, dažnesni mažylio guldymai ant pilvo ar spazmų metu konkretaus nešiojimo pozicija. Galiausiai iki maždaug 5 – 6 mėnesio ši problema dingsta savaime, todėl dažnai reikia tiesiog išlaukti. Nepanikuokite, kai niekaip neišeina nuraminti verkiančio kūdikio ir neverkite kartu – tai praeis, ir su kiekviena diena mažylis yra vis arčiau pilvelio dieglių pabaigos. Rami mama – tai jau geras neramaus mažylio raminimo metodas.


Laukite mažylio su meile ir pasiruoškite nuotykiams. Tai dar vieno žmogaus gyvenimas, toks pat spalvingas ir nenuspėjamas, kaip ir jūsų pačių.


Psichologė Karolina Gurskienė

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis