Patarimai, kad kūdikiai naktimis miegotų, o ne verktų

Susilaukėte vaikučio ir kyla aibė klausimų, kaip, kada ir kur migdyti? Mes tam ir esame čia, kad laiku suteiktume informaciją, kurios jums trūksta.

Optimaliausia temperatūra - apie 20 laipsnių šilumos

Naujagimiai, kūdikiai, maži vaikai geriausiai užmiega, kai kambaryje yra 20-21° laipsnių šilumos ir apie 50 proc. drėgmė. Labai svarbu palaikyti tą pačią kambario temperatūrą ir drėgmę, ypač jei naujagimis gimė neišnešiotas.

Rūbai neturi varžyti kūdikio judesių

Miegui naujagimį, kūdikį aprenkite taip, kad jis galėtų judėti. Jeigu mažylio oda suprakaitavusi, drėgna, vadinasi, jį per šiltai aprengėte, suvystėte arba apklojote. Jeigu rankutės, kojos iš tiesų šaltos, mažyliui vėsu, užklokite šiltesne, tačiau lengva antklode arba apvilkite dar vienus marškinėlius.

Čiužinukas turi būti ne per minkštas, kad kūdikis neuždustų

Naujagimio, kūdikio lovos čiužinukas turi būti vidutiniškai kietas, o po jo galva padedamas kelis kartus sulankstytas medvilninis vystyklas, pagalvės nereikia. Po maitinimo atsirūgęs kūdikis yra guldomas ant dešinio šono. Taip skrandžiui lengviau išsituštinti, sumažėja vėlyvo atpylinėjimo pavojus. Vėliau galite paguldyti ant kairio šono, kad galvutė būtų simetriškesnė.

Kiekvienas kūdikis turi savo "miego normą"

Naujagimis, kūdikis miega tiek, kiek jam reikia, jeigu jis neserga ir jam neskauda. Mažylis užmiega bet kokiomis sąlygomis ir atsibunda, kai reikia. Jei naujagimis, kūdikis miega, namie neturi būti mirtina tyla. Pripratęs prie tylos, jis atsibus nuo mažiausio garso. Naujagimis, kūdikis užmiega, kai kambaryje tyliai groja muzika (tik ne rokas!) arba veikia televizorius, arba šnekasi šeimos nariai.

Naujagimiai miega daugiau kaip 20 val. per parą. Jie ilgai nebūna budrūs ir giliai miega. Todėl pirmas savaites po gimdymo yra sunku suprasti, kada jie miega, o kada ne. Augdamas mažylis miega trumpiau, atsiskiria miego ir būdravimo laikas.

Neramus kūdikių miegas

Naujagimiai, kūdikiai miega nevienodai giliai. Mažylis gali miegoti taip giliai, kad visiškai nejuda. O kiti miegodami juda, krūpčioja, atsidūsta, šypsosi, suraukia kaktą, judina skruostus, čiulpia pirštą, išleidžia duslius gerklinius garsus, kartais atmerkia ir užmerkia akis. Atrodo, tuoj pravirks. Bet to neįvyksta, mažylis vėl nugrimzta į gilų miegą. Neramiai miegančio mažylio nelieskite, nesiūlykite jam valgyti, t. y. leiskite jam miegoti.

Ką daryti, kad geriau miegotų?

Naujagimiai ir pirmų mėnesių kūdikiai neskiria dienos nuo nakties, būdrauja. Kad mažylis ilgiau miegotų, neguldykite jo į vežimėlį (juo vežiojate tik dieną!), naktį nevaikščiokite pasiėmusios kūdikį ant rankų po kambarį, nekalbinkite, nežaiskite, t. y. stenkitės neišblaškyti. Naujagimio, kūdikio lovą pasistatykite taip, kad, mažyliui pravirkus, padėtumėte jam ir neleistumėte įsiverkti.

Mažylis gali blogai miegoti, kai:

- per karšta arba per šalta, kambaryje tvanku;

- spaudžia, veržia, odą dirgina vystyklai;

- kankina skausmas, pilvuko diegliai;

- mažylio aplinkoje per daug stiprių garsų, šviesos.

Svarbiausia išsiaiškinti neramaus miego priežastį ir ją pašalinti. Kūdikio supimas, lingavimas, monotoniškas ar ritmingas su juo vaikščiojimas mažai padeda, nes taip jis yra įpratinamas prie tam tikro ritualo, be kurio vėliau nebegali užmigti, juolab giliai ir ilgai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis