Apie šį pavojų, gresiantį nėščiosioms, turite žinoti

Vaiko besilaukianti moteris nuolat lankosi pas gydytojus, stebinčius, ar mažylio vystymasis yra normalus, ir prižiūrinčius jos sveikatą.

Dar per pirmąjį trimestrą visos nėščiosios be išimties gauna šeimos gydytojo siuntimą apsilankyti pas odontologą. Neatidėkite šio vizito – jis gali turėti didelės įtakos tiek kūdikiui, tiek jums.

Moters dantys nėštumo metu reikalauja ypatingos priežiūros ne tik todėl, kad jie tampa daug jautresni dėl hormoninių pokyčių, tačiau ir dėl įvairių infekcijų, kurios gali būti pavojingos vaisiui ir, pavyzdžiui, būti priešlaikinio gimdymo priežastis.

Apie tai, kokia turėtų būti kūdikio besilaukiančios moters burnos higiena ir kokių klaidų nedaryti, pasakoja gydytoja odontologė Indrė Stankevičienė.

Kada nėščioji gali gydytis dantis nėštumo metu? Ar yra kažkoks periodas, kada odontologinės procedūros gali būti jai ar kūdikiui pavojingos?

Odontologai rekomenduoja, kad moteris atliktų visas reikalingas procedūras 2-ojo trimestro metu. Vaikelio intensyviausias vystymasis vyksta pirmojo trimestro metu, todėl stengiamasi, kad šiuo laiku moteris gautų kuo mažiau medikamentų, rentgeno spindulių ir kitų procedūrų, nors dauguma jų pripažintos saugiomis. Daugumą procedūrų, kurias galima atidėti po nėštumo, reikėtų nebeatlikti ir trečiojo trimestro metu, kai jau yra didesnė priešlaikinio gimdymo tikimybė. Tačiau, esant neatidėliotinai situacijai, gydymas moteriai turi būti suteikiamas visu nėštumo laikotarpiu.

Kokias procedūras pas odontologą galima atlikti nėštumo metu? Kokių reikėtų vengti? Ar tiesa, kad vaistai nuo skausmo, kuriuos gydytojas suleidžia prieš gydydamas dantis, nėra pavojingi nei būsimai mamai, nei kūdikiui?

Dėl kiekvienos procedūros reikalingumo ir tikslingumo nėštumo metu reikėtų pasitarti su jus gydančiu odontologu, tačiau dauguma procedūrų, pavyzdžiui, dantų plombavimas ar profesionali burnos higiena, yra saugios ir jų metu galima naudoti vaistus nuo skausmo.

Kiek kartų, Jūsų nuomone, nėštumo metu moteriai reikėtų apsilankyti pas odontologą?

Daugumai nėščiųjų užtenka nėštumo metu pasitikrinti vieną kartą, tačiau odontologas gali paskirti ir dažnesnius vizitus, pavyzdžiui, jei nėščioji turi labai aukštą karieso riziką.

Kokios dantų ligos dažniausiai kamuoja nėščiąją?

Nėštumo metu burnoje atsiranda tam tikros aplinkybės, dėl kurių pasitaiko kai kurios burnos ertmės ligos. Dažniausiai moteris kamuoja dantų ėduonis. Jis atsiranda labiausiai dėl to, kad nėštukės linkusios dažniau užkandžiauti, ne visada renkasi sveiką maistą, mėgsta pasilepinti saldumynais. Neretai joms sunku kokybiškai išsivalyti dantis dėl pykinimo. Dėl dažnesnio vėmimo ar esant refliuksui paskutinio trimestro metu, nėščiajai taip pat gali atsirasti dantų erozijų. Besilaukiančios moterys dėl pasikeitusio hormonų balanso taip pat labiau linkusios sirgti dantenų uždegimu, kuris net ir vadinamas nėščiųjų gingivitu. Sergant šia liga, dantenos paburksta, parausta, kraujuoja vos palietus, todėl nėščioji gali pastebėti kraujo valant dantis. Jei atsirado šių simptomų, jokiu būdu negalima nustoti valyti dantis, tai daryti reikia dar kruopščiau, rinktis minkštą dantų šepetėlį ir pastą su fluoru bei susitikti su savo odontologu, kad jis galėtų nuodugniau įvertinti situaciją.

Kaip susijusi nėščiosios burnos higienos priežiūra ir pykinimas nėštumo metu? Jei moterį ypač dažnai pykina ir ji vemia, reikia imtis tam tikrų profilaktinių priemonių dėl dantų?

Dažnai pirmojo trimestro metu (o kai kada ir viso nėštumo metu), moteris gana intensyviai pykina, tad joms sunku kokybiškai išsivalyti dantis, ypač galinių dantų srityje, todėl padidėja karieso ir dantenų ligų tikimybė. Odontologai pataria, kad sunkiai pasiekiamose vietose reikėtų naudoti vieno danties šepetėlius, kurie dažnai sukelia mažesnį diskomfortą ir sunkiai prieinamas vietas išvalo efektyviau. Taip pat būtina rinktis dantų pastą su fluoru bei valyti tarpdančius siūlu ar tarpdančių šepetėliais. Jei pykinimą lydi ir vėmimas, nėščioji neturėtų iškart po jo valyti dantų šepetėliu, o tik praskalauti burną skalavimo skysčiu su fluoru ar, jei tuo metu neturi jo, vandeniu.

Kaip burnos ligos gali pakenkti vaisiui?

Jei moteris planuoja nėštumą, jai reikėtų prieš pastojant pasitikrinti dantis ir atlikti visas planines procedūras. Moksliniai tyrimai teigia, kad tam tikros būklės, susijusios su dantenomis ir apie dantį esančiais audiniais, gali turėti įtakos vaikučio svoriui ar net lemti priešlaikinį gimdymą. Laiku nesugydyti dantys gali komplikuotis ir lemti tinimus, infekcijos plitimą, dėl ko reikalingas rimtas gydymas, kuris tikrai nėra naudingas nėščiajai ir jos vaikeliui.

Ar nėštumo metu galima daryti rentgeno nuotrauką?

Jeigu būtina, rentgeno nuotraukos yra daromos ir nėštumo metu. Moksliniai tyrimai rodo, kad nėra duomenų, kurie rodytų, jog ši procedūra kenksminga, nes jos metu naudojamos specialios apsauginės prijuostės, o ir apšvita, atliekant danties rentgenogramą, nėra didelė. Visgi, atsižvelgiant į tai, kad nėštumas yra ypatingai jautrus laikotarpis, rentgeno nuotraukų vaiko besilaukiančioms moterims daugelis gydytojų vengia daryti. Dėl kiekvienos situacijos reikėtų pasitarti atskirai ir, jei laukiatės, ar įtariate, kad galite būti nėščia, turėtumėte apie tai pasakyti jus prižiūrinčiam gydytojui.

Sakoma, kad labai didelės įtakos dantų būklei ir gerai nėščiosios savijautai turi mityba. Ką Jūs galėtumėte patarti: kokius produktus rinktis, o kurių verčiau atsisakyti?

Labai pritariu šiam teiginiui, mityba turi išties itin didelę svarbą burnos sveikatai. Nėščioji turėtų nepamiršti, kad derėtų valgyti 5-is kartus per dieną, paliekant bent 3-jų valandų tarpus tarp valgių. Savo racioną stenkitės dėlioti pagal sveikos mitybos piramidę: saldumynus vartokite kuo rečiau, geriausia kartą per savaitę, taip pat nepiktnaudžiaukite rūgščiais produktais, gazuotais gėrimais, miltiniais gaminiais.

Kartu su gydytoja apibendrinome keletą taisyklių, kurių, kalbant apie dantų priežiūrą nėštumo metu, turėtų laikytis kiekviena moteris.

  1. Jei nėštumą planuojate – prieš pastojant apsilankykite pas odontologą ir atlikite visas būtinas procedūras.

  2. Atminkite, kad odontologines procedūras saugiausia atlikti antrojo trimestro metu.

  3. Kruopščiai valykite dantis ir naudokite kitas priemones, skirtas burnos higienos priežiūrai (skalavimo skystį, tarpdančių siūlą).

  4. Maitinkitės pagal sveikos mitybos taisykles: reguliariai valgykite, venkite daug cukraus turinčių produktų.

  5. Odontologinių procedūrų neatidėkite po gimdymo – infekcijos gali būti pavojingos jūsų kūdikiui.

  6. Jei dantenos kraujuoja, jokiu būdu nenustokite valyti dantų. Esant dantenų uždegimui, labai svarbu reguliariai valyti dantis šepetėliu su fluoro turinčiomis pastomis, naudoti tarpdančių siūlą, skalavimo skysčius.

  7. Jei nėštumo metu dažnai vemiate, nepulkite iškart po to valyti dantų. Burną praskalaukite specialiai tam skirtu skysčiu ar vandeniu, o dantis išsivalykite tik po 30–60 minučių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis