Psichologė: moterys, neatiduokite visos savęs vaikui

Gimus vaikui, jis reikalauja didžiausios dalies mamos ir tėčio dėmesio bei laiko. Dažna moteris savo poreikius atideda „geresniems laikams“. Ar tai teisinga?

Niekam ne paslaptis, kad po gimdymo moters gyvenime viskas tarsi ima suktis aplink kūdikį ir jo priežiūrą. Mama paprastai visapusiškai atsiduoda savo naujosioms pareigoms, atsiribodama nuo aplink supančio pasaulio ir, tarsi, savęs pačios.


Nors kūdikis tikrai atsiriekia didelę tėvų dėmesio dalį, ir, kol jis dar labai mažas, poilsis motinai reikalingas kaip oras, šiek tiek mažyliui paaugus privalu pradėti vėl domėtis savimi ir savo pomėgiais.


Moterys iš prigimties mėgsta puoštis, gražiai atrodyti, pasižymi noru patikti sau ir kitiems, tačiau kur visa tai dingsta gimus mažyliui?


Iš pat pradžių, kol rankose dar sūpuojamas mažutėlis naujagimis, mama bando susigyventi su nauja padėtimi, apsiprasti su nauju, greitu ir nuo jos mažai priklausomu tempu, o kai kūdikis miega – miega pati. Laiko sau nėra, o ir nesinori: mamytė mėgaujasi akimirkomis su mažyliu, džiaugiasi pagaliau pasibaigusiu nėštumo laikotarpiu ir gyvena kūdikio ritmu.


Tačiau laikas eina, o lietuvių liaudies patirtis byloja: „pripratimas stipresnis už prigimimą". Augant vaikučiui, atsiranda daugiau galimo aiškiai numatyti laisvo laiko, nes mažylis paprastai turi tam tikrą savo ritmą, net jeigu mama ir gyvena visiškai nesilaikydama jokios dienotvarkės – atsiranda laiko tarpai, kurių metu būna aišku, kad „dabar mažylis miegos apie porą valandų". Būtent čia ir prisiminkite save!


Neatiduokite visos savęs vaikui! Niekam niekada neatiduokite visos savęs – nei darbui, nei vyrui, nei vaikams. Jūs esate įdomi ir vertinga kitiems tol, kol esate įdomi pati sau.


Niekada neišsižadėkite savo pomėgių, juk mes kiekvienas turime savo poreikių. Vienos mėgsta megzti, kitos sportuoti, trečioms labai reikia bendrauti, o kažkurioms - šokti. Neišsižadėkite savęs vardan kažko.


Atsiduoti šeimai ir vaikams galima ir nepamirštant savęs, savo svajonių ir pomėgių. Niekada niekam nereikalinga jūsų auka. Niekam nebus įdomu žiūrėti į blizgančius namus ir išlygintus vaikų rūbelius, kai šių stebuklų darytoja nuolat bus pikta ir pajuodusiais paakiais nuo „tokio širdies atidavimo". Meluočiau sakydama, kad niekam nebus įdomu žiūrėti ir į jūsų vyro iškrakmolintą marškinių apykaklę, nes bus. Jei namuose bus nuolat pavargusi ir gyvenimu besiskundžianti moteris, gali nutikti, kad kitur atsiras kažkas, kas vyrui nuolat šypsosis.


Niekada neatiduokite atsakomybės kažkam daryti jus laiminga. Viskas, ką jūs galite padaryti dėl savęs – puikiai save pažinodama suteikti sau kuo daugiau įvairovės ir džiaugsmo. Neabejotinai būti mama yra didžiausia laimė, tačiau kaip ir viskas gyvenime, turi keistis. Kai kalbama apie vaikų migdymo ritualus, sakoma: „ritualai padeda greičiau užmigti". Nepadarykite savo gyvenimo ritualu, neužmikite! Mažyliui paaugus, suderinkite jo auginimą su savo pomėgiu. Žinoma, būkite realistės ir jeigu jus „išlaisvina nuo kasdienybės" bėgiojimas – bėgiokite, tačiau nesiekite laimėti olimpiadoje. Vien noras ir galimybė išbėgti dėl savęs jūsų likusią dieną padarys prasmingesne, o jus pačią – besididžiuojančia savimi moterimi, kuri sugeba suderinti motinystę su savirealizacija.


Nederinkite motinystės su tinginyste, nesvarbu, kiek vaikų jūs turite. Mėgstamai veiklai visada atsiras valanda laiko, o nemėgstamai niekaip neatrasite net 5 minučių. Ir neraminkite savo sąžinės sakydamos: „nėra laiko su mažu vaiku" arba „prisilakstau vaikui iš paskos". Laiko sau atrasti turime visada, o ar tai bus 20 minučių mezgimo sumigus vaikams, ar aktyvi treniruotė priešais televizorių vaikų pietų miego metu, renkatės jūs pačios.

Mama savo vaikams visada tobula. Namai yra ten, kur mama. Kai gera mamai, tai gera ir visiems namams. Žydėkite, mielosios, pačios ir nelaukite lietaus, kol jus pakankamai palaistys.



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis