10 reikalingiausių daiktų kūdikio kraiteliui

Kūdikio atėjimui į šeimą ruošiamės ne tik psichologiškai – lankome kursus, skaitome straipsnius, tačiau, artėjant gimdymo dienai, vis daugiau laiko skiriame ir kraitelio paruošimui.

Jei tėvystės džiaugsmus jau patyrę tėveliai pasakys, kad joks čia rūpestis ir viskas labai paprasta, pirmagimio besilaukiančioms šeimoms tai gali virsti tikru iššūkiu ar net galvos skausmu.

Kiek ir kokių daiktų reikės? Ar verta viską nupirkti iškart? O gal užteks pačių būtiniausių daiktų? Nors kraitelio paruošimo užduotis gali pasirodyti labai sudėtinga, tačiau taip tikrai nėra. Reikėtų pradėti nuo sąrašo sudarymo. Tai bus planas, kuris padės nesiblaškyti tarp šimtų prekių parduotuvėse ir leis lengviau išsirinkti tikrai reikalingus daiktus. Šiuo klausimu jums patarimų tikrai negailės vaikus auginančios draugės, mamos ar parduotuvių konsultantės. Planas pravers ir tuo atveju, jei tikite prietarais ir daiktų dar negimusiam vaikučiui neperkate. Tėveliui bus daug paprasčiau ir greičiau viską rasti, kai mažylis jau pasibels į šį pasaulį.

Visgi, nemaža dalis būsimų mamų žvalgytis parduotuvių lentynose ir ieškoti kūdikio kraitelio daiktų pradeda jau nuo 30-os nėštumo savaitės, išėjusios nėštumo atostogų. Tai metas, kai galite ramiai, apgalvotai ir su meile pasiruošti būsimo vaikučio daiktų arsenalą. Juk nežinia, kada mažylis gims, tad daugelis nerizikuoja šių darbų atidėti paskutinėms dienoms.

Jeigu ir jūs sudarinėjate kūdikio kraitelio daiktų sąrašą, patariame būtinai įtraukti šiuos 10 daiktų.

1.Lovytė. Ji bus būtina, kai su mažyliu grįšite iš ligoninės. Tai svarbiausias baldas, kuriame pirmaisiais savo mėnesiai kūdikis praleis didžiąją dalį laiko. Atkreipkite dėmesį, kad lovytė būtų patogi ir saugi, todėl, ją rinkdamiesi, nesivadovaukite vien „grožio" kriterijumi.

Svarbu, ar ji neturi aštrių kampų, briaunų, lengvai lūžtančių dalių, ar visi varžtai savo vietose, niekas nekliba, dugnas tvirtai laikosi.

Kitas kriterijus – iš kokios medžiagos lovytė pagaminta ir kokiais dažais nudažyta. Rinkitės medinę ir patikrinkite, ar ji padengta tik tam tikrais vaikų sveikatai nekenksmingais dažais. Juk visai netrukus jūsų mažylis pradės pažinti pasaulį – viską ragaus, kramtys, tad ir lovytės dažai gali patekti į jo burną.

Kitas svarbus niuansas – lovytės funkcionalumas. Galite rinktis nuo supamųjų lopšių, kurie labai patogūs pirmaisiais kūdikio mėnesiais, tačiau tarnaus tik maždaug iki šešto mėnesio, iki lovyčių su nuleidžiamu šonu, ratukais, reguliuojamu dugno aukščiu, lingėmis ar stalčiumi apačioje.

2.Čiužinys. Yra posakis, kad patogi lova – tai geras čiužinys. Jį reikia rinktis labai atsakingai, nes būtent netinkamas čiužinys gali būti blogo kūdikio miego priežastis. Pirmiausia, jis turi atitikti lovytės matmenis ir gerai priglusti (tarp jo šonų ir lovytės krašto neturi būti didesnis kaip 3 cm tarpas). Nesirinkite minkštų čiužinių, nes jie gali pakenkti stuburo formavimuisi ir laikysenai.

Parduotuvėse rasite kokosinių, grikinių, lateksinių ar ortopedinių čiužinių. Naujagimiui svarbiausia, kad čiužinys būtų tvirtas ir pakankamai kietas, lygus, be jokių siūlių.

3.Patalai ir užvalkalai. Pirmaisiais kūdikio metais jam tereikės antklodės, jos užvalkalo ir paklodės. Esminis kriterijus, kuriuo reikėtų vadovautis – natūralios medžiagos. Daugelis renkasi medvilnės ar vilnos patalus.

4.Automobilinė kėdutė. Be šio daikto – nė iš vietos. Kitaip tariant, be kėdutės jūsų niekas neišleis iš ligoninės, nes ji garantuoja kūdikio saugumą kelionės į namus metu. Kaip ją rinktis?

Pirmiausia – ji turi atitikti vaiko svorį ar amžių (skirta nuo gimimo). Kitas svarbus kriterijus – ji privalo būti pritaikyta jūsų automobiliui, lengvai įmontuojama ir išmontuojama, neklibanti bei nekelianti pavojaus mažajam keliautojui. Taip pat išsiaiškinkite, kaip teisingai kūdikį reikia įdėti į kėdutę (būtinai pusiau gulomis ir veidu prieš eismą). Iš anksto pasibandykite, kaip kėdutę įdėti ir išimti, taip išvengsite nereikalingo streso pirmosios kelionės į namus metu.

Beje, daugeliui pirmųjų kėdučių gali prireikti paminkštinimo apačioje, kad kūdikis į ją „neįgriūtų".

5.Vežimėlis. Tai pirkinys, kurį tėveliai dažniausiai renkasi atsakingiausiai. Pradėkite nuo kelių atsakymų sau: kokia bus kelio danga, kuria stumdysite vežimą (vienokio reikės miesto šaligatviais, kitokio – žvyrkeliais ar miško takeliais keliaujantiems). Taip pat įvertinkite, kokio svorio ir dydžio vežimas tinka jūsų gyvenimo būdui: kuriame aukšte gyvenate, kokio pločio liftas jūsų name, kiek vietos bus automobilyje. Nepamirškite ir ratų. Pripučiami lengvai riedės duobėtais, sunkiai pravažiuojamais keliais, o miesto šaligatviams puikiai tiks maži, manevringi ratai.

Taip pat apgalvokite, ar norite funkcionalaus vežimo, kurį iš lopšio galėsite pakeisti į vadinamąjį „sportinuką" (to prireiks maždaug apie šeštą kūdikio gimimo mėnesį), ar planuojate įsigyti kitą vežimą.

Atkreipkite dėmesį, kokiu metų laiku gims vaikutis, nes jei šaltuoju sezonu – jums būtinas uždaresnis, vėjui ir šalčiui atsparesnis vežimas.

6.Sauskelnės ir vienkartiniai paklotai. Neprisipirkite daug sauskelnių – užteks vienos ar dviejų pakuočių, nes neaišku, kokios jūsų mažyliui tiks ir nekels alerginių reakcijų. Svarbiausia, kad jos būtų kuo švelnesnės, iš natūralių, ekologiškų medžiagų. Kitas svarbus kriterijus – tinkamas dydis.

7.Drabužėliai (56–62 dydžio). Pirmaisiais savo gyvenimo mėnesiai kūdikis daugiausiai miegos, tad neverta pripirkti krūvos drabužių. Rinkitės patogius, ne per galvą aprengiamus, o susiaučiamus smėlynukus, šliaužtinukus. Jums taip pat prireiks kelių kepuryčių, vilnonių kojinių, jei vaikutis gims šaltuoju sezono metu – megztukų ir lauko kombinezono. Rinkitės natūralių medžiagų drabužėlius su išorinėmis siūlėmis.

8.Higienos priemonės ir vonelė. Naujagimio kraitelyje būtina turėti ausų ir nosies krapštukų, žirklutes bukais galais, vaikiškos kosmetikos, vaikišką muilą, drėkinantį kremą odai po sauskelnių keitimo. Pasirūpinkite ir patogia vonele, nes jos prireiks jau pirmosiomis dienomis namuose.

9. Vaistinėlė. Iš anksto prisipirkti vaistų neverta, tačiau turėkite termometrą ir vaistų nuo temperatūros. Taip pat pasirūpinkite sterilia vata, kurios prireiks prižiūrint kūdikio bambytę. Daugelis mamų patvirtins, kad verta turėti ir lašiukų nuo pilvo dieglių, nes pirmąjį mėnesį – tai bene opiausia daugelio kūdikių problema.

10.Užklotas ar vokelis vežimėliui (priklauso nuo metų laiko). Vasarą gimusių vaikučių tėvai vis jaudinasi, kad tik per šiltai neprirengtų savo mažylio, o žiemą – baiminasi jo nesušaldyti. Lauke praleisti kuo daugiau laiko būtina esant net ir šaltukui, tad svarbu pasirūpinti, kad kūdikiui vežimėlyje būtų jauku ir šilta miegoti. Tam idealiai tiks vokelis su vilna.

Jei turėsite šiuos 10 daiktų, galėsite būti ramūs, kad pirmosios dienos ar net savaitės su kūdikėliu bus be streso ir lakstymų po parduotuves. Neskubėkite vaikučio apkrauti žaislais – pirmąjį mėnesį jis jais tikrai nesidomės, be to – sulauksite dovanų iš jus lankysiančių artimųjų. Taip pat neverta iš anksto pirkti pientraukį, buteliukus, mobiliąją auklę, čiulptuką – galbūt jums šių daiktų visai neprireiks.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis