Kokie čiužiniai tarnauja ilgiausiai?

Miegas kūdikiams labai svarbus: miegant jie pailsi, atsipalaiduoja jų kūno raumenys. Mažiausieji per parą išmiega iki 22 valandų, todėl ypač svarbu, ant kokio pagrindo jie miega.

Gera žinia, kad kokybiškas, tinkamas čiužinys gali tarnauti net kelerius metus, kol vaikučiui sukaks 2-3 metai. Jei norite, kad šis daiktas tarnautų ilgai, rekomenduojame geriau susipažinti su svarbiausiais kokybės kriterijais ir pagrindinėmis priežiūros taisyklėmis.

Į ką atkreipti dėmesį?

Čiužiniai vaikams gali būti sintetinio arba natūralaus audinio. Pastarieji leidžia kūdikio odai kvėpuoti ir geriau sugeria prakaitą, todėl miegodamas vaikutis nesukaista. Labai svarbu, kad naujagimiui ar kūdikiui skirtas čiužinys nebūtų per minkštas. Jis netgi turėtų būti gana kietas, standus. Taip yra dėl to, kad kūdikis dar nemoka vartytis: dėl hipertonuso (padidėjusio raumenų tonuso) vaikutis gali apsiversti netyčia ir, nemokėdamas atsiversti, rizikuoja uždusti. Tačiau čiužinys neturėtų būti ir per kietas, kad netrikdytų vaiko kraujotakos. Paprasčiausia čiužinio minkštumą/kietumą patikrinti apčiuopos būdu: paspaudus pirštai turi įsmigti tik šiek tiek, o jei į čiužinį pirštai įlenda lengvai ir gana giliai, reiškia čiužinys naujagimiui yra per minkštas.

Vaikučiui iki vienerių metų reikalingas kietesnis čiužinys, tačiau vėliau, susiformavus jo stuburo linkiams, tinkamas ir kiek minkštesnis. Ką tik gimusio kūdikio stuburas yra C formos ir tik augant jis įgauna linkius kaklo bei juosmens dalyje, todėl jam reikia patikimos, patogios atramos.

Dvipusiai čiužiniai

Dvi vienodos arba skirtingos čiužinio pusės užtikrina ilgą čiužinio tarnavimo laiką. Paprastai dvipusių čiužinių pagrindai skiriasi savo standumu arba danga. Pavyzdžiui, viena jo pusė gali būti minkštesnė, iš specialaus porolono, o kita – kietesnė, iš kokoso pluošto. Tokie čiužiniai labai patogūs, nes keičiantis vaiko poreikiams, nereikia pirkti naujo čiužinio, tereikia apversti tą patį. Renkantis čiužinį ilgesniam laikui, reikėtų nepamiršti numatyti tinkamo jo dydžio.

Puikus gero dvipusio čiužinio pavyzdys – latviškas „YappyKids" čiužinukas „YappyWool". Vienoje pusėje vidiniam blokui naudojamas 6 cm storio kokoso pluoštas, o kitoje – apie 2 cm storio specialus fibra blokas, susiūtas natūralia vilna. Iki 1,5 metų vaikui rekomenduojama miegoti kokoso pluošto pusėje, o kai stuburo raumenys sustiprėja, čiužinį galima apversti minkštesne puse su vilna. Vilna visada geriau išsaugo mažylio šilumą rudens ir žiemos laikotarpiu. Be to, į vilnos plaušų sudėtyje esantis natūralus vilnos vaškas, kuris dažnai naudojamas priešuždegiminiams ir priešalerginiams preparatams, teigiamai veikia odos receptorius, sužadindamas jos paviršiuje atstatymo procesus ir spartindama įbrėžimų, įpjovimų ir kitokių pažeidimų gijimą.

Įdomu tai, kad šiam čiužiniui pagaminti nenaudojami klijai, o kokoso ir vilnos sluoksniai tarpusavyje susiuvami. Patogu, kad šį čiužinį galima skalbti skalbimo mašinoje 40 laipsnių temperatūroje.

Čiužiniai su HR porolonu

Didelio elastingumo putų poliuretano, kitaip vadinamo HR porolonu, čiužiniai pasižymi patogumu, ilgaamžiškumu, gera ventiliacija, optimaliu atskirų taškų elastingumu. Iš visų šiandien čiužiniams naudojamų poroloninių užpildų, HR porolonas yra tankiausiais ir elastingiausias. Šis porolonas išsigaubia pagal kūdikio kūno formas, tačiau neįdumba, neišsiguli ir tvirtai prilaiko vaikučio stuburą. Šie čiužiniai išsiskiria tuo, kad kiekvienas jų centimetras yra tokio paties tvirtumo, todėl kūdikis gali patogiai miegoti bet kurioje čiužinio vietoje.

Gamintojai nurodo, kad tinkamai prižiūrimas HR porolono čiužinys gali tarnauti net dešimtmetį, todėl vaikutis ant jo net ir praėjus keliems metams tikrai vis dar patogiai miegos. Be to, iš šios medžiagos pagaminti čiužiniai puikiai tinka ir alergiškiems vaikams, nes juose nesikaupia dulkės.

Kad čiužinys tarnautų ilgiau

Jei planuojate tą patį čiužinį naudoti ir vaikučiui paaugus, svarbu ne tik išsirinkti kokybišką ir poreikius atitinkantį čiužinį, bet ir rūpestingai jį prižiūrėti: plauti, sukioti, negadinti.

Reguliarus čiužinio vartymas: norėdami užtikrinti čiužinio ilgaamžiškumą bei puikią formą, kas tris mėnesius sukeiskite galvūgalį su kojūgaliu bei apverskite čiužinį kita puse.

Čiužinio užvalkalo valymas: rekomenduojama naudoti mišrius, sintetikos ir medvilnės pluošto užvalkalus. Grynos vilnos užvalkalų geriau vengti, nes jie po skalbimo gali susitraukti. Patogiau, kai užvalkalai yra baltos arba neutralios spalvos, tuomet juos galima skalbti aukštesnėje temperatūroje.

Čiužinio valymas: kokybiškas čiužinys dažniausiai turi garantiją, kurioje pateikiami priežiūros nurodymai, kiek dažnai ir kokiu būdu jį valyti. Kai kuriuos čiužinius galima skalbti skalbyklėje, tačiau prieš tai darydami, gerai įsiskaitykite į pateikiamas instrukcijas. Norint palaikyti švarų tiek čiužinį, tiek jo užvalkalą, reikėtų dažniau keisti ir visą vaikučio patalynę.

Bendra tvarka: kad čiužinys ilgai išlaikytų savo formą, nesisėskite ant jo patys ir neleiskite sėdėti kitiems suaugusiesiems. Taip pat, ne tik dėl šios priežasties, bet ir dėl higienos, neleiskite ant vaiko čiužinio miegoti naminiams gyvūnams. Kai vaikas paauga, nereikėtų jam leisti ilgai trypti lovelėje stovomis ar užkandžiauti – kai nemiega, težaidžia ar valgo tam skirtose vietose.

Užsakymo nr.: PT_72964658

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis