Naujagimiui palankioje ligoninėje svarbiausias dėmesys – žindymui

Šiemet Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir UNICEF paskelbta Naujagimiui palankios ligoninės iniciatyva mini 25-erių metų jubiliejų.

Šia proga Kaune, LSMU Mokomajame laboratoriniame korpuse įvyko tarptautinė konferencija "PSO/UNICEF NPL iniciatyvai 25 metai – iššūkiai ir perspektyvos Lietuvoje".

Motinos pienas yra geriausias maistas kūdikiams, o tyrimai rodo, kad žindymo sėkmė – kiek kūdikių ir kiek ilgai yra žindomi, labai priklauso nuo to, kaip ligoninėje personalas elgiasi su mamomis ir kūdikiais po gimdymo", – teigia Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė, Lietuvos Neonatologijos asociacijos prezidentė prof. Rasa Tamelienė.

Šios iniciatyvos tikslas – sutelkti pasaulines pastangas, kad ligoninėse butų taikomos praktikos, kurios saugo, skatina ir palaiko žindymą. Prof. R. Tamelienė sako, jog nuolat apmokomas ligoninės personalas daro didelę įtaką mamų žindymo sėkmei, o artimųjų palaikymas kartais tampa svarbiausias veiksnys. Ligoninė, kuri savo noru įgyvendina 10 mokslo įrodymais paremtus principus, gauna teisę vadintis Naujagimiui palankia ligonine.

Žindyti naujagimį – tai mamos teisė ir pasirinkimas, o ne pareiga. Pagal PSO standartus, ligoninės darbuotojai privalo į tai atsižvelgti", – pabrėžė Lietuvos akušerių sąjungos prezidentė Ilona Joneliūnienė. Ji džiaugėsi, kad daugėja jaunų moterų, kurios pasirenka žindyti kūdikius.
Vos 25 savaičių naujagimį pagimdžiusi Aistė Mickevičienė pasakojo, kad labai svarbi ir pačios moters motyvacija. „Kadangi vos vaikui gimus žindyti pati negalėjau, sulaukiau didelio palaikymo ir pagalbos iš slaugytojų, akušerių ir gydytojų. Iš pradžių 2 mėnesius kūdikis valgė tik iš buteliuko, dar tiek pat mokėsi žįsti ir dėl didelės medikų pagalbos bei mano motyvacijos dabar jį maitinu pati", – pasakojo Aistė, dar šiemet Kauno klinikose pagimdžiusi nė kilogramo nesvėrusį kūdikį.

Eglė Zelbienė, pagimdžiusi 32 savaičių dvynukes, prisimena, jog pradžia taip pat buvo sunki. „Iš pradžių kūdikiai patys žįsti nemoka, o ir pieno, atrodo, nepakanka. Tačiau Kauno klinikų akušerės kantriai aiškino ir mokė, kaip taisyklingai žindyti. Sulaukiau daug palaikymo ir naudingos informacijos, todėl grįžusi namo iš ligoninės abu vaikus maitinau virš 2 metų. Daug kas galvojo, jog dvynių vienu metu maitinti neįmanoma, tačiau pasirodo, jog su tinkama pagalba viskas įmanoma", – šypsojosi jau ketverių metų dvynukių mama.

„Naujagimiui palankioje ligoninėje gimdyti yra saugiau ir sveikiau tiek naujagimiui, tiek jo mamai. Įrodyta, kad šiose ligoninėse gimdžiusios moterys žindo ilgiau, o tai – neabejotina nauda sveikam naujagimio augimui", – teigia prof. R. Tamelienė. Kauno klinikos šį vardą pelnė dar 2004 m. Lietuvoje šiuo metu yra 8 ligoninės, kurios tarptautinių ekspertų yra pripažintos Naujagimiui palankiomis ligoninėmis. „Po truputį einame link tarptautinės praktikos – Šeimai palankios ligoninės", – viltingai šnekėjo profesorė.

Kauno klinikų inf. ir nuotr.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis