Kūnas po gimdymo: kam ir kaip pasiruošti (15 dažniausių pokyčių)

Laukiantis įprasta ruošti kūdikio kraitelį, mokytis vaikelio priežiūros, tačiau dažnai pamirštama, kad reikia pasiruošti pasirūpinti ir savimi.

Sužinoti, kokie pokyčiai laukia pagimdžius vertėtų dar iki gimdymo, kad vėliau nekiltų bereikalingo streso. O ir laiko šviestis gimus kūdikiui liks mažiau.

Dauguma pokyčių – laikini

Gimus kūdikiui, ypač pirmajam, moters gyvenime pasikeičia daug kas – dienotvarkė, prioritetai, mąstymas, kūnas. Laimei, dauguma fiziologinių pokyčių yra laikini ir susitvarko laikui bėgant. Taip pat, visi dėl nėštumo ar gimdymo atsiradę pasikeitimai turėtų kelti palyginti nedidelį diskomfortą. Jei fiziškai ar psichologiškai jaučiatės labai blogai, reikėtų ilgai nelaukti ir kreiptis į specialistus, kurie pasakys, ar pakanka laukti, ar reikia kažko imtis.

Kad būtų kuo mažiau siurprizų, pateikiame dažniausiai pasitaikančius kūno pokyčius pagimdžius.

  1. Pilvo skausmas. Net ir po gimdymo galite susidurti su pilvo skausmais. Taip yra todėl, kad nėštumo metu išsitempusi gimda pamažu traukiasi iki įprasto dydžio. Gera žinia ta, kad tai tęsiasi neilgai – apie dvi savaites.

  2. Hemorojus. Ši nemaloni problema ištinka gana nemažą dalį moterų, kurios kūdikio susilaukė gimdydamos natūraliais gimdymo takais. Pagreitinti gijimą padeda specialus tepalas, gydomosios vonios (ar kompresai), laisvinamieji.

  3. Nuotaikų svyravymai. Nėštumo ir gimdymo metu teko daug patirti, todėl nenuostabu, kad po gimdymo dažnai apima ne tik palengvėjimas, bet ir skirtingų emocijų antplūdis. Medikų teigimu, nuotaikos, ypač pirmąjį mėnesį, gali varijuoti itin plačia amplitude – nuo euforijos iki nevilties. Kai kurioms ši būklė tetrunka kelias dienas, tačiau tos, kurioms toks nuotaikų šėlsmas užsitęsė, turėtų kreiptis į specialsitą.

  4. Vidurių užkietėjimas. Tai išties dažna problema pagimdžius. Padėti sau galima medikamentais, specialiomis žolelių arbatomis arba pakeitus mitybą – valgant daugiau daržovių, geriant daugiau vandens. Taip pat padeda judėjimas.

  5. Pasikeitusios krūtys. Nėštumo metu jos didėja, o pagimdžius ir turint pieno dažnai būna ypač atitolusios nuo savo tikrojo dydžio. Tokie dydžio svyravymai neretai nulemia strijų atsiradimą. Kai kurios moterys nutaria nežindyti kūdikio bijodamos, kad krūtinė praras gražią išvaizdą. Tačiau specialistai tikina, kad nesvarbu, maitinsite krūtimi ar ne, krūtinė vis tiek kažkiek pasikeis: bus didesnė, bet mažiau stangri, nustojus maitinti taps mažesnė nei buvo iki nėštumo, atsiras strijų ar padidės speneliai. Šiuos pokyčius galima sumažinti iki minimumo, jei krūtinę nuoširdžiai prižiūrėsite – nešiosite tinkamą liemenėlę, tepsite stangrinančiu kremu, mankštinsitės.

  6. Plaukų slinkimas. Jei gimus kūdikiui pastebite, kad jūsų plaukai slenka tiesiog kuokštais, neišsigąskite. Anot medikų, tai normalu ir priklauso nuo estrogeno pokyčių organizme. Paprastai, tai susitvarko per pusmetį nuo gimdymo.

  7. Skausminga makštis. Tai dažniau pasitaiko toms, kurioms gimdymo metu buvo atliktas įkirpimas. Specialistai rekomenduoja mankštą, o ypač garsiuosius Kegelio pratimus, padedančius greičiau sustiprinti dubens dugno raumenis.

  8. Pasikeitęs pilvas. Pokyčiai šioje srityje neišvengiami – dažniausiai tai suglebusi, išsitampiusi oda ir/arba strijos. Tačiau atsiradę pakitimai ir tai, kaip greitai pavyksta juos pašalinti labai priklauso nuo to, kaip prisižiūrite nėštumo metu ir po gimdymo. Norint turėti kuo gražesnį pilvuką, reikia palaikyti odos elastingumą – mankštintis, gerti daug vandens ir tepti kūną (ne tik pilvą) aliejais arba drėkinančiais losjonais. Tai daryti ir laukiantis, ir pagimdžius.

  9. Pagausėjusios makšties išskyros. Nėštumo metu kūnas kaupė skysčius, todėl pagimdžius jis turi atsikratyti to, kas nebereikalinga. Paprastai gausios išskyros kamuoja tik pirmosiomis savaitėmis po gimdymo, o vėliau susitvarko savaime.

  10. Šlapimo nelaikymas. Tai nutinka tik gimdžiusioms natūraliais gimdymo takais. Kurį laiką gali tekti naudoti specialias priemones šlapimui sugerti ir atsargiau kosėti ar juoktis, nes net nuo to galite imti nevalingai šlapintis.

  11. Gausus prakaitavimas. Po gimdymo dar kurį laiką jums gali atrodyti, kad patalpoje karšta, tačiau tai greičiausiai bus susiję ne su kambario temperatūra, o su jūsų organizmo skysčiais, kurių perteklių kūnas stengiasi pašalinti.

  12. Kraujavimas. Ar gimdėte natūraliai, ar cezario pjūvio pagalba, kurį laiką gali varginti kraujavimas iš makšties. Taip kūnas išsivalo nuo kraujo ir kitokių skysčių likučių gimdoje. Jei kraujavimas vargina ir atrodo pernelyg gausus, nedvejodami kreipkitės į gydytoją.

  13. Kūno patinimas. Dėl nėštumo metu susikaupusių skysčių, po gimdymo galite jausti, kad kūnas yra šiek tiek "sunkesnis" nei turėtų. Šį apsunkimo jausmą ir audinių patinimą galima sumažinti geriant daug vandens ir vartojant kuo mažiau druskos.

  14. Nuovargis. Energijos trūkumas ir mieguistumas po gimdymo yra visiškai normalus dalykas. Kad nesinorėtų miegoti net stovint, stenkitės valgyti lengvesnį, lengviau virškinamą maistą, dienos metu pasimankštinti ar pasivaikščioti gryname ore. Jei turite progą, nusnauskite popiečio miego kartu su vaikeliu.

  15. Gausesnės menstruacijos. Kadangi nėštumo metu gimda išsiplėčia, beveik dvigubai padidėja ir jos paviršius, kuris atsidalina ir su krauju pasišalina menstruacijų metu, todėl šios dienos gali tapti labiau varginančios nei iki nėštumo.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis