Kodėl gimę kai kurie naujagimiai pageltonuoja?

Apie 80 procentų naujagimių daugiau ar mažiau pageltonuoja. Ką svarbu žinoti apie naujagimių geltą, pasakoja dr. Eglė Markūnienė, šeimos klinikos "Sveika pradžia" gydytoja neonatologė.

Fiziologinė naujagimių gelta yra nepavojinga ir praeinanti. Tik tada, jeigu bilirubino kiekis kraujyje viršija saugias ribas, tai tampa pavojinga vaikučiui. Todėl prieš išrašant mamą su naujagimiu iš ligoninės namo, naujagimių gydytojai neonatologai, paaiškina kaip stebėti geltos intensyvumą ir tėvelių prašoma būti dėmesingiems.

Gelsvas naujagimis

Fiziologinė naujagimių gelta yra tokia būsena, kurią vaikas išauga. Naujagimis pagelsta dėl to, kad jis turi daug vaisiaus eritrocitų. Po gimimo toks didelis jų kiekis jam nebereikalingas, todėl pradeda irti. Išsilaisvina hemoglobinas, pavirstantis į bilirubiną. Šis ir nuspalvina naujagimį geltonai.

Fiziologinė gelta prasideda antrą gyvenimo parą veidelyje, kitą dieną pagelsta krūtinė, dar po to – pilvelis, rankos. Patį ryškumą fiziologinė gelta pasiekia 4-5 parą. Fiziologinė naujagimių gelta išnyksta per 2-3 savaites. Pradeda nykti nuo kojyčių, o ilgiausiai lieka veidelyje, gelsvumas yra matomas akių obuoliuose.

Kada sunerimti?

Kada yra toji riba, kai fiziologinė gelta yra normali, o kada jau bilirubino kiekis per didelis? Naujagimis neturi pasidaryti geltonas visas, nesvarbu, ar tai antra para, ar dešimta. Jeigu visas pageltonuoja kaip apelsinas, ir veidukas, ir padukai, galima įtarti, kad bilirubino yra per daug. Tokiu atveju bilirubinas gali prasiskverbti pro smegenų hematoencefalinį barjerą ir patekti į smegenis. Tada įvyksta smegenų pažeidimas, vadinamoji branduolinė gelta, su liūdnomis pasekmėmis, kurios gali likti visam gyvenimui. Tai gali pasireikšti kurtumu, o blogiausiu atveju - cerebriniu paralyžiumi.

Gydymas

Naujagimių geltos gydymas paprastas – naudojama fototerapija, kai naujagimis guli po mėlynos spalvos lempa. Jam uždedami akinukai, kad šviesa nedirgintų akyčių, jis nurengiamas nuogas. Gydymas yra saugus ir efektyvus.

Pageltonuoja namuose

Pasitaiko, kad dėl padidėjusio bilirubino kiekio (med. Hiperbilirubinemjjos) vaikučiai pagelsta jau grįžę į namus. Tada jiems reikia ištirti bilirubino kiekį ir spręsti dėl gydymo poreikio.

Paprastai bilirubino kiekis tiriamas imant naujagimiui kraują, tačiau dabar yra modernesnis būdas. Specialiu aparatu galima matuoti per odą, vaikučiui nesukeliant jokio skausmo. Aparatas kelioms sekundėms priglaudžiamas prie kaktos ar krūtinės, ir tokiu būdu įvertinamas bilirubino kiekis naujagimio organizme. Sunerimusiems tėvams greitai galima pasakyti, ar viskas gerai ir užtenka tik stebėti vaikutį, ar reikia gydyti.

Sudėtingesni atvejai

Yra keletas situacijų, kai naujagimių gelta gali iš pat pradžių būti patologine, tačiau pasislepia po fiziologine, ir ją sunkiau atpažinti.

Pavyzdžiui, jei mama turi rezus neigiamą kraujo grupę, o vaikutis gimsta su rezus teigiamu krauju. Tačiau ši situacija yra kontroliuojama, nes moters kraujo grupės rezus faktorius žinomas iš anksto. Gimus vaikučiui tiriamas vaikučio kraujo rezus faktorius, ir į namus jie išleidžiami tada, kai gelta dėl hemolizinės ligos (rezus konflikto) yra suvaldyta. Dėl rezus nesutapimo hemolizinės ligos dažnumas Lietuvoje yra 2,5 atvejo 1000 naujagimių.

Kita labiau paslėpta situacija – kraujo grupių netapatumas. Kai mamytė yra I (O) kraujo grupės, o mažylis gimsta kitos – II (A) arba III (B) kraujo grupės. Iki gimimo nežinoma vaikelio kraujo grupė, todėl gimusiam vaikučiui, kurio mama turi I (O) kraujo grupę, iš karto nustatoma kraujo grupė. Jei kraujo grupė sutampa su mamos, nerimui pagrindo nėra, jei nesutampa, vadinasi, jis turi riziką hemolizinei ligai, ir tai reikalauja papildomo medikų bei tėvų atidumo. Šio atvejo statistika - 10 procentų visų naujagimių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis