Kodėl Lietuvoje mamos dažnai vis dar nedrįsta žindyti viešumoje?

Kiekvienais metais rugpjūčio 1-7 dienomis minime Pasaulinę žindymo savaitę. Ta proga kviečiame paskaityti Vilniaus visuomenės sveikatos biuro sveikatos stiprinimo specialistės Dovilės Vervečkienės parengtą informaciją apie žindymo padėtį Lietuvoje.

Žinoma, gali juokingai skambėti toks minėjimas, juk žindymo procesas dažniausiai vyksta ne vieną savaitę, ir ne tik šią rugpjūčio savaitę, o gerokai ilgesnį laikotarpį.

Remiantis moksliniais tyrimais Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) rekomenduoja kūdikius iki 6 mėn. išimtinai žindyti motinos pienu. O pagal augančio mažylio poreikius ir mamos galimybes žindymą tęsti iki 2 metų ir ilgiau. Deja, daugelis mamų yra įsitikinusios, kad žindymą reikia nutraukti prieš grįžtant ar pradedant eiti į darbą.

Šios savaitės tikslas – kelti diskusijas ir atkreipti dėmesį į žindymą, kaip natūralų mamai ir kūdikiui gamtos duotą būdą pasistiprinti, pailsėti ir pajausti vienam kitą. Kiekvienais metais šią savaitę siekiama į žindymą pažvelgti kitu kampu ir dėmesį atkreipti į skirtingus su žindymu susijusius aspektus.

Šių metų šūkis: „Žindymas – tai raktas į darnų vystymąsi". Šiuo šūkiu kviečiama visuomenę susimąstyti apie tai, jog maitinimas krūtimi yra vienas iš pagrindinių elementų, galintis priversti mus galvoti, kaip vertiname savo gerovę nuo pat gyvenimo pradžios, kaip gerbiame vienas kitą ir rūpinamės pasauliu, kuriuo dalinamės su kitais. Tai ne tik darnus naujai gimusio mažo žmogaus vystymasis, tai kartu ir geresnės aplinkos vienas kitam, įskaitant į šį patį mažiausią bei jo mamą, kūrimas.

Pasaulinė žindymo savaitė šiemet remiasi praėjusių metų rudenį pasaulio lyderių iškeltais darnaus vystymosi tikslais. Jais siekiama mažinti socialinę atskirtį, nelygybę tarp pasaulio šalių, užtikrinti saugaus ir sveiko maisto bei vandens pasiekiamumą ir taip stiprinti sveikatą. Kartu labai svarbu plėtoti darnų žemės ūkio bei miestų vystymąsi.

Žindymas drąsiai gali prisidėti prie kiekvieno iš jų. Mažam žmogui mamos pienas atstoja švarų vandenį ir saugų maistą, ypač tose šalyse, kuriose labai trūksta maisto. Žindymas suteikia galimybę sveikai žindyti savo mažylius, ugdyti sveikus įpročius ir išsaugoti jų sveikatą, skatinti mokytis. Žindant nelieka pašalinių produktų ar pakuočių, todėl jis saugo aplinką. Yra skatinama sugyventi darniai – taip pat į visuomenės gyvenimą įtraukiant ir žindančias mamas, globojant ir sukuriant joms kuo palankesnę aplinką.

Kiekvienas žmogus asmeniškai, kiekviena bendruomenė ar organizacija pirmiausia yra kviečiama pagalvoti, ką galime pasakyti jaunam žmogui savo artimoje aplinkoje apie žindymą. Žindymas turi įtakos sveikos mitybos ir maisto saugos formavimuisi mūsų visuomenėje.

Lietuvoje dažnai mamos vis dar nedrįsta žindyti viešumoje, nes jaučiasi nepatogiai, dėl aplink esančių žmonių žvilgsnių, komentarų. Labai dažnai žindymo atsisakoma dėl to, kad ką tik pagimdžiusiai mamai labai trūksta žinių ir moralinio palaikymo, padrąsinimo ir pagalbos, jeigu žindyti sekasi sunkiau. Praėjusių metų rudenį Lietuvos įmonės ir įstaigos buvo pakviestos jungtis į žindymui palankių vietų tinklą, matomoje vietoje užsiklijuojant specialų lipduką. Deja, tokių vietų tikrai dar trūksta, ypač nuo centro nutolusiuose mikrorajonuose. Vilniaus visuomenės sveikatos biuras yra viena iš tokių vietų Vilniaus mieste, kur mamos gali pasirūpinti saugiu mažojo žmogaus maitinimusi.

Vilniuje žindymui palankių vietų žemėlapį rasite čia.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis