Nedarykite šios klaidos išėję pasivaikščioti su vaiku

Oras, kuriuo kvėpuoja didelių miestų gyventojai, yra daugybės medžiagų ir dujų mišinys. Nieko stebėtino, kad toks kokteilis gali pakenkti mažylių organizmui. Kaip juos apsaugoti nuo užteršto oro?

Miesto ore esančios kenksmingos medžiagos erzina mažų vaikų kvėpavimo takus – trachėją, bronchus, plaučius. Be to, jei oras labai stipriai užterštas, kvėpavimo takų gleivinės ląstelėms sunkiau atsikratyti dulkių dalelių, pavyzdžiui, kosėjant ar čiaudint. Beje, šis apsauginis mechanizmas kūdikiams pradeda veikti tik nuo trečio mėnesio, o iki tol vaikų organizmui labai sunku susidoroti su kenksmingomis medžiagomis.

Užterštas oras – apkrova kvėpavimo sistemai, dėl to gali kilti įvairiausių problemų – alergijų, dažnų peršalimų, galvos skausmų. Kuo anksčiau mažylis susiduria su nedraugiška aplinka, tuo sunkiau tėvams ir gydytojams įveikti jos poveikio padarinius.

Vienas iš pavojingiausių miesto oro komponentų – švinas. Kartu su deguonimi jis patenka į kraują ir išstumia geležį iš eritrocitų, dėl to kyla anemijos pavojus. Jei jaučiate, kad lauke sunku kvėpuoti, neatidarykite langų, dažniau duokite atsigerti negazuoto mineralinio vandens. Kad oras namuose būtų gaivesnis, naudokitės ne oro kondicionieriumi, o ventiliatoriumi, kuris judina orą. Jei negalite likti namuose, prieš einant į lauką uždėkite ant vežimėlio sudrėkintą apsaugą, kurią grįžę išskalbkite.

Vida Press

Norint apsaugoti mažus didelių miestų gyventojus, tėvams vertėtų atsiminti:

Pasivaikščioti su vaikais eikite į parkus, kur yra vandens šaltinių, nes vanduo sumažina teršalų kiekį ore.

Dažniau išvažiuokite už miesto, tik stenkitės laikytis toliau nuo automagistralių.

Neikite pasivaikščioti piko valandomis, kai keliuose ypač daug automobilių.

Jei aplink daug automobilių, paimkite vaiką ant rankų. Sunkūs, kenksmingi dariniai kaupiasi 1 metro aukštyje, o vaikai iki 4 metų – ne aukštesni nei metras.

Būkite atsargūs su vežimėliais – jie žemoki, tad vaikai sėdi automobilių išmetamųjų dujų vamzdžių lygyje.

Pirmais mėnesiais vežiokite mažylį tik uždengtame aukštame vežimėlyje, o nuo trijų mėnesių galima nešioti jį nešyklėje, sodinant veidu į save.

Grynas oras vaikui būtinas, tad rinkitės pasivaikščiojimui vietas, kuriose yra poilsio zonos ir nėra intensyvaus transporto eismo.

Vida Press

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis