Į nėštumo kursus atėję vyrai neretai nustemba

Paklaustos, ką darytų kitaip, jei vėl lauktų kūdikio, moterys dažnai pamini nėštumo kursus. Medikai savo ruožtu patikina, kad kursuose dalyvavę tėveliai kur lengviau susitvarko tiek su gimdymu, tiek su kūdikio priežiūra.

Gydytoja-rezidentė Rūta Liutkevičienė jau penkti metai Vilniaus gimdymo namuose veda paskaitų ciklą "Gimties stebuklas", o taip pat yra svetainės Nestukes.lt įkūrėja. „Auditorija vis didėja, o taip pat džiugina tai, kad pastebimai daugėja vyrų“, - sako moteris, nėščiąsias džiuginanti ir tokiomis naujovėmis, kaip solo latino užsiėmimai.

Kaip manote, kodėl nėščiųjų kursuose daugėja vyrų – gal juos paskatina moterys?

Sunku pasakyti, manau, kad vyrai patys yra vis labiau motyvuoti, atsakingiau ruošiasi tėvystei. Būna, kad moterys užregistruoja vyrą arba vyras pats užsirašo. Pastebiu, kad vyrai netgi dažniau registruoja moteris, o ne atvirkščiai.

Kodėl būsimiems tėveliams verta lankyti paruošiamuosius kursus?

Visų pirma, jiems tampa aiškiau, kas apskritai vyksta su moters organizmu nėštumo metu. Taip pat labai svarbu susipažinti su nėščiosios gyvensena, darbo ir poilsio režimu, normalaus nėštumo simptomais bei nenormalaus nėštumo požymiais. Tai svarbu bendram išsilavinimui ir tam, kad nėščioji žinotų, kada ji turėtų važiuoti į stacionarą, kada reikėtų sunerimti. Kursų metu sužinoma, kaip taisyklingai skaičiuoti vaisiaus judesius, kaip nustatyti gerą vaisiaus būklę.

Lankiusi kursus moteris važiuodama gimdyti jau žino, į kurį stacionarą nuo kurios nėštumo savaitės jai važiuoti, kokius daiktus pasiimti, kas yra gimdymas, kokie jo etapai. Žmogus, norintis būti šalia gimdymo metu, išklausęs kursą gali moteriai padėti. Moteris sužino apie natūralų maitinimą pirmomis savaitėmis po gimdymo, kaip mažylis turėtų šlapintis ir tuštintis, kaip prižiūrėti virkštelės liekaną, kaip kūdikį maudyti, prausti, taisyklingai žindyti. Tai gerokai palengvina pogimdyvinį laikotarpį.

Blogiausia, kai žmonės atvažiuoja prisiskaitę būtų ir nebūtų dalykų įvairiuose mamų forumuose, prisiklausę iš draugių, močiučių to, kas jau yra pasenę, pasikeitę arba yra tik kažkieno pozija. Tuomet suveikia sugedusio telefono principas – moterys ateina labiau pasimetusios, negatyviai nusistačiusios tam tikrais klausimais. Kai paaiškini, kas tai, kodėl taip yra daroma, kokie standartai, algoritmai, šiandieninės metodikos taikomi, kokie veiksmai ligoninėje atliekami, moteris žino, kaip gali būti, ko gali tikėtis, ko norėti ir nusiteikia gimdymui. Nuo moters nusiteikimo, pasiruošimo priklauso ir gimdymo eiga, ir skausmo intensyvumas – visa tai labai svarbu.

Kursai dovanoja ramybės, kurią jaučia ir besivystantis mažylis, ir užgimęs naujagimis. Jei moteris jaučiasi rami, o tėtis užtikrintas tuo, ką daro, geriau jaučiasi ir mažylis.

Kaip išsirinkti kursus ir ar jų yra nemokamų?

Kursų yra įvairių – poliklinikose, stacionaruose, privačių ir ne. Pavyzdžiui, mano vedamų kursų paskaitos kaina žmogui yra 3 eurai. Tai nėra didelis mokestis – šiais laikais kur kas daugiau išleidžiama kitiems nebūtiniems dalykams, tačiau jis leidžia reguliuoti žmonių srautus – žmonės labiau gerbia paskaitas ir kitų laiką, todėl praneša, jei negalės atvykti ir jų vietą gali užimti kiti. Mes čekių nerenkame, nekontroliuojame, o viską paliekame žmonių sąžinei. Jei atsirastų tokių, kuriems ši suma per didelė, nebūtų problemos nuo mokesčio atleisti, susitarti.

Sunku atsakyti, kaip išsirinkti kursus. Kadangi nesu buvusi visuose siūlomuose kursuose, negaliu palyginti, o sakyti kad mano vedami kursai yra patys geriausi, tikriausiai, būtų neetiška. Tačiau didžiausias mano paskaitų įvertinimas yra nuolat didėjantys klausytojų srautai. Surenkame vienas didžiausių auditorijų Vilniuje, o gal net ir Lietuvoje. Pavyzdžiui, vakar paskaitoje apie laikotarpį po gimdymo dalyvavo net 123 žmonės.

Džiugu, kad daugėja ir vyrų – vadinasi, ir jiems įdomu. Kartais tenka sulaukti iš jų padėkų. Jie prisipažįsta, kad iki kursų į tai žiūrėjo skeptiškai. Vienas tėvelis parašė labai gražų laišką, kuriame sako manęs, kad „na, štai, vėl mane kažkur veda, į kažkokius kursus“. Tačiau atėjęs jis susikoncentravo, daug sužinojo ir jam labai patiko. Jis sakė, kad gimdymo metu, kuris buvo priešlaikinis, mintyse ne kartą dėkojo man, nes kursų dėka nepanikavo, o žinojo, kas vyksta, kaip gali padėti, galėjo įvertinti esamą situaciją.

Man asmeniškai smagiausia, kad moterys atnaujinti žinių į paskaitų ciklą grįžta ir kai laukiasi antrojo mažylio.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis