Paslaptingiausia kūdikių verksmo priežastis: gydytojos komentaras

Pilvo diegliukai yra viena sunkiausiai sprendžiamų kūdikių sveikatos problemų, nes dažnai ne taip lengva nustatyti skausmingo kūdikių verksmo priežastis ir jiems padėti.

Gastroenterologų teigimu, nuo pilvo diegliukų kenčia apie 10–20 proc. visų mažylių. Ne išimtis ir krūtimi maitinami kūdikiai, net jei jų mamos laikosi griežtos dietos.


Priežastys gali būti įvairios


Pilvo diegliai – tai staiga užeinantys, periodiškai intensyvūs pilvo skausmai, sukeliantys nenumaldomą verksmą tų naujagimių ir kūdikių, kurie šiaip yra sveiki. Pasak Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikos filialo Vaikų ligoninės vyriausios neonatologės ir vaikų ligų gydytojos Nijolės Vezbergienės, tikslios diegliukų atsiradimo priežastys kol kas nenustatytos. Manoma, kad priežastimi gali būti pažeistas gyvenimo bioritmas – vidinis laikrodis, reguliuojantis organizmo gyvybinę veiklą ir jo aktyvumą, o taip pat centrinės nervų sistemos nebrandumas.


Dažniausiai kūdikių diegliukai pasireiškia 3-4 gyvenimo savaitę ir trunka apie 90 dienų. Tam turi reikšmės lėtas virškinamojo trakto prisitaikymas prie 3-4 savaitę didėjančio maisto, kurį reikia perdirbti, poreikio. Maisto skaidymui gali trūkti fermentų, o jam įsisavinti gali trukdyti nesusiformavusi žarnyno mikroflora, kuri normalizuojasi apie 3-4 kūdikio gyvenimo mėnesį. Esama ir tyrimų, kuriais nustatyta, jog pilvo diegliai yra ne kas kita, kaip mažylių migrenos priepuoliai. Tų mamų, kurias kamuoja migrena, vaikai kenčia panašius skausmus 2,5 karto dažniau nei migrenos nepatiriančiųjų. Tokie vaikai jautriai reaguoja į aplinkos dirgiklius, bet kokius pasikeitimus, oro permainas.


“Yra teorijų, kad pilvuko diegliai gali prasidėti ir dėl streso ar per didelės stimuliacijos - kalbinimo, žaidinimo. Kūdikio nervų sistema nėra pilnai subrendusi ir gali į dirgiklius reaguoti būtent pilvuko diegliais. Taip pat rūkančių tėvų mažylius diegliai kankina dažniau už nerūkančių, motinų, kurios nėštumo metu turėjo daugiau nervinių sukrėtimų, įtampos, kūdikius diegliai irgi kankina dažniau”, - sako N. Vezbergienė.


Ko imtis?


Įtarus diegliukus, pirmiausia reikėtų išbandyti įvairius natūralius būdus jam padėti ir tik jei jie nepadeda kreiptis į gydytoją. Vaistai šiuo atveju būtų kraštutinė priemonė. Kūdikiui be paliovos verkiant kelias valandas, jį nuraminti gali padėti tokie būdai:


Panešiokite ir pasūpuokite kūdikį pozoje, kuri padeda prasidėjus diegliams: ant savo rankos dilbio kūdikį paguldykite pilvuku žemyn taip, kad tavo delnas prilaikytų kūdikio galvelę, o kojytės iš abiejų pusių apžergtų alkūnės sritį. SVARBU: jokiu būdu nekratykite kūdikio: taip galite pažeisti jo stuburą ir smegenis;


Kūdikį paguldykite kniūbsčią (galima ant didelio pripučiamo kamuolio). Prieš kiekvieną maitinimą guldykite jį ant pilvo, kad sustiprėtų pilvo raumenys;


Pilvo masažas: sukamaisiais judesiais, pagal laikrodžio rodyklę, švelniai masažuokite pilvą. Taip pat galima ant mažylio pilvuko uždėti šilduką, šildyti jį savo kūnu ar išmaudyti šiltoje vonioje;


Pavalgiusį kūdikį kelioliką minučių palaikykite stačią, kad jis atsirūgtų;


Vaiką galima panešioti, priglausti prie šiltos tėčio ar mamos krūtinės, kartu galima ritmingai pašokti, palinguoti;


Kartais skausmo iškankintiems mažyliams padeda monotoniški garsai – kitaip, baltasis triukšmas (pavyzdžiui, tekantis vanduo ar ventiliatoriaus ūžimas) arba vibracija (veikiant skalbimo mašinai);


Jei kūdikis maitinamas mišinukais, patariama rinktis tuos, kurių sudėtyje yra probiotikų;


Kai kuriems vaikams padeda kmynų, pankolio arbatėlės;


Gydytojas dieglių ištiktam kūdikiui gali skirti specialių dujų susikaupimą mažinančių preparatų;


Kai skauda, blogai jaučiasi, kūdikiui labai svarbu tėvų kantrybė bei dėmesys.


N. Vezbergienė sako, kad universalių priemonių pilvuko dieglių sukeltam skausmui mažinti nėra ir kiekvienam kūdikiui tinka vis kitoks raminimo būdas, todėl reikia atidžiai stebėti savo kūdikį ir būtinai pasitarti su savo šeimos gydytoju, ar dėl vaiko verksmo ir neramumo nėra kalta kokia nors liga.


“Tvirtas emocinis ryšys, šiluma, darna šeimoje gali padėti išvengti pilvo diegliukų ar bent jau juos sumažinti. Nors kūdikiai negali suprasti, kodėl kartais pykstasi jų tėveliai, atminkite – mažyliai tuoj pat pajus visas neigiamas jūsų emocijas, o tai jau gali sukelti įvairių negalavimų, taip pat ir pilvo diegliukus”, - įsitikinusi vaikų gydytoja.


Gali padėti buteliukas


Pilvo diegliukai kūdikį gali varginti ir dėl per greito ar per gausaus valgymo, gausaus oro nurijimo be atsirūgimo. Tokiu atveju gali padėti Anti-Colic tipo buteliukas. “Jei nepadeda kitos priemonės, galima pabandyti pakeisti ir buteliuką – maitinant iš šio buteliuko, kūdikis mažiau prisiryja oro, kuris pučia pilvuką ir taip pat gali išprovokuoti dieglius“, - sako neonatologė N. Vezbergienė.


Galimos pilvo diegliukų priežastys:


- Žarnyno spazmai, kurie gali atsirasti dėl aktyvaus žarnyno raumeninio sluoksnio susitraukinėjimo;


- Dieglius gali sukelti ir per reti žarnyno judesiai, kai žarnyne kaupiasi oras, tokiu būdu plėsdamas žarnas ir sukeldamas skausmą;


- Per greitas ar per gausus kūdikio valgymas, gausus oro nurijimas be atsirūgimo;


- Gali būti diegliukai dėl netinkamo žindančios mamos maitinimo režimo.


Simptomai:


- Kūdikis garsiai verkia ir ilgai nepavyksta jo nuraminti;


- Kūdikis verkia keliskart per dieną;


- Dreba kojytės ir smakras;


- Išsipūtęs ir skausmingas pilvukas;


- Vaikas riečiasi, bando žįsti, atmeta krūtį, vėl išsiriečia;


- Jo pilvukas skausmingas;


- Kartais girdimas gurgimas pilvo srityje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis