Nėščiosios mityba: ar galima gerti kavos ir ką daryti, jei visai nesinori mėsos?

Nėštumo metu ne viena moteris skundžiasi, jog pasikeitė jos mitybos įpročiai. Jei moteris anksčiau mėgo mėsos kepsnius ir šašlykus, besilaukdama ji gali net žiūrėti nenorėti į jų pusę.

Nevalgysiu, ir viskas


Medikai primena, kad mityba per nėštumą turi būti kiek galima įvairesnė. Vienarūšė mityba, t. y. valgyti kokius nors išskirtinius - tik mėgstamus produktus ar patiekalus yra nenaudinga. Net vienos medžiagos stygius per nėštumą arba vėliau, jau žindant, gali turėti rimtų padarinių. Iš kartos į kartą žmogaus organizmas yra pripratęs prie įvairaus, natūralaus, t. y. kuo mažiau pramonės perdirbto, maisto. Pavyzdžiui, mėsoje yra daug lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat geležies. Neprotinga būtų atsisakyti ir visų pieno produktų – juose yra daugiau nei kituose produktuose lengvai pasisavinamo kalcio.


Pasitaiko, kad pirmojoje nėštumo pusėje pakinta skonis, gali pradėti pykinti. Tai laikina. Palengva skonis atsinaujina. Jei netraukia prie mėsos, savęs neprievartaukite - valgykite žuvį. Joje, kaip ir mėsoje, yra daug lengvai pasisavinamų baltymų ir organizmui labai reikiamos lengvai pasisavinamos geležies. Geriausia žuvis yra šviežia, paruošta ant garų, virta, kepta orkaitėje, vartojant nedaug riebalų. Nesirinkite rūkytos žuvies ar jos konservų.


Kava ir arbata


Į klausimą, ar nėštumo metu draudžiama kava ir stipri arbata, atsakyti galima: ir taip, ir ne. Per dieną galima išgerti ne daugiau kaip vieną puodelį nestiprios kavos arba arbatžolių arbatos. Patartina vengti ir kitų gėrimų su kofeinu. Geriausiai troškulį malšina ir gerti sveika yra paprasčiausią vandenį.


Kuo pakeisti mėsą?


Vegetarėms nėštumą reikėtų planuoti iš anksto. Patartina pagalvoti apie galimybę vartoti atsisakytų produktų nėštumo metu. Tik tai reikia daryti pamažu, kad organizmui nebūtų streso. Kai per nėštumą trūksta geležies, kuri lengviausiai pasisavinama iš mėsos, paukštienos, žuvies, dvigubai išauga rizika pagimdyti neišnešiotą kūdikį ir tris kartus didesnė tikimybė, kad gims mažo svorio naujagimis. Jei visgi apsisprendėte mėsos nevalgyti, apie vegetarizmą prieš nėštumą reikėtų pranešti savo gydytojui – jis patars, ar reikia vartoti papildomų vitaminų ir mineralinių medžiagų, paskirs reikiamus tyrimus.


Kartais pasitaiko, kad nėštumo metu moteris fiziškai negali valgyti mėsos, nes nuo jos ją pykina. Laimė, taip nutinka nedažnai. Tokiu atveju reiktų valgyti burokėlių, kopūstų, pupelių, žirnelių, brokolių, kaliaropų, lapinių salotų, įvairių uogų (juodųjų, raudonųjų serbentų, aviečių, vyšnių, gervuogių, trintų spanguolių. Kad nuo pupelių, žirnių nepūstų vidurių, prieš ruošiant jų patiekalus išmirkykite juos du kartus vandenyje: viename vandenyje mirkomi, kol išbrinksta, paskui jį pakeiskite nauju vandeniu ir pamirkykite dar pusvalandį. Daržovių ir vaisių neužsigerkite pienu, nes jis organizmui trukdo pasisavinti geležį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis