Kurį mėnesį gimsta sveikiausi vaikai

Ar norite, kad jums gimtų sveikas, išnešiotas, optimalaus svorio kūdikis, kuris užaugęs būtų šiek tiek aukštesnis už bendraamžius ir nesiskųstų sveikata? Jei taip, nėštumą planuokite taip, kad vaikas gimtų vasarą.

Kembridžo universiteto tyrėjai atliko tyrimą, kaip žmogaus gimimo mėnuo turi įtakos jo sveikatai užaugus. Iš viso tyrime dalyvavo 450 000 žmonių iš visos Didžiosios Britanijos. Tyrimo rezultatai paskelbti žurnale „Heliyon", tyrimo santrauką galima rasti čia.

Rezultatai rodo, kad birželį, liepą ir rugpjūtį gimusieji naujagimiai būna šiek tiek didesnio svorio, o vėliau ir ūgiu lenkia bendraamžius, gimusius kitais mėnesiais. Tyrėjai padarė išvadą, kad būtent šiais vasaros mėnesiais gimusieji ir užaugę rečiau turi sveikatos sutrikimų. Be to, jie vėliau šiek tiek vėliau pradeda bręsti, negu jų bendraamžiai. Tai ypač akivaizdu tarp mergaičių ir moterų.

Naujagimiai, kurie gimsta 2,5 -4 kg svorio turi mažiau sveikatos problemų, negu naujagimiai, kurie gimė sverdami mažiau kaip 2,5 kg. Vasaros mėnesiais gimę naujagimiai turi geresnius svorio rodiklius, teigia studijos autoriai.

Šiais trimis vasaros mėnesiais gimę vaikai pradeda bręsti šiek tiek vėliau, negu bendraamžiai, tai ypač akivaizdu tarp mergaičių. Tyrimo autoriai sako, kad pernelyg ankstyvas (iki 10 metų) lytinis brendimas turi neigiamos įtakos ne tik vaikų sveikatai, bet jų emocinei būklei.

Tyrėjai daro prielaidą, kad tam įtakos turi nėštumas šiltaisiais metų mėnesiais, kuomet moterys paskutiniame nėštumo trimestre gauna daugiau vitamino D, negu tos, kurios laukiasi ir gimdo žiemą.

"Tai yra pirmas kartas, kai buvo ieškoma sąsajų tarp gimimo mėnesio ir paauglystės bei suaugusio žmogaus sveikatos", - sakė viena styrimo autorių John Perry.

Tyrimo rezultatai mokslininkams užminė ne vieną mįslę – kaip tiksliai gimimo mėnuo susijęs su vaiko paauglyste? Ar tikrai geros sveikatos priežastis yra vasaros mėnesiai, saulės šviesa ir vitaminas D? O kaip tuomet su žmonėmis, kurie gyvena šiltuose kraštuose, kur saulė šviečia visus metus?

Atsakymus į šiuos klausimus tikimės išgirsti ateityje.

John Perry, komentuodamas šio tyrimo rezultatus, atkreipė visų dėmesį, kad gimimo mėnuo yra tik vienas iš šimto (ar dar daugiau) veiksnių, nulemiančių žmogaus sveikatą bei sėkmę gyvenime. Nereikia to pervertinti. Tačiau nereikia ir ignoruoti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis