Kūdikio sutiktuvių vakarėlis tampa tradicine šeimos švente ir Lietuvoje

Vakarų idėjos greit pritampa Lietuvoje, ir jei dar prieš kelerius metus apie kūdikio sutiktuves (angl. baby shower) daugelis kalbėjo su ironijos gaidele, tai šiemet tenka pastebėti, kad daug besilaukiančių moterų rengia tokį vakarėlį.

Jei laikytumėmės tradicijų, tai kūdikio sutiktuvių vakarėlis švenčiamas tik laukiantis pirmojo kūdikio, norint parodyti moters virsmą mama ir šeimos rato gausėjimą, į tokią šventę kviečiamos tik artimiausios būsimos mamos draugės, kurios ją apdovanoja.

Ši šventė šiuolaikinėje Vakarų visuomenėje švenčiama dažnai ir adaptuojama pagal kiekvienos mamos norus. Lietuvoje, anot švenčių stilizavimo ir maitinimo paslaugas teikiančios įmonės „365 EVENTUS" vadovės Ritos Markaitienės, tokio pobūdžio šventė rengiama nors ir nedrąsiai, bet pastebimas jos populiarėjimas didžiuosiuose miestuose.

Kaip planuoti tokią šventę?

Veiklią būsimą mamą kaunietę Sandrą Kalėdienę surengti jos aplinkoje pirmą kūdikio laukimo vakarėlį paskatino moteriškas pasididžiavimas savo būsena ir pati šios šventės prasmė. „Nors „Baby Shower" pažodžiui išvertus iš anglų kalbos reiškia „kūdikio dovanų dušas", mane labiau sužavėjo tikroji šios šventės idėja − su artimiausiais žmonėmis dalintis patarimais, pamokymais būsimai mamytei, paskatinti ją bei palaikyti", – mintimis dalijosi būsima mama.

Paprašius pasidalinti įspūdžiais apie šventės planavimą, Sandra papasakojo, kad pirmiausia pradėjo galvoti apie šventės stilių ir temą: „Pradėjus planuoti šventę ir ieškoti informacijos bei įkvepiančių nuotraukų, labai greitai supratau, kad nenoriu tradicinės temos, kurioje, laukiantis berniuko, dominuoja žydri balionai, žydros servetėlės ir visos kitos dekoro detalės nuspalvinamos žydra spalva. Norėjau, kad tema atspindėtų į pasaulį ateinantį „rimtą vyruką" bei mūsų pačių su vyru mėgstamą gyvenimo būdą – gamtą, laisvę, natūralumą, keliones bei nuotykius". Sugalvojusi šventės idėją ir temą kodiniu pavadinimu „The Little Man is On the Way", devintą mėnesį besilaukianti moteris organizacinius klausimus, susijusius su kvietimų gamyba, šventės dekoru bei vaišėmis, nusprendė patikėti patyrusiai švenčių stilizavimo komandai, kuri išpildė temą, sukūrė tinkančias vaišes, dekorą ir kartu su besilaukiančia moterimi papildė veiklos scenarijų.

Tema. Vakarėlio temos pasirinkimas būsimai mamytei gali tapti smagiu ir nerūpestingu pažaidimu prieš svarbųjį gyvenimo įvykį. Temoje ji gali pabandyti „užkoduoti" būsimo kūdikio gebėjimus ir pomėgius ar tiesiog perteikti savo savijautą. Pagrindiniams šventės tikslams įgyvendinti, svarbiausia, tinkamai parinkti šventės vietą ir dekoruoti aplinką taikliomis ir smagiomis detalėmis bei aksesuarais, kurie pralinksmintų svečius ir pačią būsimąją mamytę.

„365 EVENTUS“|Event & food styling nuotr.

Vaišės. Maisto paskirtis tokioje šventėje – ne pasisotinti, bet užkąsti. Svarbiau, kad užkandžiai sklandžiai įsilietų į šventės stilių padėdami perteikti idėją.

„365 EVENTUS“|Event & food styling nuotr.

Raktas gali būti spalva ar paruošimo būdas, pateikimas, o gal net tam tikros šalies virtuvės mini patiekalai. „Ruošdami užkandžių ir gėrimų meniu vakarėliui „The Little Man is On the Way", orientavomės į spalvą (oranžinė, tamsiai ruda), į „kelioninį", linksmą, šiek tiek kūdikišką, šiek tiek vyrišką užkandžių stilių. Kadangi svečiai rinkosi po darbo dienos, neapsiribojome tik saldžiais užkandžiais: iš pradžių patiekėme lengvus mini kišus (prancūziškus pyragėlius su daržovėmis ir grybais).

Svečiai ragavo prancūziško šokolado kremo ganache, maskarponės kremo su šokoladinio biskvito trupiniais ir šaltalankių uogiene, naminių spurgų, pasiflorų kremo su tapijokos perlais, gitaros, sūpynių-arkliuko ir pieno buteliuko formų dekoruotų sausainių. Stalo dekoras ir užkandžių pateikimas – ne mažiau svarbu ir linksma: virtos grietinėlės kremą pateikėme pieno ąsotėliuose, vaisių salotas – stilizuotose konservų mini skardinėse, atsigėrimui – morkų sultys buteliukuose su vardine etikete", − pasakojo R. Markaitienė, kuri asmeniškai rūpinosi Sandros šventės įgyvendinimu.

Dekoras. „Stalą dekoravome „vyriškai": sukulentai stiklo vazose su akmenukais, aplinkoje – daug žalumos, motociklas „Harley Davidson", odinis kelioninis lagaminas, personalizuotas ženklas ant sienos ir linksmų spalvų burbulų šviečianti girlianda. Kvietimai – odiniai, o padėkos dovanėlėse – kūdikio marškinėlių formos trapūs sausainėliai", − pasakojo R. Markaitienė.

Šventės veiklos scenarijus. Sandrai norėjosi turėti kuo daugiau šventės prisiminimų, nes atskiros nėštukės fotosesijos ji daryti neplanavo, taigi viso vakarėlio metu vyko stilizuota fotosesija. Be to, svečiai į šeimos knygą rašė patarimus tėveliams, rinko galimus vardus būsimam mažyliui, atsakinėjo į būsimai mamai kylančius klausimus, dalijosi patirtimi ir besimėgaudami išskirtinėmis vaišėmis gerai leido laiką.

Paklausta, ko kviečiami svečiai tikėjosi ir ko klausė prieš vakarėlį, Sandra paatviravo: „Pagrindiniai klausimai buvo susiję su būsimo kūdikėlio kraiteliu: svečiai klausė, ar yra sudarytas dovanų sąrašas, ar turiu pasirinkusi tam tikras spalvas kūdikio kambariui bei garderobui, ar jau įsigijau vieną ar kitą daiktą ir pan.".

Patarimai, kaip organizuoti kūdikio laukimo vakarėlį

Organizuoti tokią šventę ar ne – labai individualus ir netgi intymus klausimas. Visgi planuojančioms organizuoti kūdikio laukimo vakarėlį pateikiame Sandros rekomenduojamą darbų planą:

  1. Aptarti su vyru, kokia šventės tema labiausiai atspindėtų jus, jūsų šeimos gyvenimo būdą bei būsimą mažylį.

  2. Apgalvoti, kaip būtų galima išpildyti jūsų sugalvotą temą, kokios spalvos, detalės turėtų dominuoti.

  3. Sudaryti būsimų svečių sąrašą (siūlyčiau kviesti tik pačius artimiausius ar apsiriboti tik geriausiomis draugėmis).

  4. Išsirinkti būsimo vakarėlio vietą (ir laiką) – šventė vyks jūsų namuose, o galbūt kažkur mieste, gamtoje ar kitoje jums patinkančioje vietoje (jei samdysite šventės organizatorius ar maisto tiekėjus, jie gali surasti ir pasiūlyti jūsų idėjos įgyvendinimui tinkamą, gal net labai originalią, vietą).

  5. Paruošti ir išsiųsti kvietimus (šiuo metu vis populiaresni elektroniniai kvietimai).

  6. Apgalvoti šventines vaišes bei gaiviuosius gėrimus (alkoholinių gėrimų siūlyčiau atsisakyti). Šiai šventei labiausiai tinka įvairios užkandėlės, vieno kąsnio sumuštiniai, mini patiekaliukai, desertai, sultys ir pan.

  7. Suplanuoti visus tos dienos logistinius klausimus, kas, ką ir iš kur turi paimti/atvežti/nuvežti (jeigu nesamdote profesionalios komandos).

  8. Susiplanuoti veiksmus ir skirti pakankamai laiko visos šventės vietos puošybai.

  9. Pasiruošti šventės scenarijų – numatyti, ką jūs veiksite susirinkus svečiams. Jei planuosite žaidimus, stilingai susimaketuoti korteles ar kitą reikalingą medžiagą.

  10. Sudaryti dovanų sąrašą (labai pravers, kai svečiai pradės klausinėti, ko jums labiausiai reikia).

  11. Nepamiršti paruošti padėkos dovanėlių svečiams.

  12. Apgalvoti savo aprangos stilių, kad jaustumėtės ne tik gražiai, bet ir patogiai ir galėtumėte džiaugtis švente.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis