Tyrimas atskleidė, kad daugumai porų vaikas džiaugsmo neatneša

Du trečdaliai tėvų sulaukę pirmagimio jaučiasi tokie pat nelaimingi, kokie žmonės būna netekę darbo ar mirus partneriui. Tai labiausiai taikytina gerai išsilavinusiems ir vyresnio amžiaus tėvams. Dėl šios priežasties po pirmojo kūdikio gimimo daug tėvų nebenori turėti daugiau atžalų.

Tyrimo rezultatai buvo pristatyti leidinyje „Demography".

Tėvų buvo paprašyta įvertinti savo laimę skalėje nuo vieno iki dešimties likus dviem metams iki pirmagimio gimimo ir metams po jo. Tyrėjai nustatė, kad laimė per tą laikotarpį sumažėja vidutiniškai 1,3 punkto.

Palyginimui, partnerio mirtis ar nedarbas laimę sumažino vienu, skyrybos - 0,6 punkto. Tokie rezultatai gauti nuo 1984 iki 2010 metų apklausus 20 tūkstančių žmonių. Tėvai, kurių laimės pirmagimis nesumažino, 14 procentų labiau linkę susilaukti dar vienos atžalos.

Profesorius Mikko Myrskyla iš Londono ekonomikos mokyklos, vadovaujantis Maxo Plancko institutui Vokietijoje, sako: „Tėvų patirtis su pirmuoju gimdymu ir po jo prognozuoja, kokio dydžio šeima bus. Dėl mažo gimstamumo susirūpinę politikai turėtų atkreipti dėmesį į tėvais tapusių žmonių gerovę prieš ir po pirmojo vaiko gimimo".

M. Myrskyla nustatė, kad 30 procentų tėvų nesijautė nelaimingesni susilaukę pirmagimio, o štai trečdalio tėvų pasitenkinimas gyvenimu skalėje dėl to krenta net dviem punktais. Tėvų lytis laimės lygiui įtakos neturi. Taip pat rezultatai nepriklauso nuo pajamų, gimimo vietos ar santuokinio statuso.

Motinos ir tėvai virš trisdešimties, kurių mokslai truko daugiau nei dvylika metų, ypač daug dėmesio skyrė savo gerovei apsispręsdami, ar turėti daugiau vaikų.

Nors tėvai nenurodė savo nelaimingumo priežasčių, profesoriaus M. Myrskylos teigimu, kiti tyrimai parodė, kad tėvais tapę žmonės skundžiasi „miego trūkumu, įtampa santykiuose ir jausmu, kad prarado laisvę ir savo gyvenimo kontrolę". Svarbus vaidmuo gali tekti ir sunkumams derinant šeimos gyvenimą ir darbą.

Profesorius M. Myrskyla teigia, kad nepaisant laimės sumažėjimo gimus pirmagimiui, dviejų vaikų susilaukę tėvai padidina „bendrą gyvenimo laimės" koeficientą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis