Kaip nustatyti būsimo vaiko lytį, kai to dar niekas nežino

Jei esate nėščia ir negalite nė pagalvoti apie patiekalus, kuriuos anksčiau mėgote - ar apskritai apie bet kokį maistą - greičiausiai, laukiatės berniuko, teigiama naujame tyrime.

Lenkų tyrėjai išsiaiškino, kad pirmuosius du nėštumo trimestrus berniukų besilaukiančios moterys labiau nei moterys, besilaukiančios mergaičių jaučia atgrasumą maistui. Tyrimo išvados buvo paskelbtos žurnale „Physiology and Behavior".

Teoriją, kad motinos bjaurėjimasis maistu užprogramuotas, siekiant apsaugoti vyriškos lyties embrioną (būtent jie, kaip parodė kiti tyrimai, yra labiau pažeidžiami, nei moteriškos lyties embrionai) iškėlė Agnieszka Żelaźniewicz ir jos kolega iš Lenkijos Vroclavo universiteto. Šis šlykštėjimosi maistu jausmas gali skirtis nuo nėštumo pykinimo, nors jie greičiausiai ir yra susiję.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Kaip tinkamai pasiruošti gimdymui
Kaip dvynukus auginti sekasi Alai Pugačiovai ir Maksimui Galkinui

Žmonės nuo seno bando sukurti teoriją, kaip nuspėti dar negimusio kūdikio lytį, bet šis tyrimas yra pirmasis atliktas moksliniu lygmeniu.

Mėginimas nuspėti kūdikio lytį iki gimimo gali atrodyti keistas šiais laikais, kai egzistuoja ultragarso aparatas, padedantis gana tiksliai atsakyti į šį aktualų klausimą. Akušerijos ginekologijos daktarė Diana Bitner teigia, kad nemažai porų vengia tyrimų ultragarsu, bet kūdikio lytį sužinoti nori.

„Yra porų, kurios nenori sužinoti kūdikio lyties tirdamiesi ultragarsu, jiems įdomiau spėlioti",- sako D. Bitner. Ji priduria, kad naująjį metodą galima pavadinti „Dvokiančių kojinių testu" ir įtraukti į ilgą išbandytų, nors ir ne visada veiksmingų metodikų, padedančių atspėti kūdikio lytį iki gimimo, sąrašą.

Pavyzdžiui, vienas iš nustatymo metodų – pagal pilvo padėtį. Sakoma, kad jei nėščiosios pilvas nusileidęs gan žemai, reiškia, gims berniukas, o jei jis aukštai – mergaitė. Įdomu tai, kad žirgų augintojai taiko panašią metodiką nuspėdami kumeliuko lytį: jei kumelės pilvas platus, reiškia, ji atsives kumelaitę, o jei nusileidęs žemai, reiškia, gims kumeliukas.

Kitas nuo senų laikų populiarus spėjimo būdasšvytuoklės testas. „Reikia paimti adatą, pririšti ją prie siūlo ir iškelti virš mamos pilvo, – aiškina ji. – Jei adata ims suktis pagal laikrodžio rodyklę – gims mergaitė, o jei prieš laikrodžio rodyklę – berniukas."

Liaudyje sklando daug prietarų, kaip pagal įvairius požymius atspėti vaiko lytį jam dar negimus
Vida Press

Naujojo tyrimo autoriai tvirtina, kad moters pasišlykštėjimo maistu pojūtis susijęs su jos imunine sistema, kuri bando apsaugoti augantį vaisių. A. Żelaźniewicz teigimu, bjaurėjimasis maistu skirtas apsaugoti itin pažeidžiamą vyriškos lyties embrioną, kad jį nešiojanti mama laikytųsi atokiau nuo neaiškių maisto medžiagų.

Norėdami patikrinti šią teoriją, tyrėjai pasikvietė 92 nėščias moteris ir paprašė jų pirmojo, antrojo ir trečiojo nėštumo trimestro metu užpildyti anketą, skirtą patikrinti jautrumo maistui ir kvapams lygį. Moterų buvo paprašyta įvertinti pykinimo, kurį jos jaučia perskaičiusios konkrečius scenarijus, lygį nuo vieno iki penkių balų. Scenarijų pavyzdžiai: „Gurkštelėjusios limonado pastebite, kad tai ta pati stiklinė, iš kurios ką tik gėrė jūsų pažįstamas", „Man būtų nemalonu užsukus į biologijos kabinetą pamatyti tikrą preparuotą žmogaus ranką stiklainyje", „Man nepatiktų, jei parke man kelią perbėgtų žiurkė" ir pan.

Paaiškėjo, kad pirmąjį ir antrąjį trimestrą berniukus nešiojančios moterys daug labiau šlykštisi minėtomis situacijomis, nei moterys, nešiojančios mergaites.

D. Bitner nėra tikra, kad „Dvokiančių kojinių testas" yra tikslesnis, nei kiti liaudyje nuo seno žinomi kūdikio lyties spėjimo būdai, tačiau tyrėjų išdėstyta teorija, susiejanti pykinimą su imunine sistema, jai atrodo intriguojanti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis