Gimė vaikas: kokia dovana tinkamiausia, o kokių geriau nenešti?

Augusto seilinukų kolekcijos pakaks ne tik jam, bet ir dar kokiems penkiems vaikams. Mat kone kas antri su mažuoju susipažinti atvykdavę lankytojai dovanodavo jų rinkinį. Žinoma, smagu - dar nei vieno seilinuko neprisireikė pirkti. Tačiau šie vis dėlto atsiduria „ko tikrai nedovanoti naujagimiui“ sąraše.

Tik va su sąrašu „ko reikėtų mėnesio mažyliui“ kur kas sunkiau – net ir 10 mėnesių mamos stažas nelabai prideda originalių minčių. Kurių, maniau, bus apstu man prisireikus lankyti kokį naują žmogelį – pagalvodavau kaskart, tardama „ooo, ačiū!“ už įteiktus seilinukus.

Šį sekmadienį vieną naują pasaulio gyventoją ir aplankėme. Ir, deja, originalumu įteikdami dovaną nesuspindėjome.

Na, tiesą sakant, turiu tokią mažą „dovanosiu tik kažką originalaus“ ligą – arba bent jau apsieisiu be kasdienai, buičiai skirtų staigmenų, kaip ir be vokelių su grynaisiais ar čekiais parduotuvėje.

Juk dovana – ne įteikiamas daiktas, o kartu ir žinia – ne kiek pinigų išleidai, o kiek laiko ir pastangų įdėjai, ieškodamas to, kas tikrai priverstų pasakyti „Vau!“. O čekis apsipirkti prekybos šių kriterijų tiesiog neatitinka.

Bet vis dėlto priėjau išvadą, kad kūdikiai dovanų klausimu - priešingas reikalas.

Naujagimiams pirmosiomis dienomis daug nereikia - jų norai kol kas dar labai minimalūs. O tėveliai, neabejoju, visą arsenalą reikalingų priemonių pirmiesiems keliems mėnesiams tikrai turi apsirūpinę.

Čia turbūt reikėtų būti racionaliu dovanotoju - įteikti, kas neabejotinai pravers auginant mažylį ir vengti visokių mielų smulkmenėlių - patikėk, iš tų dešimties pliušinių meškučių naudos mažai, kad ir kaip mielai jie beatrodytų.

Renkant dovaną turbūt reikėtų vadovautis viena taisykle - dovanoti tai, ko antras toks pats vienetas nepamaišytų. Tad stalčius seilinukų, deja, ne itin naudinga.

Taigi, mano pasiūlymai būtų paprasti:

Sauskelnės – jos tikrai nebus nugrūstos į spintą! Gal tai ir pati banaliausia dovana, tačiau pati naudingiausia. Paskaičiuok: naujagimiui perdien prireikia mažiausiai 10 sauskelnių. Jų parduotuvėse visokiausių, tad derėtų pasitikslinti, kokias dovanoti - vienkartines ar daugkartines, užmaunamas ar užsegamas, galiausiai, kokio svorio vaikui tinkamas.

Tyrelės – su kiek ilgesne galiojimo trukme. Žinoma, šių dar neprireiks mažiausiai pusmetį, tačiau atėjus laikui ragauti pirmuosius tyrių šaukštus, mama tau padėkos. Mat ne visos jos nukeliaus į mažojo burnytę - pusė, greičiausiai, į šiukšlinę. Viena netiks, kita greit atsibos - skaniausio kąsnio paieškos kainuoja.

Laikausi principo, kad žaislų vaikams per daug nebūna (kaip ir batų moters spintoje!). Kiekvienas barškutis, migdukas ar muzikos instrumentas - labai naudingas. Tik užuot dovanojus pliušinukus, rinkis lavinamuosius - jų pasirinkimas vaikams iki metų didžiulis!

Vaikų prekių parduotuvės čekis. Dar viena dovana, kurios baidžiausi, tačiau labai dėkojau padovanojusiems tokių! Juk mama vaikams skirtoje parduotuvėje visada ras ką nu(si)pirkti!

Knygelės – šių lentynoje taip pat niekad nebus per daug.

Jei nenori rizikuoti padovanojant kažką ne tą, o tėvų prašyti pagalbos kaip ir nedrąsu, griebkis paprasto sprendimo - smagi taupyklė su pirmuoju „indėliu“. Pavyzdžiui, mes sąžiningai kaupiame visus padovanotus pinigėlius - svajoju, kad užaugęs Augustas už juos galės ištrūkti į kelionę aplink pasaulį! Juk taupyklei pripildyti dar liko 17 metų su keliais mėnesiais!

O šių dovanų siūlyčiau vengti:

Pliušiniai meškučiai, atrodo, yra vienas svarbiausių vaikystės atributų. Tačiau dešimčių jų mažajam tikrai nereikia. Juo labiau, pliušinukai iki pirmojo gimtadienio jam mažai terūpės.

Buteliukai, čiulptukai ir kitokie kūdikio buities pagalbininkai - čia mama geriausiai žino, ko mažiausiajam reikia.

Drabužėlių tėveliai dažniausiai turi mažiausiai keliems mėnesiams į priekį, tad šių dovanoti dažniausiai neverta.

Seilinukų iki pirmųjų košelių greičiausiai neprireiks, o ir jų tokia gausybė, kad geriausiai mamai išsirinkti, kuris jos mažajam labiausiai tiks.

Kad ir kokios mielos būtų mažųjų pėdutės, stalčiaus kojinyčių jam dar nereikia. Pirmąjį pusmetį taupesni tėveliai gali išsiversti vos su keliom porom kojinaičių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis