Ką reikia padaryti likus mėnesiui iki gimdymo

Paskutinį mėnesį prieš gimdymą jūs greičiausiai jau nebedirbate. Siūlome jums 9 darbų sąrašą, kuriuos gerai būtų suspėti atlikti iki gimstant vaikeliui.

Suplanuokite kampelį vaikui

Netrukus jūsų namuose apsigyvens naujas gyventojas, todėl jei to nepadarėte iki šiol, tapkite „interjero dizaineriu" ir suplanuokite, kur ir kaip gyvens jūsų vaikas. Žinoma, pirmaisiais gyvenimo mėnesiais viskas, ko jam reiks - jūsų meilė, rūpestis, šiluma ir pienas. Tačiau verta suplanuoti, kur stovės jo lovelė, kur pastatysite vystymo lentą ar lentyną/spintą, skirtą jo daiktams sudėti. Ar jau apgalvojote, kur ir kaip maudysite vaiką? Pamatuokite, ar kūdikio vonelė tilps vonioje. O kur planuojate laikyti vežimėlį, kėdutę? Dabar pats laikas perplanuoti savo namus ir paruošti juos vaikučio atėjimui.

Baikite pirkti kraitelį

Žinoma, tai nereiškia, kad siūlome pirkti visko ir daug, anaiptol - siūlome neskubant apsvarstyti, ko jums gali prireikti gimus vaikui ir įsigyti tai iki gimdymo. Galimybių pirkti kraitelį šiandien yra daug. Tradicinės vaikų prekių parduotuvės, interneto parduotuvės Lietuvoje ir užsienyje, turgus, mamų virtualūs turgūs, kuriose apstu prekių „iš antrų rankų" - rinkitės, kuris būdas jums patogiausias.

Skirkite laiko tik sau

Paskutinis mėnuo prieš gimdymą yra puikus laikas skirti laiko tik sau. Jūsų laukia nebaigta skaityti knyga ar pradėtas mezginys? Puiki proga juos užbaigti. Taip pat rekomenduojame apsilankyti kirpykloje, pas pedikiūro ar manikiūro specialistą. Gimus vaikeliui pirmas savaites kažin ar norėsis (ir bus galimybių) išbėgti pasigražinti.

Nėštumo kursai

Jeigu dar nebuvote kursuose, kuriuose pasakojama apie gimdymą bei naujagimio priežiūrą, dabar būtų pats metas apsilankyti. Kursų dalis, kuomet kalbama apie nėštumą jums kažin ar aktuali, tačiau patyrusių lektorių pasakojimas apie gimdymo skausmų palengvinimą, masažą sąrėmių metu ar kūdikio žindymą jums tikrai labai pravers. Būtinai pasiteiraukite apie tokių paskaitų trukmę bei vyro dalyvavimą. Tokiuose kursuose moterys sutinka daug bendraminčių, su kuriomis draugystė neretai tęsiasi ir vėliau.

Apsilankykite gimdymo namuose

Ar jau žinote, kur gimdysite? Jeigu ne, pats laikas pasidomėti gimdymo namais bei gimdymo galimybėmis juose. Šiandien kone visos ligoninės nėščiosioms organizuoja atvirų durų dienas, kuomet kviečia ateiti į pažintines ekskursijas. Jeigu tik turite galimybę, būtinai nueikite ir susidarykite savo įspūdį. Gimdymo namuose akušerė papasakos, kur pirmiausia patenka atvažiavusi gimdyvė, kokios apžiūros jos laukia, parodys gimdyklą. Jausitės tikrai drąsiau išaušus gimdymo dienai, kai žinosite, aks jūsų laukia.

Pasirinkite ligoninę ir gydytoją, kuris prižiūrės jūsų vaiką

Paskutinį mėnesį prieš gimdymą rekomenduojame pasidomėti, kokią sveikatos priežiūros įstaigą išrinksite savo vaikui. Išsiklausinėkite nusižiūrėtoje įstaigoje, kokia yra naujagimio registravimo tvarka. Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, Lietuvoje kiekviena ligoninė nustato savo naujagimių lankymo bei priežiūros tvarką: vienos medicinos įstaigos gimus vaikui, į namus pirmai apžiūrai siunčia gydytoją, kitos - slaugytoją.

Laikas draugėms

Paskutinis mėnuo prieš gimdymą - puiki proga susitikti su seniai matytomis draugėmis. Praleiskite su jomis smagų laiką, šnekučiuodamos apie mergaitiškus reikalus. Jeigu dar nesusibičiuliavote su kitomis nėščiosiomis, pats laikas susirasti „likimo draugių": panaršykite interneto mamų forumuose ar apsilankykite nėščiosioms skirtuose užsiėmimuose.

Tinkamai maitinkitės

Prieš gimdymą medikai pataria nėščiosioms maitintis sveikai, vengti gazuotų gėrimų, kaloringų konditerinių gaminių, aštrių patiekalų ir menkaverčių užkandžių, tokių kaip traškučiai ir spurgos. Teikite pirmenybę vaisiams, daržovėms, kokybiškai neriebiai mėsai, grūdų patiekalams.

Įamžinkite pilvuką

Ne visos nėščiosios pageidauja nėščiųjų fotosesijos, tačiau jeigu jūs norėjote ir nespėjote to padaryti, atlikite tai šiandien, nelaukite rytojaus. Kitos tokios progos gali tekti laukti labai ilgai. Jeigu nenorėsite, jūsų nuotraukų niekas nepaviešins, o asmeniniame albume saugomos nėštumo akimirkos ilgai primins jums apie svarbų gyvenimo etapą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis