Patarimai tėvams, kurie pradeda primaitinti kūdikį

Motinos instinktas labai galingas. Jeigu jūs manote kad kūdikis papildomam maitinimui pasiruošęs, ko gero esate teisi. Jeigu kūdikis neparodys didelio susidomėjimo nauju maistu, atidėkite papildomą maitinimą kelioms dienoms ir vėl bandykite.

Vaiko atėjimą į šį pasaulį lydi keisčiausios tradicijos
Kas vaikui geriau: griežti tėvai ar viską leidžiantys?

Iki šiol buvo patariama kiekvieną naują produktą pradėti maitinti atskirai, palaukti tris dienas prieš siūlant kitą. Tačiau išskyrus galimą alergiją arba jūsų susirūpinimą dėl vaiko reakcijos į tam tikrą maisto produktą, nėra jokios priežasties neduoti naujų patiekalų nuosekliai diena iš dienos.

Būkite atidūs ir nemažinkite pieno kiekio, pradėję papildomai maitinti kūdikį. Pienas vis dar yra pats svarbiausias jūsų kūdikio augimui ir vystymuisi.

Kūdikiui reikia kuo įvairesnio maisto, Po pirmųjų paragautų ir pamėgtų patiekalų galite duoti vaisių ir daržovių derinių, tokių kaip morka su kriauše, kriaušė su abrikosais, morka su kalafioru, cukinija su bulve ir brokoliu ar kalafioru, ir pan.

Būkite atidūs! Citrusiniai vaisiai, ananasai, uogos ir kiviai gali sukelti alerginę reakciją jautriems kūdikiams.

Vaisiai

Visų pirma kūdikis turėtų būti maitinamas tyrėmis, virtomis iš obuolių ar kriaušių, arba trintais nevirtais bananais ar papaja. Po pirmųjų keių savaičių galima pabandyti kito nevirto trinto vaisiaus. Tinka melionas, persikas ar slyva.

Džiovintus vaisius galima ragauti tik labai mažais kiekiais. Jie maistingi, bet gali laisvinti vidurius. Jeigu nerimaujate dėl pesticidų, rinkitės ekologiškus vaisius ar daržoves.

Daržovės

Kai kurios mamos pradžiai mieliau renkasi daržoves, o ne saldžius vaisius.

Geriausia pradėti nuo ropinių daržovių, ypač morkų, nes jos yra natūraliai saldžios. Skirtingos daržovės turi skirtingų vitaminų bei mineralų, jų įvairovė neįkainojama vėliau.

Daugelis daržovių turi gan stiprų skonį bei kvapą, pavyzdžiui brokolis. Jį galite maišyti su bulve ar ryžiais, kad būtų skaniau. Maži kūdikiai mėgsta gana švelnų maistą.

Ryžiai

Dar viena geras pasirinkimas pirmajam papildomam maitinimui yra ryžiai. Sumaišyti su vandeniu, motinos pienu ar pieno mišiniu, jie yra lengvai virškinami. Rinkitės natūralius arba paruoštus be cukraus. Derinkite paprastą ryžių košę su vaisiais ir daržovėmis.

Maisto vientisumas, tirštumas

Pačioje papildomo maitinimo pradžioje ryžių, vaisių ar daržovių tyrelės turėtų būti pakankamai skystos ir minkštos. Tai reiškia, kad dauguma daržovių turėtų būti verdamos, kol visai suminkštės, kad būtų lengva jas sutrinti. Reikėtų praskiesti košę, kol jūsų kūdikis pamėgs naują maistą. Tam galite naudoti motinos pieną ar pieno mišinį, taip pat virintą vandenį.

Kai jūsų kūdikis pripras prie naujo maisto, galite pradėti mažinti skysčio kiekį, pilamą į košes. Tai paskatins mažuosius po truputį kramtyti. Viskas turi vykti natūraliai. Noras kramtyti atsiras prasikalus pirmiesiems dantukams (dažniausiai tarp šešto ir dvylikto mėnesio). Galite sutirštinti tyrę naudodami ryžius ar džiūvėsėlius. Kai kūdikis paaugs ir įpras prie papildomo maitinimo, galėsite duoti paragauti kai kurių žalių ar truputį apvirtų vaisių ar daržovių (kad išliktų kuo daugiau vitamino C).

Prieš virimą ar trynimą nulupkite žievę, išimkite šerdį ir pašalinkite vaisių sėklas. Daržovės su žieve ar sėklomis turėtų būti pertrintos per sietą. Tokia tyrė bus lengviau virškinama. Ankštinių daržovių ankštys šiame etape dar netinka.

Kiekiai

Iš pradžių nesitikėkite, kad jūsų kūdikis suvalgys daugiau nei 1-2 arbatinius šaukštelius tyrės. Todėl paruoškite mažas maisto porcijas, pvz., ledo gabaliukams šaldyti skirtuose indeliuose. Kai kūdikis pripras valgyti papildomą maistą, atšildykite daugiau nei tris kubelius arba tiesiog pradėkite šaldyti maistą didesniuose induose.

Gėrimai

Vanduo yra geriausia gėrimas, kurį galite pasiūlyti kūdikiui, bet šviežiai spaustos sultys turi daugiau vitamino C, kuris padeda įsisavinti geležį. Jeigu kūdikis alergiškas apelsinų sultims, duokite paragauti juodųjų serbentų ar erškėtuogių sulčių. Atskieskite vieną dalį sulčių mažiausiai trimis dalimis virinto vandens. Tokios praskiestos sultys mums atrodo silpnos, bet kūdikiui jos bus pakankamai saldžios, nes jis dar nėra įpratęs prie cukraus. Venkite saldintų gėrimų, nes jų paragavę kūdikiai gali nebenorėti gerti vandens.

Jeigu pirksite vaisių sultis, jos turi būti nesaldintos. Bet netgi tos, ant kurių etikečių rašoma „nesaldintos“ ar „be cukraus“ vis tiek turi šiek tiek cukraus, o rūgštys gali sukelti dantų ėduonį, Geriausia, kad kūdikis gertų vandenį.

Kai namuose yra mažas kūdikis, sulčiaspaudė labai naudinga. Iš daugumos vaisių ir daržovių galima spausti sultis ir gerti šį maistingą gėrimą.

Patarimai, kaip pratinti kūdikį prie papildomo maisto

  1. Gaminkite ryžių košes ar vaisių bei daržovių tyres skystas ir minkštas, naudodami motinos pieną ar pieno mišinį, nesaldintas sultis ar virintą vandenį. Tokias tyres patogu maišyti buteliuke nuimamu viršumi, kurį po to reikia sterilizuoti.

  2. Patogiai pasisodinkite kūdikį ant kelių ar maitinimo kėdutėje. Abu būsite apsaugoti nuo maisto atpylimo!

  3. Pasirinkite laiką, kai jūsų kūdikis nėra pašėlusiai alkanas arba duokite jam šiek tiek pieno prieš papildomą maitinimą.

  4. Kūdikiai negali laižyti maisto nuo šaukšto, todėl pasirinkite mažą, plokščią plastikinį šaukštelį nuo kurio maistas lengviau nuslystų ir patektų ant kūdikio lūpų (įsigykite specialų maitinimo šaukštelį).

  5. Pradėkite nuo vieno maitinimo per dieną. Pirmenybė teikite pietų metui. Iš pradžių užtenka dviejų šaukštelių.

Ištrauka iš Annabel Karmel knygos „Kūdikių ir mažų vaikų mitybos planas: 200 greitai ir lengvai paruošiamų sveikų patiekalų receptų".

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis