Rima: neįsivaizduoju savęs žindančios (psichologės komentaras)

Ne visos moterys svajoja žindyti vaikelį. Yra ir tokių, kurios dar nėštumo metu abejoja, ar to norėtų ir galėtų. Vieną tokį mums atsiųstą laišką paprašėme pakomentuoti psichologės Vilmos Petrikienės.


Iš Rimos laiško:


"Laukiuosi vaikelio, liko 1 mėnuo iki gimdymo, bet niekaip neįsivaizduoju savęs maitinančios kūdikio krūtimi. Vaikelis labai laukiamas, bet net nežinau, kodėl man kelia šleikštulį kūdikio maitinimas krūtimi".



Į klausimą atsako individualiosios psichologijos konsultantė Vilma Petrikienė.


Laba diena, Rima,


Visų pirma, sveikinu jus netrukus tapsiant mama, ypač, jei tai jūsų pirmagimis. Ir noriu drauge su jumis pasidžiaugti, kad vaikelis yra laukiamas. Tai ženklas, kad būsite puiki mama. Taip pat suprantu, kad artėjant didžiajam susitikimui kyla klausimų ir/ar nerimo, kaip viskas bus. Tai normalu, nes pokyčiai laukia išties dideli.


Jau nėštumo metu moterys susiduria su tam tikrais veiklos ar norų apribojimais. Kintantis kūnas, artėjantis gimdymas, vėliau žindymas kelia įvairių jausmų. Priimkite juos. Leiskite sau juos išjausti.


Ir tuo pat metu paklauskite savęs: „Kas su manimi vyksta; ką man tai reiškia; ar esu pasiruošusi ir toliau dalintis savo kūnu (žindymas krūtimi) su laukiamu vaikeliu; o gal įsivaizduojamas žindymas kelia šleikštulį, nes net koktu kaip ilgu „senų gerų laikų", kai su draugais nerūpestingai šėldavom iki ryto ar panorėjusi išgerdavau litrą kokakolos; ir t.t.".

Jei paguosiu, būna net žindžiusių moterų, kurioms sunku prisiminti, kaip jos žindė, kaip apskritai tai daroma ir ar mokės vėl tą daryti. Neskubėkite. Jūs neturite apsispręsti šią minutę. Žindysite ar ne, vis tiek būsite geriausia mama savo vaikui. Tik norėčiau padrąsinti kalbėtis apie jums kylančius jausmus su vaikelio tėčiu arba su kitu žmogumi, su kuriuo jausitės saugi. Bet koks aplinkinių spaudimas daryti tą ar aną ką tik tapus mama gali būti be reikalo jaudinantis.

Pabaigai norėčiau pasidalinti keletu minčių apie tai, kodėl vis dėlto vertėtų pabandyti žindyti. Kūdikio žindymas krūtimi yra gamtos dovana tiek mamai, tiek vaikui.


- Tai greičiausias ir arčiausias būdas kurti ryšį su vaikeliu.


- Tai įvairių ligų profilaktika abiems.


- Tai labai patogu ta prasme, kad visada su savimi turite tinkamiausios sudėties, reikiamos temperatūros maisto savo mažam stebuklui, o maitinimas pagal poreikį (maitinimas mišinukais vyksta pagal nustatytą grafiką) yra susijęs su besiformuojančiu kūdikio saugumo jausmu.


Linkiu jums sėkmės bei džiugaus susitikimo!


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis