6 patarimai, kad vaikas naktį miegotų neprabusdamas

(1)

"Kaip šiandien miegojot?", - klausiu vienerių metų sūnų auginančios draugės. "O, šiandien labai gerai miegojom, kėliausi tik tris kartus", - sako ji man. Tuo tarpu kai kurie vaikai jau nuo šešių mėnesių išmiega visą naktį nepribusdami. Kodėl taip yra? Vienareikšmio atsakymo nėra, tačiau keletas patarimų, kaip pagerinti vaiko nakties miegą, yra. Pateikiame juos.

Pirmas patarimas: saikingai dozuokite naujų įspūdžių dieną


Šis patarimas iš tiesų veikia, galite įsitikinti patys. Būna dienų, kuomet šeima turi daug reikalų: su vaiku važiuoja į svečius, tada dar apsiperka parduotuvėje, grįžę įsijungia televizorių, kad pažiūrėtų mėgstamą laidą. Tikimybė, kad praleidęs tokią itin daug įspūdžių turėjusią dieną mažylis miegos prasčiau yra didesnė, negu tada, jei diena buvo rami ir nepripildyta streso.


Prieš miegą kelias valandas ne žiūrėkite televizorių (net jei jis įjungtas tarsi "fone"), o išeikite ramiai pasivaikščioti į gryną orą arba bent jau pravėdinkite kambarius, įleisdami gaivaus oro. Prieš miegą tinkamiausi ramūs žaidimai - piešimas, lipdymas, dėlionių dėliojimas, o ne šėliojamas, kai vaikai dūksta iki nukritimo. Kitaip sakant, jei diena buvo rami, neįtempta, tokia bus ir naktis.

Shutterstock nuotr.

Antras patarimas: lova yra skirta miegojimui, o ne žaidimams ar bausmėms


Kai kurios šeimos nuo gimimo guldo kūdikį į savo lovą ir miega kartu. Kitos renkasi vaiko guldymą ir migdymą atskiroje lovoje, kuri būna arba netoli tėvų lovos, arba kitame kambaryje.


Labai svarbu atminti dar vieną dalyką, nuo kurio priklauso ilgas ir kokybiškas miegas naktį. Tai - taisyklė, jog lova yra skirta miegojimui, o ne žaidimams. Kartais tėvai vaikišką lovelę naudoja kaip žaidimų maniežą, pridėdami ten daug žaislų ir įkeldami vaiką, kad jis ten žaistų. Arba dar blogiau - lovelė atlieka "kalėjimo" funkciją, kai tėvai grąsina vaikams: "Būsi negeras- eisi miegoti", "Neklausai? - Tuo paguldysiu tave į lovą".

Shutterstock nuotr.

Trečias patarimas: tinkama aplinka miegui


Vienos dažniausių klaidų - per didelė kambario temperatūra, nevėdintas kambarys. Iš tiesų miegoti yra sveikiau šiek tiek vėsesniame kambaryje, o ne itin šiltame. Šildymo sezono metu kambaryje gali būti per sausas oras, todėl verta jį drėkinti.

Shutterstock nuotr.

Ketvirtas patarimas: išbandyti įvairius variantus ir ieškoti, kas geriausiai tinka jūsų vaikui


Jeigu viena iš pasirinktų strategijų neveikia, bandykite kitus būdus. Maudynės raminamąjį poveikį turinčiose žolelėse, šiltas pienas su medumi prieš miegą, valerijono šaknys, įdėtos į medžiaginį maišelį ir pakabintos šalia vaiko lovelės ir kt. Yra šeimų, kurios griebiasi ir netradicinių metodų - pavyzdžiui, miegančiam mažyliui leidžia tylius lyjančio lietaus garsus, esą monotoniškas garsas ramina miegant.

Shutterstock nuotr.

Penktas patarimas: išmokyti vaiką užmigti savarankiškai


Kai vaikas moka užmigti savo lovelėje pats, nenešiojamas ir nežindomas, tokį savireguliacijos mechanizmą jis panaudoja ir prabusdamas naktį. Jam nereikia kviestis mamos, kad ši suteiktų pagalbą. Kaip išmokyti vaiką užmigti patį, siūlymų yra daug. Vieni jų švelnesni, kiti (pvz. Ferberio metodas) atrodo griežtesni. Kartais pakanka vaiką paguldyti ir palaikyti jo ranką, paglostyti nugarytę, galvą, arba pagulėti šalia. Kiti būdai: lopšinė, pasakos skaitymas, mylimas vaiko žaisliukas kartu su juo.

Shutterstock nuotr.

Šeštas patarimas: ne per daug pietų miego!


Jeigu vaikas vakare nenori užmigti, miega daug kartų prabusdamas, per anksti keliasi ryte, „kaltas: gali būti per ilgas arba per vėlyvas dienos miegas.

Shutterstock nuotr.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis