Lietuvoje specialiu ženklu žymimos žindymui draugiškos vietos Apklausa

2014-uosius metus Seimas paskelbė Vaikų sveikatos metais. Akivaizdu, vaikystės laikotarpis įtakoja sveikatos rodiklius žmogui užaugus. Lietuvoje šiuo metu vykdoma akcija, kurios metu įstaigos raginamos tapti draugiškomis žindančioms mamoms ir apie tai pranešti pažymint vietą specialiu lipduku.

Mamos pieno nauda

Mamos pieno nauda jau neabejojama. Įrodyta, kad jis stiprina vaiko imunitetą, padeda vaikui optimaliai vystytis ir būti sveikam. Žindymas ir mamą, ir vaiką saugo nuo onkologinių ligų. Tyrimai skelbia, kad ši nauda tuo didesnė, kuo ilgesnė žindymo trukmė.

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) rekomenduoja mažylius iki 6 mėn. amžiaus maitinti vien tik mamos pienu ir žindymą tęsti iki vaikui sukaks dveji metai ar ilgiau.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Žindyvė pieną "gausina" gerdama alų: gydytojo komentaras
Interviu su lietuve, žinančia, kaip iš kūdikio išauginti genijų

Moterys, maitindamos mažylius savo pienu, neretai motyvuoja save tuo, kad gerina vaiko sveikatą. Tačiau žinodamos, kad padeda ir sau, jos gali rasti daugiau argumentų, kodėl verta žindyti ir kodėl verta tai daryti kuo ilgiau.

„Kadangi mūsų šeimoje yra krūties vėžiu sirgusių moterų, sužinojusi, kad žindymas gali padėti man pačiai išvengti šios ligos, jaučiausi ramiau, - teigia viena VšĮ Tėvystės centro steigėjų Vitalija Pilipauskaitė-Butkienė. - Vis dėlto dar nedaug moterų Lietuvoje žino, kad žindymas naudingas ir joms pačioms. Mūsų šalyje vis dar per mažai dėmesio skiriama ligų prevencijai".

Žindymas - krūties ir kiaušidžių vėžio prevencija

PSO  duomenimis, žindymas yra puiki onkologinių susirgimų prevencijos priemonė. Apžvelgus 47 krūties vėžio studijas, PSO konstatuoja, kad kuo ilgiau moterys žindo, tuo jos labiau yra apsaugotos nuo krūties vėžio. Tarptautinis PSO tyrimas taip pat parodė, kad kiaušidžių vėžio rizika tarp moterų, kurios žindė bent 2 mėnesius po kiekvieno gimdymo, sumažėjo 20-25 procentus. Ši informacija nėra plačiai komunikuota ir mažai kam žinoma, o onkologinių susirgimų prevencija dažnai apsiriboja ankstyvąja diagnostika.

Kita vertus, žindančios mamos ir žindomo mažylio sveikatą stipriai lemia ne tik jų pačių veiksmai, bet ir gyvenamos aplinkos faktoriai. Agresyvios buities priemonės, kosmetika, namų aplinka, net dirvožemio ir vandens telkinių tarša gali daryti neigiamą įtaką žmogaus sveikatai ir sudaryti prielaidas onkologinėms ir kitokioms ligoms rastis. Todėl didinti visuomenės sąmoningumo šiais klausimais, skatinti suprasti, ką mes galime padaryti savo sveikatos labui ir ko dėl tos pačios sveikatos turime vengti, globalioje visuomenėje yra itin svarbu.

Palanki žindymui aplinka

Žindymo sėkmei labai didelę įtaką turi tai, kokioje aplinkoje - palankioje žindyti ar ne - gyvena mama ir vaikas. Siekiant kuo daugiau pasaulio vietų pakviesti tapti palankiomis žindyti, 2006 m. mamų iniciatyva JAV buvo sukurtas tarptautinis žindymo simbolis.

Iki 2006 metų tokio tarptautinio simbolio, kuriuo būtų galima žymėti vietas, skirtas mamoms ramiai pažindyti savo kūdikiams, tiesiog nebuvo. Nors mamos pienas yra vienintelis maistas, tinkamas kūdikiams, vadinamosiose gerovės šalyse Vakaruose į kūdikio žindymą viešai vis dar žiūrima su baime, gėda ir drovumu, o „mamos ir kūdikio"  kambarys neretai ženklinamas buteliuko ženklu.

JAV leidžiamas žurnalas „Mothering" 2006 metais paskelbė žindymo ženklo kūrimo konkursą ir iš 500 pateiktų variantų išrinko Matto Daigle sukurtą simbolį. Šį ženklą šiuo metu daugelis naudoja tam, kad išreikštų paramą žindymui, tačiau jo tikroji paskirtis paprastesnė - ženklinti restoranų, parduotuvių, kino teatrų ir kitas viešąsias erdves, kad klientus žinotų, jog jų patalpose galima žindyti drąsiai. Tikimasi, kad šis ženklas taps universaliu ir atpažįstamu ženklu visame pasaulyje ir, žinoma, Lietuvoje.


Svarbu atminti, kad žindymas yra toks pat natūralus žmogaus maitinimosi procesas, kaip ir bet kuris kitas, pvz., vandens atsigėrimas ištroškus, kai jau nebesi kūdikis. Jam nereikia jokių ypatingai įrengtų specialių vietų - draugiška žindymui gali būti visa jūsų įstaigos erdvė. Tai reikš, kad jūsų įstaigos darbuotojai į įstaigoje savo mažylį pamaitinti nusprendusią mamą žiūrės su pagarba.

Vykdydamas projektą „Man skanu - mamai sveika", Tėvystės centras, kartu su Vilniaus miesto savivaldybe ir Vilniaus visuomenės sveikatos biuru, šiais metais kvietė Vilniaus miesto įstaigas ir organizacijas paženklinti savo patalpas lipduku su tarptautiniu žindymo simboliu ir kartu kurti sveikesnę ateitį. Šią akciją ruošiamasi tęsti ir 2014-aisiais - Vaikų sveikatos metais.

Norinčiuosius prisidėti prie Žindymui palankių vietų kūrimo Vilniaus ar kituose miestuose bei gauti lipduką su tarptautiniu žindymo simboliu, prašome kreiptis į "Tėvystės centrą". Ateityje numatoma sukurti žindymui palankių vietų interaktyvų žemėlapį.

VšĮ Tėvystės centras informacija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis