Kodėl vos gimusį vaiką gydytojai deda ant mamos krūtinės?

Vos tik gimusį vaikutį reikia padėti mamai ant krūtinės, nesvarbu, kokiu būdu jis gimė - natūraliai, su nuskausminimu ar atėjo į pasaulį po cezario pjūvio operacijos.

Kodėl svarbu vos gimusį vaikutį padėti mamai ant krūtinės ir kokios turėtų būti pirmosios dvi mamos ir naujagimio valandos, pasakoja Daiva Šniukaitė-Adner, tarptautinė laktacijos konsultantė, VU Medicinos fakulteto dėstytoja, VšĮ „Pradžių pradžios" steigėja,www.pradzia.org.


Kai gimsta vaikas


Gimdamas vaikas per vieną akimirką patiria beprotiškai daug pokyčių, ką jau kalbėti apie tai, kad kol gimsta, jam labai skauda. Tik naujagimis neturi skausmo atminties, todėl negali to papasakoti. Jis iš tamsos patenka į šviesą, iš 37 laipsnių šilumos - į maždaug 20 laipsnių šilumą, iš šlapios aplinkos - į sausą, iš sterilios - į bakterijomis užterštą. Mamos pilve nebuvo žemės traukos, dabar ji veikia. Naujagimis patiria didžiulę įtampą, todėl užgimusiam geriausia vieta yra mamai ant krūtinės. Ir tai galima pagrįsti. Pirmiausia, naujagimio oda apsisėja mamos odos bakterijomis. Be to, jos glėbyje jis labai gerai sušyla.


Tyrimais nustatyta, kad kai ką tik gimęs vaikas guli mamai ant krūtinės, jos krūtinės temperatūra dviem laipsniais pakyla tam, kad jį sušildytų. Įrodyta, kad jokie pašildyti vystyklai nesušildo jo taip gerai. Be to, mažylis jaučia mamos širdies dūžius, kuriuos girdėjo būdamas įsčiose, ir tai jį ramina. Apie ką tik gimusio vaikučio pirmojo kontakto svarbą atlikta daug tyrimų. Pirmasis kontaktas turi trukti tol, kol vaikas pirmą kartą pažįs, tai gali užtrukti iki 2 val. Gimdymas pasibaigia pirmuoju pažindymu. Tai gimimo ciklo pabaiga.


Nukerpama virkštelė


Vaikui gimus, virkštelė dar pulsuoja, mamos kraujas per ją palaiko naujagimio deguonies apykaitą audiniuose, neleidžia smegenims „badauti". Ji nustoja pulsuoti po 3-7 min., tada ir reikėtų nukirpti, kai vaikas jau guli ant mamos. Naujausi tyrimai rodo, kad per pirmas 3 min. po gimdymo, kol dar ateina kraujo iš pulsuojančios virkštelės, vaiko organizmas pasipildo didelėmis geležies atsargomis. Vaikams, kuriems virkštelė nukerpama anksčiau negu 3 min. po gimimo, didesnė mažakraujystės tikimybė. Daugeliui 4-5 mėn. kūdikių nustatomas mažas hemoglobino kiekis kraujyje ir siūloma juos anksčiau primaitinti kitu maistu negu mamos pienas, taip gali būti dėl per anksti nukirptos virkštelės.


Pirmasis žindymas


Iš karto po gimdymo paguldytas mamai ant krūtinės naujagimis patiria tam tikrus pirmojo kontakto etapus: pirmą kartą suverkęs, paguldytas ant mamos, nurimsta. Atsipalaidavęs ir pailsėjęs suaktyvėja, pradeda ieškoti krūties. Pastebėta, kad dažniausiai vaikas susiranda kairiąją krūtį - ten, kur plaka širdis. Kai suranda krūtį, prasideda ilgiausias laikotarpis - susipažinimo: naujagimis laižo, uosto, apžiūri iš vienos, iš kitos pusės, kol prisitaiko, apžioja ir ima žįsti. Beje, per pirmąjį kontaktą vaikas paprastai apžioja krūtį taisyklingai ir netraumuoja spenelio.


Tada paprastai užmiega abu - ir jis, ir mama. Būna, tėvai žino, kad vaikas turi susirasti krūtį, tačiau tikisi, kad taip turi nutikti per 5 ar 10 min. Vidutiniškai tai gali užtrukti iki pusantros-dviejų valandų. Labai svarbu neskubinti naujagimio. Tyrimai rodo, kad jei krūtis kišama naujagimiui į burną, kai jis nepasiruošęs, tai atbaido jį nuo krūties ir vėliau jos gali neimti. Mūsų medicinos personalas įsivaizduoja, kad naujagimiui reikia padėti, kartais mamos pasakoja, kaip „bandė įgrūsti krūtį, bet nepavyko"...


Įdomu, kad pirmas valandas po gimdymo naujagimis skleidžia tam tikrus garsus, kurių vėliau niekada neišgirsite. Tai vadinamieji šaukiamieji garsai, panašūs į kiauksėjimą, kuriais vaikas nori atkreipti mamos dėmesį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis