Nėščiųjų pykinimas ir efektyvi pagalba nuo jo

Pykinimas nėštumo metu kamuoja 75 procentus būsimų mamų. Tačiau kad ir kaip keistai skambėtų, jei jus pykina, galite džiaugtis, nes tai ženklas, kad jūsų vaikučiui viskas yra gerai.

Svarbiausia žinia, kurią skelbia nėščiosios pykinimas: mažyliui viskas gerai


Toks gardus kepsnys! Ačiū, gal nereikia. Gal puodelį kavos? Oi ne, jokiu būdu! Galbūt Jus pykina jau vien nuo minties apie maistą – o pajutusi kvapą kuo greičiau lekiate iš kambario. Tuomet jaučiatės kaip dauguma nėščiųjų - 75 procentus besilaukiančiųjų kamuoja pykinimas. Kas trečia nėščioji vemia. Kada ir kaip dažnai pasidaro bloga, apibendrinti neįmanoma. Dauguma atvejų pykinimas liaujasi pasibaigus trečiajam nėštumo mėnesiui, kai kurioms moterims pykinimas tai užeina, tai išnyksta pirmuosius šešis mėnesius.


Kad ir kokia nemaloni ši būsena, ji reiškia gerą žinią: jūsų mažyliui viskas gerai! Mokslininkų duomenimis pykinimas nėštumo metu – teigiamas ženklas.


Kodėl pykinimas kamuoja tiek daug nėščiųjų?


Šiandien žinoma, kad pykinimas nėštumo metu – paveldimas. Be to, nustatyta, kad jis susijęs su hormonais. Tyrimai parodė: moterų, kurias nėštumo metu dažniau pykina, kraujyje nėštumo hormono HCG koncentracija didesnė. Tarp aštuntosios ir dešimtos nėštumo savaitės šio hormono lygis pats aukščiausias, tai ir paaiškina, kodėl po dvyliktosios nėštumo savaitės pykina kur kas mažiau.


Rytinis pykinimas: gamtos triukas


Paguodžia Kornelio universiteto Niujorke padarytos išvados: pykinimas nėštumo metu prasmingas – tai, ką tuo metu tenka ištverti būsimoms mamoms, apsaugo negimusį mažylį. Didelio tyrimo metu buvo stebimas 80 000 nėštumų eiga. Pasirodė, kad pykinimas – tai gamtos triukas. Nėščiosios negalėjo net žiūrėti į medžiagas, galinčias kenkti nešiojamo mažylio sveikatai. Pačiame sąrašo viršuje buvo alkoholis, nikotinas ir kava. Daugelis nenorėjo ir mėsos, kiaušinių, paukštienos, žuvies. Šiuose maisto produktuose gali būti bakterijų, kurias įveikti moters imuninė sistema nepajėgi.


Amerikiečių mokslininkų hipotezę, kad pykinimas nėštumo metu padidina tikimybę pagimdyti sveiką kūdikį, patvirtina ir kiti tyrimai: jie parodė, kad pykinimo kamuojamos nėščiosioms persileidimo rizika kur kas mažesnė.


Tai padeda nuo pykinimo


Nors ir turįs teigiamų pusių pykinimas nėštumo metu yra truputį rizikingas. Moteris mažiau valgo ir geria, netenka skysčių, mažyliui tuomet gali trūkti svarbių mineralinių medžiagų ir vitaminų. Itin svarbu, kad besistengdamos pykinimą įveikti nėščiosios gautų pakankamai skysčių.


Šie patarimai gali praversti, kad pykinimas nėščiosios taip nekamuotų:


Rytinis pykinimas neretai ypač vargina, mat per naktį sumažėja gliukozės koncentracija kraujyje. Pamėginkite dar prieš atsikeldama suvalgyti sausos duonos, traputį ar džiovintų vaisių. Išgerkite truputį pasaldintos pipirmėčių arbatos – ji ramina, o gliukozės lygis kraujyje greit pakyla. Pykinimą slopina ir kitokios žolelių arbatos – melisų, aviečių lapų, ramunėlių, apynių. Padeda ir pora gabalėlių imbierų cukatų (beje, iš jų galima greit pasigaminti arbatos – tereikia tiesiog užpilti karštu vandeniu).


Gerkite skysčių - rinkitės iš to, kas Jums priimtiniausia: paprastas vanduo, atšaldyti gėrimai (vanduo, pienas), arbata, daržovių sultinys.


Alternatyva gėrimams gali būti sultingi vaisiai – pvz., arbūzai, vynuogės. Arba čiulpkite vaisinius ledus, ledo kubelį, citrinos skiltelę.


Jei pykina, verčiau vengti riebaus valgio ir stiprių prieskonių. Lengvi patiekalai- vaisiai, daržovės, pieno produktai - mažiau apsukina skrandį, be to, tai sveika mityba.


Mažam užkandžiui organizmas priešinsi mažiau nei dideliam meniu. Per dieną nedidelėmis porcijomis užkandžiaukite: sugraužkite džiūvėsį, pakramtykite nevirtų avižinių dribsnių, retsykiais suvalgykite bananą, kad skrandis nebūtų tuščias. Geriausia priemonė nuo pykinimo - neleisti jam prasidėti. Kramtant (kad ir saulėgrąžas ar moliūgų sėklas) pagausėja seilėtekis - tai slopina pykinimą.


Nuo pykinimo nėštumo metu padeda ir eteriniai aliejai – pavyzdžiui, bergamočių, mandarinų, pipirmėčių ar citrinų.


Nėra ko nerimauti, jei nėščiosios nepykina


Jei esate iš tų moterų, kurios pirmaisiais nėštumo mėnesiais gali kalnus versti ir nejunta nė ženklo pykinimo, nerimauti dėl to tikrai nereikia. Tokie nėštumai dažniausiai irgi būna be komplikacijų.


Kiekviena moteris - unikali, tad ir kiekvieno nėštumo eiga labai individuali. Juk ir mėnesinių skausmai ar priešmenstruacinė migrena kamuoja tik dalį moterų, o kitos tomis dienomis smagiai atmušinėja kamuoliukus teniso aikštelėje - lygiai taip pat vienas nėščiąsias pykina, o kitų ne.


Moteris gali visai „nesijausti nėščia", tuo tarpu vaikelis kuo normaliausiai auga ir bręsta. Užuot ėmusi be reikalo nerimauti verčiau išeikite pasivaikščioti į gryną orą ar paruoškite šviežių, gardžių salotų. Nuo to - čia mokslininkai tikrai nesiginčys - bus geriau ir Jums pačiai, ir jūsų mažyliui. 


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis