Namų vaistinėlė: ką turėti, jei namuose auga kūdikis?

Atsarga gėdos nedaro, todėl augindami vaikus namuose, visuomet būkite pasiruošę net ir netikėčiausioms situacijoms. Štai, ką geriausia turėti namų vaistinėlėje auginant kūdikį.

Drauge su gydytoja kūdikio namų vaistinėlę suskirstėme į 7 lentynėles, į kurias sudėliojome skirtingus vaistus ir priemones kūdikiui.


1 lentynėlė. Higienos priemonės


- Vatos tamponėliai (paprasčiausiai susukite juos iš vatos. Jeigu esate nepatyrusi mama, nevalykite nosytės, ausų ir bambutės higieniniais pagaliukais, nes galite sužeisti mažulėlį).

- Žirklutės bukais galais.

- Šukos ir šepetys.

- Kremas išsausėjusiai odai (jo nereikėtų naudoti, jei odelė nėra sausa).


Gydytojos pastaba: pašutusiam ar paraudusiam užpakaliukui tinka specialus tepaliukas nuo iššutimo arba pataisų sporos. Jei užpakaliukas švarus, nereikia nieko tepti.


2 lentynėlė. Vaistai nuo temperatūros


Ko jau ko, bet vaistų, mažinančių kūdikiui temperatūrą, vaistinėlėje turėti būtina. 38,5 laipsniai yra toji riba, kai patariama kūdikiui duoti temperatūrą mažinančių vaistų.


Jie būna kelių rūšių: žvakutės, dedamos į išeinamąją angą ir girdomas sirupas. Jei vaikiukas vemia, jis greičiausiai išvems išgertus vaistus, todėl naudokite žvakutes. Tačiau žvakutės netinka, jei kūdikis viduriuoja arba kai įdėjus žvakutę, jis netrukus pasituština.


3 lentynėlė. Pučia pilvuką


Jeigu nežinote, ką tai reiškia, jūsų vaikas yra laimės kūdikis, o jūs – laiminga mama. Pilvo pūtimas – labai dažna mažulėlių bėda, todėl vaistinėlėje turėkite vaistukų nuo pilvo pūtimo. Aišku, pirmiau išbandykite „natūralius“ būdus: pamasažuokite pilvuką pagal laikrodžio rodyklę, dažniau guldykite nenuoramą ant pilvuko, padeda ir šiltas vystykliukas, uždėtas ant pilvuko ar vyšnių/grikių pagalvėlės. Vaistų nuo pilvuko pūtimo yra įvairių, jie vaistinėse parduodami be recepto.


4 lentynėlė. Priemonės nuo slogos


Namų vaistinėlėje reikėtų turėti siurbtuką, su kuriuo galėsite ištraukti vaikučio snargliukus, kai jie jam trukdo, pavyzdžiui, žįsti ar kvėpuoti. Tačiau yra manoma, kad kuo dažniau siurbsite nosytę, tuo labiau dirginsite gleivinę ir sekreto tik daugės. Kai nosytė labai užsikimšusi, vaikutis neprakvėpuoja, galima papurkšti ją jūros vandeniu. Tačiau tada turite iš karto kruopščiai išvalyti nosytę, antraip vanduo nutekės ir kūdikis jį nuris. Taip pat galima plauti nosį jūros vandeniu, kurį, specialų, galima įsigyti vaistinėje.


5 lentynėlė. Vitaminas D


Išnešiotiems naujagimiams vitaminas D duodamas nuo mėnesio. Profilaktinė dienos dozė – iki 1000 veikimo vienetų, tačiau ar būtent tokios reikia jūsų mažyliui, paskirs gydytoja. Neišnešiotiems naujagimiams vitaminas D duodamas dar ankstėliau – maždaug nuo 2 savaičių.



6 lentynėlė. Multivitaminai ir žuvų taukai


Ar būtini jie jūsų angelėliui, nuspręs prižiūrintis gydytojas. Jei kūdikis gerai auga, valgo visavertį maistą, gal jų ir neprireiks. Kai vaikas dažnai serga, yra linkęs į anemiją, gydytoja gali skirti vitaminų.



Mielas kūdikis
Mielas kūdikis
Fotolia nuotr.



7 lentynėlė. Apsauga nuo saulės ir uodų bei mašalų

 

Apsauga nuo saulės rekomenduojama ne tik susiruošus prie jūros, bet ir saulėtą dieną einant su mažyliu į lauką. Kiek įmanoma, nebūkite su vaiku tiesioginiuose saulės spinduliuose. Pasirūpinkite vaikiška kepure su snapeliu ar plačiais bryliais. Kūdikiams netinka suaugusiųjų apsauginės priemonės nuo saulės – ieškokite tokių kremų ar losjonų, kurie skirti kūdikiams ir mažiems vaikams. Paprastai jie būna skirti jautriai odai, be cheminių filtrų, konservantų ir kvapų.


Sunkiau su apsauga nuo uodų ir musių – tokių priemonių, kuriomis būtų galima išpurkšti ar ištepti kūdikio odelę – kur kas sunkiau rasti. Vaistinėse teiraukitės purškalo, kuriuo galėtumėte išpurkšti kūdikio vežimą ar drabužius.


Svarbu:


- Negydykite savo atžalėlių pačios, dėl kiekvieno vaisto pasitarkite su gydytoju.

- Duokite kūdikiui tokią dozę vaistų, kurią nustatė gydytojas.

- Reguliariai peržvelkite vaistinėlę ir išmeskite nebegaliojančius vaistus.

- Laikykite vaistus vaikams nepasiekiamoje vietoje.

- Jeigu paliekate kūdikėlį močiutės ar auklės globai, parodykite joms, kur stovi vaistukai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis