Kada žaidimas gali tapti nemalonus arba net žalingas vaiko sveikatai?

Stebint laisvą ikimokyklinukų arba vaiko-suaugusiojo žaidimą galima pastebėti situacijų, kurios ne tik džiugina, bet kartais ir sukrečia.

Pastebėtos kelios žaidimų tendencijos, kurioms reikėtų užbėgti už akių. Tokių žaidimų padariniai reikšmingai paveikia vaikų pasitikėjimą savimi, kūrybingumą arba santykius su kitais žmonėmis. Vaikų darželio ISTORIJŲ NAMAI psichologė Giedrė Sujetaitė - Volungevičienė pateikia tris pavyzdžius, kada žaidimas gali tapti nemalonus arba net žalingas vaiko sveikatai.


Konkurencija

 

Dažni konkurencijos, varžytinių, “kas pirmas”, “kas stipresnis” ir panašūs žaidimai gali vaikus pastūmėti į perfekcionizmą. Tai noras nuolat pasirodyti geriausiu. Dėl šių žaidimų vaikai ilgainiui nenorės žaisti, nes vengs pralaimėti, bijos suklysti. Pralaimėjus ar padarius klaidą, juos apims didelis nusivylimas, gal net pykčio priepuolis. Azartiniams žaidimams (daugeliui stalo žaidimų) reikia pribręsti emociškai, kad vaikų pasitikėjimui jie netaptų per dideliu šoku. Manoma, kad nuo 6-7 metų vaikai yra pasirengę daugiau žaisti konkurencinius žaidimus, bet iki tol geriausia skatinti bendradarbiavimą ir komandinę veiklą (“mes kartu stipresni; ar kartu įveiksime tą laiką”).


Žaidimas su staigiu apdovanojimu


Visi kompiuteriniai žaidimai kuriami su tikslu, kad žaidėjas gautų greitą malonumą. Žaidėjų smegenyse įsisuka nenutrūkstamas malonumo ratas, panašus į rūkymo ar narkotikų vartojimo priklausomybę. Norisi vis sugrįžti ir žaisti, kiti gyvenimo aspektai praranda prasmę, reikia gauti tik to malonumo, kaip narkotiko. Dėl jo galima padaryti viską. Deja, tai žaidimai, kuriuose protas ima atbukti, nereaguojama į aplinką, susilpnėja motyvacija mokytis ar bendrauti su pasauliu.


Žaidimai su paslėpta patyčia


Vaikai gali būti žiaurūs. Net ir ankstyvame amžiuje. Jei vaikas yra patyręs pažeminimą (pvz. iš suaugusiųjų), jo žaidimuose galima pastebėti momentų, kuomet arba viską diktuoja, arba perdėm nusileidžia ir priima patyčias. Iš arti stebint vaikų žaidimo konfliktus, buvo pastebėti žiaurūs nurodymai, kuriuos duoda viena mergaitė kitai - nuolat buvo suteikiamas žeminantis vaidmuo (šuo, tarnas, ar pan.) ar užduotis (pvz. laižyti maistą nuo grindų). Auklėtojos apie tai nieko nežinojo, nes tiesiog nesigilino. Patyčios prasideda labai anksti. Neužkirtus kelio vaikų žaidimuose patyčios persikelia į mokyklą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis