Kūdikio raida nuo gimimo iki pusės metų: ką žaisti su tokio amžiaus mažyliais

Kalbėdami apie kūdikį tarp žodžių „gyvenimas“ ir „žaidimas“ galime dėti lygybės ženklą. Juk žaisdamas mažas žmogus pažįsta pasaulį ir mokosi jame gyventi.

Sakoma, kad pirmą gyvenimo mėnesį kūdikiui žaislai nereikalingi. Jam svarbiausias „žaislas“ yra mama, kurią suvokia kaip savo kūno tęsinį. Todėl bendraudami su mažyliu būkite kūrybingi.


1-as mėnuo


Pridenkite žiebtuvėlį, žibintą ar lempą popieriumi ir lėtai vedžiokite prieš mažylio akis. Iš pradžių jis fiksuos žvilgsnį vos vieną kitą akimirką, bet ilgainiui išmoks sekti judantį daiktą.


Lėtai šokite laikydami mažylį ant rankų. Muzika lavina smegenų vystymąsi, o judesiai – mažylio pusiausvyrą. Pastebėta, kad dažnai „šokantys“ mažyliai anksčiau išmoksta stovėti ir vaikščioti.


Įkiškite mažyliui į ranką pirštą, žaisliuką, skiautę medžiagos. Jis suspaus daiktą delne, kartu supras, kad liečiami daiktai skirtingi.


Pabarškinkite barškutį prie vienos ausies, paskui – prie kitos. Ilgainiui mažylis supras, kad garsas sklinda iš kurios nors pusės, ir ims ieškoti jo šaltinio.


2-as mėnuo


Visą laisvalaikį, t. y. tuomet, kai nemiega ir nevalgo, kūdikis tiria aplinką, klauso garsų. Jis pradeda fiksuoti žvilgsnį. Pasirūpinkite, kad aplinkoje nebūtų per daug ryškių daiktų, mažylis neturi blaškytis.


Virš lovelės pritvirtinkite muzikinę karuselę. Mažylis stebės žaisliukus, lavins akyčių judesius. Be to, toks žaislas skatina mažylį domėtis tuo, kas vyksta už lovytės.


Pasistenkite, kad vaikas daiktus matytų iš įvairių pusių, nešiokite po kambarį, rodykite juos, mokykite liesti. 


Padėkite pažinti kūdikiui savo kūną: ant rankos užmaukite ryškios spalvos pirštinę (tai ant vienos, tai ant kitos, tai ant abiejų), mažylis greitai išmoks judinti rankytes taip, kad jos neišnyktų iš regos lauko. 


Virš lovytės pakabinkite įvairių spalvų ir formų žaisliukų, tegul mažylis juos apžiūri. Daiktai turi būti maždaug 40 cm atstumu nuo kūdikio akių. Jei pakabinsite juos toliau, mažylis jų paprasčiausiai neįžiūrės.


Prieš įeidami į kambarį pakvieskite savo sūnelį ar dukrytę vardu, taip vaikas atpažinęs balsą lauks jūsų pasirodant. 


Vienoje balto skritulio pusėje nupieškite besišypsantį veidelį, o kitoje – liūdną. Pritvirtinkite taip, kad vaikas galėtų paliesti.  


Nuo 3-io iki 6-o mėnesio


Judesiai tobulėja, mažylis jau gali pasiekti viliojantį žaislą ranką ar kojyte, tiesiogine žodžio prasme rieda žaisliuko link, pradeda šliaužti ir ropoti. Anksčiau kūdikis tyrė pasaulį matydamas ir girdėdamas, o nuo trijų mėnesių prasideda lytėjimo era. 


Trijų mėnesių kūdikiui itin įdomūs barškučiai. Be pirktinių galite padarykite savo vaikui kuo įvairesnių barškučių patys: į plastmasinius, medinius ar metalinius užsukamus indelius įdėkite žirnių, pupų, sagų ir nepamirškite gerai uždaryti dangtelio, kad kūdikis neužspringtų smulkiais į juos subertais daiktais.


Pasirūpinkite, kad jis turėtų ne tik guminių ar plastmasinių, bet ir kitokių žaislų. Pasiūlykite pačiupinėti medinių ir metalinių šaukštų, taip pat kitų faktūrų medžiagų. 


Paduokite knygelių storais lapais, kad gulėdamas ant pilvo ar sėdėdamas vaikas mokytųsi atversti puslapį. Šis žaidimas skatina smulkiąją motoriką.


Tokio amžiaus kūdikėlis labai mėgsta griebti. Pasirūpinkite, kad turėtų ką sugriebti. Kadangi kūdikis daiktą ima visa plaštaka, šis turi būti gana didelis, lengvas ir patogus mažai rankai. Juk taip įdomu perdėti jį iš vienos rankos į kitą. 

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis