Kaip neišleidžiant nė cento namuose sukurti žaislą, lavinantį smulkiąją motoriką ir kalbą

„Paslapčių dėžutė“ – tai žaidimas, kurį pasigaminti gali kiekviena šeima. Šakių lopšelio-darželio „Klevelis“ vyr. auklėtojos Ingos Sorakienės parengti patarimai.

Žaidimai – smagiausia vaikystės dalis, kada gali fantazuoti iki begalybės, pavirsti kuo tik nori ir keliauti, kur tik nori. Vaikų susigalvoti, dar kitaip vadinami, laisvi ir spontaniniai žaidimai bene geriausiai ugdo vaiko kūrybiškumą, iniciatyvumą bei gebėjimą spręsti iškilusias problemas. Tokio pobūdžio užsiėmimams vaikai patys turi susirasti priemones, kurie atstotų jiems įsivaizduojamą automobilį, puodą, šaukštą ir panašiai. Pasitaiko situacijų, kai vaikai nenori ieškoti jiems reikalingų daiktų arba keliaujant su tėveliais automobiliu netgi ir nėra tam sąlygų. Tokiu atveju gali padėti žaidimas „Paslapčių dėžutė“.


„Paslapčių dėžutė“ – tai žaidimas, priemonė, kuris niekada vaikams nenusibosta. Ji yra daugiafunkcinė, nes jos turinį galima nuolat keisti pagal poreikį. Šis žaidimas - priemonė tinkama vaikams netgi nuo 8 mėnesių amžiaus ir vyresniems.


„Paslapčių dėžutė“ gali būti pati paprasčiausia nepermatoma plastikinė dėžė, pintinė su dangčiu ir kt., kaip kas sugalvoja, tačiau turi būti pakankamai didelė, kad į ją tilptų sudėti įvairius daiktus. Ji turi būti patogi, kad sėdėdamas vaikas galėtų pasiekti iš jos pasiimti daiktus. Žaidžiant su šia priemone, vaikas tyrinėja įvairius daiktus, jų funkcijas, paskirtį, gali nustatinėti daiktų savybes, kam jie reikalingi, lavinama akies-rankos koordinacija.


Paslapčių dėžutė
Paslapčių dėžutė
Asmeninio albumo nuotr.


„Paslapčių dėžutėje“ gali būti:


Natūralūs objektai: kriauklės, kaštonai, kankorėžiai, pagaliukai, vaisiai (nelupti), įvairios kartoninės dėžutės arba švarios dėžutės nuo mamos kremo buteliukų, kuriuos būtų galima uždaryti, užspausti, užsukti. Taip pat galima įdėti įvairių dydžių akmenukus, įvairius kamščius ar kamštelius.


Mediniai objektai: mažos medinės dėžutės, mediniai užuolaidų žiedai, šaukštai, maži dubenėliai, lėkštės ar mentelės. 

Popierius ir kartonas: atvirutės, paprasto kartono lapai, kartoninių dėžių atraižos, mažos kartoninės dėžutės, kepimo popierius, virtuvinė folija ar kartoninės tūbelės nuo tualetinio popieriaus.


Metaliniai objektai: šaukštai, dangteliai, raktų žiedai, samtis, varpeliai, mažas puodas.


Garsiniai objektai: mažas būgnelis, barškučiai, buteliukai nuo jogurto pripildyti ryžių, pupelių, žirnių ir kitų birių medžiagų, lūpinės armonikėlės, dūdelės ir kt.


Kita: dantų šepetėliai, teniso kamuoliukai, įvairios tekstūros medžiagos gabaliukai, maišeliai su įvairiomis biriomis medžiagomis (ryžiai, pupelės, žirniai ir kt.).


Ši priemonė ne tik puikus pagalbininkas ugdant vaikų smulkiąją motoriką, bet ir ugdo jų kalbą, kūrybiškumą, skatina fantazuoti.


Paslapčių dėžutė
Paslapčių dėžutė
Asmeninio albumo nuotr.


**


Šakių Pedagoginės psichologinės tarnybos logopedės, „Lavina LT“ feisbuke kūrėjos Dianos Jazukevičienės komentaras:


Šis žaidimas puikus tuo, kad vaikas ne tik lavina smulkiąją motoriką ir kalbą (ypač prielinksnių vartojimą), bet tai yra ir nieko nekainuojantis žaidimas.


Kaip galime lavinti vaiko kalbą su "Paslapčių dėžute"?


Kai vaikas susidomėjęs tyrinės "Paslapčių dėžutę", klauskite jo:


-Kokius daiktus tu radai?;


-Iš ko jie pagaminti?


-Ką tu galėtum pastatyti iš šių daiktų?


Taip pat „Paslapčių dėžutė“ lavina prielinksnių vartojimą. Daugeliui vaikų ilgai užsitęsia prielinksnių suvokimas ir savo kalboje jų nesako arba sako, bet netaisyklingai. „Paslapčių dėžutė" puikiai gali išspręsti šią problemą, dėl to žaisdami klauskime vaiko: "Kas yra paslapčių dėžutėje", "Kas yra šalia dėžutės?", "O kas pasislėpė po dėže?" ir t.t.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis