Trys Karaliai vainikuoja gražiausias žiemos šventes

Trijų Karalių eisenos miestuose ir miesteliuose sausio 6 dieną užbaigia gražiausių metų švenčių renginius.


Tai šventė, kai nupuošiamos eglutės, nukabinamos šventinės dekoracijos. Nuo senų laikų per šią šventę Lietuvoje buvo įprasta persirengti Trimis Karaliais - Kasparu, Baltazaru ir Merkeliu, lankyti kaimynus, laiminti namus ant durų užrašius pirmąsias Karalių vardų raides. Po Antrojo pasaulinio karo dauguma šios šventės tradicijų Lietuvoje išnyko, tačiau paprotys persirengti Trimis Karaliais liko. 


Pasakojama, kad stebuklingai žvaigždei nušvietus kelią, iš Rytų į Jeruzalę aplankyti ką tik gimusio Jėzaus atkeliavo trys išminčiai ir kiekvienas jų atnešė po dovaną. Kasparas dovanojo smilkalų, kurie simbolizuoja šventumą, išmintį ir dieviškąją palaimą, Baltazaras dovanojo mirą, simbolizuojančią gyvenimą, o Merkelis - auksą, kuris atspindi turtus, garbę ir galią. Būtent šį įvykį - Trijų Karalių eiseną bei dovanėlių įteikimą kūdikėliui Jėzui - dažniausiai ir vaizduoja renginiai, skirti Trims Karaliams.


VILNIUS


Šį sekmadienį sostinėje viešėsiantys Trys Karaliai iškilmingai išlydės net 5 savaites trukusį didžiausią žiemos festivalį „Kalėdos sostinėje 2018”.


Pavakarę Aušros Vartų gatvėje prasidės žaismingos eitynės: teatralizuota 3 m aukščio karalių - Kasparo, Merkelio, Baltazaro - eisena vyks jau 19-ąjį kartą. Spalvinga Karalių su palydomis svita pakeliui sveikins visus su Naujaisiais metais, aplankys prakartėlę Katedros aikštėje ir paskelbs žiemos švenčių pabaigą.


Pasak Vilniaus savivaldybės, eisenos metu numatomi trumpalaikiai eismo ribojimai Aušros Vartų, Didžiojoje, Pilies gatvėse ir prie Katedros aikštės. Eiseną lydės policijos pareigūnai.


Pasidžiaugti įspūdinga sostinės Kalėdų eglute, aplankyti vis dar šventinę nuotaiką dalijančius Kalėdų miestelius, pasivažinėti Kalėdų traukinuku bus galima iki sausio 7-osios imtinai. 


Pirmadienį prie eglės Katedros aikštėje vyks stačiatikių Kalėdų šventė. Vilniaus rusų bendruomenė ir stačiatikybės puoselėtojai džiugiai švęs šv. Kalėdas, išgirs stačiatikių Šv. Konstantino ir Michailo cerkvės Tėvo Konstantino Lazutkino kalėdinį sveikinimą, džiaugsis šventiniu koncertu. Jame pasirodys: Natalija Leškina, Irina Mašina, Igoris Jarmolenka, Aleksandras Belkinas ir Božena Sokolinska, Olegas Mozarskij, Olga Petutina, INESS, vaikų šokių teatras „Angel Project“, kūrybinis centras „Žvaigždžių studija“, šokių studijos „Fantazija“ ir „Gelios“, rusų folkloro kolektyvas „Verėja“ bei ansambliai „Vesnuški“ ir „Veretionce“, o mažuosius linksmins Senis Šaltis ir Snieguolė.


Sausio 8-ąją, pasibaigus visoms žiemos šventėms, Vilnius atsisveikins su pagrindine miesto Kalėdų egle iki, kaip žada sostinės savivaldybė, dar įspūdingesnio kitų metų festivalio „Kalėdos sostinėje“.


KAUNAS


Sekmadienį Kauną pasveikins Trys Karaliai. Jų eisena Senamiestyje prasidės po pietų nuo Steigiamojo seimo aikštės per Vilniaus gatvę į Rotušės aikštę. O aikštėje vyks smagus teatralizuotas koncertas „Trys karaliai atkeliavo - visas svietas uždainavo“.


Kauniečius linksmins folkloro ansambliai „Žaisa“, „Kupolė“, „Ratilėlis“, „Piliarožė“, „Alda“, „Sodyba“, „Jotija“, šokio su ugnimi studija „Ugnies valdovai“ 


Tradicinę Trijų Karalių šventę, drauge su Kauno miesto savivaldybe, rengia jos įsteigtas Kauno tautinės kultūros centras. Anot jo atstovės Eglės Vindašienės, nuo seno žemdirbių tautose sausio 6-ąją dieną baigdavosi Saulėgrįžos šventė ir žmonės karnavalinėmis linksmybėmis pradėdavo žadinti šalčio sukaustytą žemę. 


„Pažymint Tris Karalius, Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų katalikiškų kraštų, vaikščiojo ir tebevaikšto persirengėliai. Svarbiausius svitos dalyvius, „karalius iš Rytų“ - Kasparą, Merkelį ir Baltazarą - dažniausiai lydėdavo palydovai, persirengę žvaigžde, angelu, giltine, velniu. Tai - senovinė misterijų, vaikštynių tradicija, susišaukianti su būsimomis Užgavėnėmis. Iki šiol gyvuoja paprotys vilkti kaladę-blukį, kurti laužus, sudeginti senus kelmus, kad sėkmingai įsisuktų naujas metų ratas, o linksmas šurmulys ir ugnis padėtų Šviesai nugalėti Tamsą. Šią dieną likęs ir paprotys švento židinio anglimi ar bažnyčioje šventinta kreida virš durų, langų, ant daiktų užrašyti „karalių“ vardų raides su kryželiais, tikint, kad ženklai apsaugos nuo įvairių negandų ir piktųjų dvasių“, - primena šventės rengėjai iš Tautinės kultūros centro.


Sekmadienį trys rytų išminčiai - Kasparas, Merkelis ir Baltazaras - nešini smilkalais, mira, auksu, laimins kauniečius ir skelbs, kad jau baigiasi kalėdojimo laikas, tad metas vėl kibti į darbus. Šventę vainikuos liepsnojantys Saulės simboliai.


ŠIAULIAI


Kalėdinių renginių ciklą šiauliečiai sekmadienį užbaigs kartu su Trimis Karaliais. Šiek tiek po vidudienio didinga Trijų Karalių procesija, lydima mušamųjų instrumentų grupės „Ritmas kitaip“, pajudės nuo Kaštonų alėjos ir žygiuos pėsčiųjų bulvaru, sveikindama ir laimindama stoviniuojančius bei praeinančius šiauliečius.


Triukšminga karališkoji eisena sustos skvere prie Šiaulių miesto savivaldybės, kur vyks iškilminga prakartėlėje gulinčio kūdikėlio Jėzaus pasveikinimo ir simbolinių dovanų įteikimo ceremonija. 


„Pasakojama, kad stebuklingai žvaigždei nušvietus kelią, iš Rytų į Jeruzalę aplankyti ką tik gimusio Jėzaus atkeliavo trys išminčiai ir kiekvienas jų atnešė po dovaną. Kasparas dovanojo smilkalų, kurie simbolizuoja šventumą, išmintį ir dieviškąją palaimą, Baltazaras dovanojo mirą, simbolizuojančią gyvenimą ir žemiškąją egzistenciją, o Merkelis - auksą, kuris atspindi turtus, garbę ir galią. Būtent šį įvykį - Trijų karalių eiseną bei dovanėlių įteikimą kūdikėliui Jėzui - dažniausiai ir atvaizduoja renginiai, skirti Trims Karaliams paminėti“, - sako Šiaulių kultūros centro etninės kultūros specialistė Aušra Brijūnienė. 


Šia proga Šiauliuose jau tradicija tapusiai eisenai įspūdingas 2,5 metro aukščio Kasparo, Baltazaro ir Merkelio karūnuotas kaukes yra sukūrusi Šiaulių kultūros centro dailininkė Reda Uogintienė. Kartu su Trimis Karaliais žygiuos ir kelią rodys pernai R. Uogintienės sukurta figūra „Aušrinė žvaigždė“, o iškilmingą atmosferą kurs grupės „Ritmas kitaip“ būgnų skambesys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis