Kiekvienas Kauno rajono naujagimis 2019 metais gaus 300 eurų vertės dovaną

(2)

Kiekvienam Kauno rajono naujagimiui įteikti dovaną - kūdikio kraitelį - Kauno rajono savivaldybė sumanė 2018-aisiais, pažymint atkurtos Lietuvos valstybės šimtmetį. Didelio pasisekimo sulaukusi iniciatyva tęsiama ir šiemet.

Pasaulį išvydusio naujo Kauno rajono gyventojo tėveliai, registruodami savo mažylį, ir toliau gaus 300 eurų vertės dovaną su būtiniausiais kūdikio priežiūrai reikmenimis. 


„Šią paramą Kauno rajone gyvenančioms šeimoms jau galime vadinti nauja mūsų savivaldybės tradicija“, - tvirtino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas. Kraitelio idėja merui kilo pasidomėjus Skandinavijos šalių patirtimi. „Suomiai jau seniai dovanoja panašius kraitelius, valstybė vykdo visuotinę vitamino D programą, daug kitų socialinių projektų, iš kurių verta pasimokyti“, - pastebėjo V. Makūnas.


Kūdikio kraitelyje, kuris įteikiamas abiem arba vienam iš tėvų registruojant kūdikį, yra 27 pavadinimų būtiniausių mažylio priežiūrai reikmenų. Tai - kūdikio dėžė/lovelė, čiužinukas, pledukas, šliaužtinukai, lauko kombinezonas, neperšlampanti ir paprasta paklodė su guma, sauskelnės, vienkartiniai paklotai, kūdikių priežiūros rinkinys, natūralus muilas, žaisliukas, vandens termometras, marškinukai ir kiti drabužėliai bei higienos reikmenys. 


„Įsitikinome, kad tokia parama kūdikio sulaukusioms šeimoms labai reikalinga, - pabrėžė Kauno rajono savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus (CMS) vedėja Skirmantė Subačienė. - Sulaukėme daugybės padėkų ir iš Kauno rajono senbuvių, ir iš čia atsikėlusių naujakurių, ir iš sugrįžusių emigrantų. Gerų žodžių girdėjome ir iš jaunų tėvelių bei kūdikių senelių“. 


Kauno rajono CMS vedėja S. Subačienė pasakoja, kad gerų emocijų būna labai daug. Ypač, kai registruoti naujagimio ir atsiimti kūdikio kraitelio atvyksta visa šeima - mama, tėtis, naujagimio broliukai, sesės. Kūdikio kraitelis teikiamas ir vienišoms mamoms, kurioms neretai labiausiai reikia paramos, ir globėjams, kurie ėmė rūpintis vos gimusiu vaikučiu. 


Kūdikio kraitelio įteikimas - visada jaudinantis momentas. Kauno rajono savivaldybė sveikina naują savo gyventoją, o naujagimio tėvai būna dėkingi už paramą, nes mažas žmogus turi daugybę poreikių. 


„Kartą registruoti kūdikio tėtis atvažiavo dviračiu, - vieną linksmiausių epizodų prisimena S. Subačienė. - Stebėjome, kaip jam seksis prie dviračio pritvirtinti kraitelį ir su juo pajudėti. Pavyko puikiai!„


Kauno rajono CMS vedėja neatmeta, kad savivaldybės iniciatyva paremti mažylių sulaukusias šeimas kūdikio kraiteliu prisidėjo prie gimstamumo didėjimo Kauno rajone. 2018 metais jis buvo rekordinis: pasaulį Kauno rajone išvydo 1265 kūdikiai, kai prieš metus - 813. Ypač daug kūdikių gimsta Užliedžių, Domeikavos, Garliavos, Raudondvario, Ringaudų, Akademijos seniūnijose.


„Augti yra smagu, - šypsosi Kauno rajono meras V. Makūnas. - Mes labai džiaugiamės, kad Kauno rajone gimsta vis daugiau vaikų. Vadinasi, žmonės čia mato savo ir savo atžalų ateitį, nori gausinti šeimas, giliau leisti šaknis. Mūsų pareiga padėti jiems jaustis saugiau dėl rytojaus.“ 


Savivaldybės pranešime pabrėžiama, kad kraitelis teikiamas tik naujagimiams, kurių bent vienas iš tėvų yra deklaravęs gyvenamąją vietą Kauno rajone, ir kai kūdikis registruojamas Kauno rajono savivaldybės administracijos Civilinės metrikacijos skyriuje. Kitose savivaldybėse registruotiems kūdikiams kraitelis neteikiamas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis