Pienligė: svarbiausia informacija apie šią skausmingą mažų vaikų ligą

Pienligė, arba kandidozinis stomatitas, – tai burnos gleivinės uždegimas, sukeltas baltojo balkšvagrybio, kuris dar vadinamas pieno grybeliu. 


Dažniausiai serga patys mažiausieji


Pienligė yra gana dažna kūdikių liga, kuria serga beveik kas ketvirtas vaikas. Dažniau serga naujagimis, kūdikis – rečiau. Pienligė dažniausiai pasitaiko kūdikiams iki 4-5 mėn. Vaikas pieno grybeliu gali užsikrėsti slinkdamas gimdymo takais, o jau gimęs – kai aplinkoje trūksta higienos, per žinduką. Kai kurie kūdikiai burnoje ilgai laiko pieną (mišinuką), jo nenuryja, dažnai atpila, todėl susidaro tinkama terpė pieno grybeliui daugintis. Pastebėta, kad pienligė labiau pasitaiko dažnai atpylinėjantiems kūdikiams, nes jų burnos terpė dėl to yra rūgštesnė.Tačiau vienas vaikas suserga, o kitas – ne. Tai greičiausiai priklauso nuo imuniteto. Kai stiprus, susitvarko su įvairiu užkratu, tuo pačiu metu ir pieno grybeliu. Pienligė gali pasireikšti tuomet, kai sumažėja organizmo atsparumas, pavyzdžiui, po antibiotikų vartojimo. 


Higiena – geriausia profilaktika


Norint kūdikį apsaugoti nuo pienligės, pastebėjus pirmąsias apnašas, po valgio burną patartina valyti virintu vandeniu. Tada joje nelieka pieno ir tai padeda užkirsti kelią ligai. Labai svarbi žindukų, čiulptukų higiena (nukritusius mamai reikėtų ne apčiulpti, o nuplauti virintu vandeniu, nors kartą per savaitę dezinfekuoti). 


Gydymas


Susirgus pienlige paraudusioje burnos gleivinėje (ant liežuvio, lūpų, skruostų) atsiranda baltų 1–1,5 mm skersmens apnašų. Kūdikis tampa neramus, nenori valgyti, nes jam skauda. Kai kada netgi pakyla jo kūno temperatūra. Anksčiau patardavo burną valyti šiltu geriamosios sodos tirpalu (1–2 arbatiniai šaukšteliai 100 g vandens). Tačiau dabar toks būdas yra pasenęs. Geriausia kreiptis į gydytoją, kad skirtų gydomąją priemonę nuo grybelių. Juo tepant burnos gleivinę pienligė greitai praeina. Na, o jei apnašų nedaug ir jų yra tik ant liežuvio, tada galima jį atsargiai pavalyti virintu vandeniu. Dažnai to ir pakanka, kad būtų sustabdyta beprasidedanti liga.


Kas nutiks, jei grybelis bus negydomas? Jis gali slinkti organizme žemyn ir išsisėti žarnyne. Tuomet gali prasidėti įvairūs virškinimo sutrikimai (viduriavimas ir pan.). Kita užleisto gydymo pasekmė – grybelis pasiekia sėdmenų sritį, išangę ir net lytinius organus, gali sukelti jų uždegimą. Tad nereikia praleisti šios ligos pro akis ar manyti, kad ji nekalta. Dar vienas pienligės ypatumas, kad ji gali pasikartoti, jeigu vaiko organizmo atsparumas sumažėja persirgus kokiomis nors ligomis.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis