Kuo kūdikio oda skiriasi nuo suaugusio žmogaus

Kūdikio oda yra ne tokia, kaip suaugusiųjų žmonių, todėl labai svarbu nuo pat pradžių teisingai ją prižiūrėti.

Naujagimio oda neapsakomai švelni, minkštutė, šilta, kvepianti, tačiau ir itin jautri. Ji penkis kartus plonesnė už suaugusiojo odą ir dar menkai tegali pasipriešinti mikrobams bei aplinkos įtakai. Tačiau teisingai prižiūrima kūdikio odelė kasdien tampa vis atsparesnė ir netrukus jau veikia kaip tikras apsauginis skydas nuo išorės poveikio – šviesos, šalčio ir karščio.


Kodėl kūdikio odelę reikia taip saugoti?


Riebalinės liaukos veikia dar nepakankamai. Ant naujagimių odos dar nėra apsauginio riebalų sluoksnio (dėl to jie taip „skaniai“ kvepia). Būtent dėl šios priežasties iš kūdikių odos greit išgaruoja drėgmė, ir ji išdžiūsta.


Kūdikių oda dar negamina melanino. Kadangi pats organizmas dar nesugeba apsisaugoti, mažyliams negalima būti tiesioginėje saulėje (tarp kitko, ir žiemą!). Jų odelė tokia plona, kad kremuose esančios medžiagos nesunkiai gali prasiskverbti į organizmą. Todėl specialistai nepataria pačių mažiausiųjų kūdikių tepti kūdikius apsauginiais kremais nuo saulės. Yra paprasta alternatyva: aprengti pralaidžiais orui ilgarankoviais marškinėliais ir būti pavėsyje.


Dar neveikia prakaito liaukos. Gebėjimas prakaituoti ir taip vėsinti odą dar turi išsivystyti – maždaug nuo trečiųjų gyvenimo metų kūnas jau pats palaiko vienodą temperatūrą. O iki tol labai svarbu, kad mažylis per daug neatvėstų ir kad jam nebūtų per karšta. Geriausias tinkamos temperatūros rodiklis yra sprandas. Jei jis įkaitęs ir drėgnas, tai ženklas, kad reikia nuvilkti viršutinį rūbelį. Dažnai patikrinkite ir pasirūpinkite, kad mažylis daug gertų.


Naujagimių oda dar nepadengta apsaugine rūgštine terpe. O būtent ji ir apsaugo ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio, bakterijų bei grybelių. Kūdikių odos pH – neutralus. Tik po šešių savaičių jis tampa „rūgštiniu“, ir oda tampa atsparesnė.


Praeina ne vienas mėnuo, kol kūdikio odos ląstelės galutinai susiformuoja. Todėl naujagimių oda gana pralaidi – taip pat ir dažams ar balikliams, kuriais drabužėlių audiniai bei siūlai. Natūralus pluoštas, ekologijos ženklinimas garantuoja. kad audinyje nebus kenksmingų medžiagų. Visus naujus rūbelius prieš pirmą kartą aprengiant reikėtų bent kartą išskalbti.


Kokia priežiūra kūdikio odai tinkamiausia?


Fizinis kontaktas – glostymas ir glaustymasis – tikrai puiki odos priežiūra, skatinanti kraujo pritekėjimą ir didinanti atsparumą. Maudant kūdikį būkite atsargūs su kosmetikos priemonėmis, nes putojantys priedai gali išsausinti odą.


Plaukams užtenka tiesiog švaraus šilto vandens. Šampūnai naujagimiams ir kūdikiams tikrai nereikalingi.


Odos raukšles nuspauskite sausu rankšluosčiu, bet netrinkite.


Kremai ir losjonai. Laikykitės saiko – tepkite tik ten, kur oda iš tiesų atrodo sausa. Paraudimus tepkite specialiu tepaliuku.


Spardytis nuogam kūdikiui labai smagu, be to, gryno oro dirgiai skatina odos ląstelių augimą, oda tampa atsparesnė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis