5 svarbūs dalykai, kurių vaikas išmoksta pirmaisiais gyvenimo metais

Tėvai nuolat girdi patarimą leisti vaikui augti savarankiškam, neriboti jo pažinimo laisvės ir nedaryti už jį tai, ką gali jis pats. Tam, kad šis patarimas būtų prasmingas, svarbu išmanyti mažo vaiko raidą. Sužinokime, kokių įgūdžių kūdikis mokosi pirmaisiais gyvenimo metais.

Pirmosios savarankiškumo pamokos: noriu žaisti


Maždaug apie ketvirtą mėnesį kūdikis ima labai aktyviai siekti žaislo. Jei padėsite jį toliau, nesutriks, apsivers tiek, kiek reikės, ir pasiims. Maždaug šiuo metu vaikas jau mokosi būti savarankiškas: prilaiko buteliuką, bando pats paimti krūtį. Maždaug sulaukęs pirmojo pusmečio kūdikis gali abiejose rankose laikyti po žaislą ir įdėmiai apžiūrinėti tai vieną, tai kitą, nė vieno nepaleisdamas. Pasibaigus pirmajam pusmečiui kūdikis jau moka žaisti abiem rankomis. Gali į abi rankas paimti kubelius, barškučius, samčius ir daužyti vieną į kitą. Jau moka paduoti, paimti daiktą. Jei paprašysite paduoti barškutį – paduos, jei paprašysite paimti – paims. 


Patarimas tėvams


Suteikite galimybę vaikui išbandyti jo amžiui tinkamus, saugius žaislus, kuriuos jis galėtų tyrinėti.


Primaitinimas ir šaukštas


Vidutiniškai apie šeštą mėnesį kūdikis ima gauti papildomo maisto, ne tik mamos pieno ar mišinuko. Šešių mėnesių dažnai jau nori savarankiškai pavalgyti. Vadinasi, mamai prasideda nuolatinio grindų valymo, veido plovimo periodas. Kūdikis jau pats suranda krūtį arba įsikiša buteliuką į burną. Labai svarbu nepraleisti šio etapo, kuomet vaikas nori savarankiškai laikyti šaukštą ar buteliuką. Verčiau apsiginkluoti kantrybe ir tinkamomis priemonėmis. Šios savarankiškumo pamokos valgant yra išties labai svarbios vaiko raidai. Savarankiškai iš puodelio (laikant jį už ąselės) gerti mokosi 9-10 mėnesių kūdikiai, nors visiškai šis įgūdis išmokstamas vėliau, iki 15 mėnesių. Ar seksis gerti iš puodelio, priklauso nuo kiekvieno kūdikio ir, aišku, tėvų pastangų.


Patarimas tėvams


Nevaržykite vaiko noro valgyti pačiam, net jei tai jums atrodo nepatogu. Verčiau pasirūpinkite nedūžtamais indais, patogiais įrankiais mažo vaiko rankutei.


Pincetinis griebimas


Maždaug aštuntą - dešimtą mėnesį ima formuotis pincetinis griebimas (iki galo susiformuoja iki 11 mėnesių). Vadinasi, nykščiu ir smiliumi gali rankioti labai mažus daiktus. Viena vertus, tai didelis pasiekimas vaikui, kita vertus – papildoma atsakomybė tėvams, mat nuo šiol į vaiko burną (ar ausį, nosį) gali keliauti bet kokia smulkmena, rasta ant grindų Dar kartą įvertinkite savo namų saugumą ir suteikite galimybę vaikui tyrinėti pasaulį saugiai.


Patarimas tėvams


Smulkiosios motorikos lavinimui tinka rūšiavimo žaidimai, dailės priemonės, tačiau būkite šalia ir užtikrinkite vaiko saugumą.


Judėjimas


Be galo svarbus kūdikio raidos etapas yra jo nuolat didėjantis mobilumas: šliaužimas, ropojimas keturiomis ir savarankiškas vaikščiojimas. Maždaug 9 mėnesių kūdikiai jau ne tik šliaužia, tačiau ir ropoja, taip pat bando kabinti į baldus ir stotis. Su šiuo etapu į namus atkeliauja daugiau chaoso ir netvarkos, bet, tuo pačiu – su mažyliu galite žaisti daugiau įvairesnių žaidimų. Kūdikis taip pat jau tvirtai sėdi. Tvirtai sėdintį ir ropojantį kūdikį vilioja kamuolio žaidimai: jį mesti, ridenti ir gaudyti. Kaip gali šiuo etapu padėti tėvai? Ogi suteikti vaikui galimybių kuo daugiau su juo žaisti ant grindų ir leisti tobulinti kūdikiui stambiosios motorikos įgūdžius.


Patarimas tėvams


Visi vaikai vystosi skirtingai, tad ir pirmuosius žingsnius vienas žengia 10 mėnesių, kitas – 1 metų ir 2 mėnesių. Suteikite vaikui kuo didesnę judėjimo laisvę, neįkalinkite vaikštynėje, kėdutėje ar manieže, o leiskite laisvai ropinėti ir judėti ant grindų.


Mėgdžiojimas


Apie dešimtą mėnesį kūdikis pradeda žaisti dar vieną žaidimą: išmoksta įdėti mažesnį daiktą į didesnį, pavyzdžiui, riešutą į puodelį. Šis įgūdis susiformuoja maždaug iki 13 mėnesių. Nuo šiol vaikams labai naudingi rūšiavimo žaislai ir žaidimai. Vaikai labai mėgsta mėgdžioti tėvus. Smagiai atrodo, kai mažylis susikaupęs plauna grindis, laisto gėles ar valo stalą. Tai metas, kai jis labai nori padėti tėveliams. Maždaug apie pirmąjį gimtadienį vaikas mėgsta, kai suaugusieji rodo ir skaito knygeles. Parūpinkite mažiesiems skirtų knygų apie žmones, gyvūnus, daiktus. Tokio amžiaus vaikams tinka supamieji žaislai: arkliukai, drambliukai ir pan.


Patarimas tėvams


Nepraleiskite šio vaiko raidos etapo, o išnaudokite jį naudingų įgūdžių lavinimui. Pavyzdžiui, tvarkykite vaiko kambarį kartu, leiskite vaikui sudėti žaislus į tam skirtą dėžę, komentuokite tai, ką darote, nepamirškite pagirti vaiko už jo pastangas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis