Intymi problema, kuri gali užklupti ir iki nėštumo, ir po

Per nėštumą kartais būna baisu nusičiaudėti, juoktis arba kosėti. Žiūrėk, nejučiom ir išbėga keli šlapimo lašeliai. Kažin ar tai nieko bloga? Ar ši bėda išliks ir po gimdymo?

Skaitytoja klausia:


„Laukiuosi vaikelio. Iki gimdymo liko vos kelios savaitės. Prieš kelias dienas pamaniau, kad nubėgo vaisiaus vandenų. Buvau nuėjusi pas savo gydytoją, bet ši patikino, kad išbėgo šlapimo. Sakė, taip būna, nerimauti nėra dėl ko. Tačiau ši problema nėra maloni. Naudoju įklotus, nes bijau, kad tai ir vėl pasikartos. Pastebėjau, kad nesuvaldau noro pasišlapinti, nes pasitaiko, kad išbėga keli lašiukai, kai nusijuokiu, čiaudžiu ir pan. Negi tai įprasta?“


Atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė ginekologė Alina Kitovienė.


Kodėl nėščiosios kartais nevalingai pasišlapina?


Šlapimo nelaikymą sukelia mechaninės priežastys, mat paskutiniais nėštumo mėnesiais kūdikio galva ima spausti šlapimo pūslę. Tada besijuokiant, čiaudint, nusikosėjus išbėga keli šlapimo lašeliai. Šlapimo nelaikymas gali pasitaikyti ir po gimdymo, dėl hormonų poveikio, nusileidus makšties sienelei arba gimdai. Po gimdymo ši bėda dažnesnė toms moterims, kurios jau ne kartą yra gimdžiusios arba kūdikis gimė didelio svorio. 


Moteriai, kuri nevalingai pasišlapina, būna neramu. Galbūt reikia gydytis?


Per nėštumą dėl to apskritai nereikia nieko daryti – praeis savaime. Po gimdymo rekomenduoju kuo dažniau daryti tokius pratimus: stipriai suspausti makšties raumenis, tarsi norėtumėte sustabdyti šlapimą. Šie pratimai sustiprina makšties raumenis ir padeda susitraukti gimdai. Dažniausiai po gimdymo per vieną ar du mėnesius ši bėda išnyksta. Jeigu užsitęsia ilgiau, reikia kreiptis į gydytoją, tačiau labai retai kada tai būna rimtas rūpestis. Net kai per nėštumą pasitaiko nevalingai pasišlapinti, nereiškia, kad ir pagimdžius bus tas pats. 


Galbūt kiekvienai moteriai būtų ramiau, jeigu naudotų įklotus?


Aišku, galima juos naudoti, nes nebus baimės, kad kas nors pastebės, jog turite bėdą. Noriu kiekvienai pagimdžiusiai mamytei priminti, kad po gimdymo būtina nueiti į tualetą ir pasišlapinti. Dažnai, ypač po epidurinės nejautros, atrodo, kad šlapintis nesinori, o šlapimas kaupiasi. Kad jis neužsilaikytų ir vėliau dėl to nekiltų papildomų rūpesčių, būtina nueiti į tualetą ir pasišlapinti, net kai atrodo, kad nesinori.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis